Raseborgs slott

Raaseporin linna – kesän positiivisin yllättäjä

Suomi on täynnä hienoa luontoa ja toinen toistaan vaikuttavampia retkikohteita. Monet ovat juuri niin upeita kuin ennakkoon osaa odottaakin, mutta toisinaan vastaan tulee jotain, jonka hienous peittoaa kaikki ennakko-odotukset. Omalla kohdallamme yksi tällainen oli Raaseporin linna monipuolisine ympäristöineen.

Vietimme kesä-heinäkuun vaihteessa kolme yötä Siuntion superrauhallisessa kylpylähotellissa. (Kesähinta viideltä hengeltä runsaine aamiaisineen ja uimaosastopääsyineen oli muistaakseni alle 80 €/yö!)

Polskimme lähes tyhjissä uima-altaissa, juoksimme pihapiiristä lähtevillä luontopoluilla ja teimme mm. retket Raaseporin rauniolinnalle (ajoaika n. 45min.) sekä Karkalin luonnonpuistoon ja Torholan luolalle (ajoaika n. 40 min.).

Torholan luolakin saa ehdottoman käyntisuosituksemme, mutta Raaseporin linna – ja sen ympäristö – oli se, joka yllätti eniten.

Raaseporin linna
Raaseporin linna

Vaikuttava rauniolinna

Kyllähän me tiesimme, että tuolla Raaseporissa, Snappertunan kylän kupeessa, olisi keskiaikaisen linnan rauniot, joihin pääsisi tutustumaan ilmaiseksi Museokortilla (normiliput 7 € / 7-15-vuotiaat lapset 3 €). Toki olimme nähneet kuvia paikasta. Ja olimme myös kuulleet, että kesäisin linnan pihalla pyörii koko perheen ruotsinkielisiä kesäteatterinäytöksiä.

Mutta linna oli paljon vaikuttavampi kuin olimme kuvitelleet. Se kohosi ylväänä kalliolla. Sen sisätiloihin pääsi seikkailemaan. Sinne kulki hieno silta. Ja niin edelleen.

Raaseporin linna
Raaseporin linna
Raaseporin linna

MOBO-suunnistusta, melontaa ja muuta sporttipuuhaa

Pihapiiristä löytyi ravintola ja kahvila, mutta lisäksi kiva, pikkuinen luontopolku sekä mm. kajakkivuokrausta ja monenlaisia ulkopelejä vapaasti käytettäväksi.

Raaseporin linna

Lisäksi Raaseporin linnan pihalta alkaa MOBO-suunnistusrata!

Kyse on mobiilisuunnistuksesta, jossa omaan älypuhelimeen voi ladata sovelluksen, joka muuntaa puhelimen yhtäaikaa sekä kartaksi, kompassiksi että leimauslaitteeksi. (MOBO-suunnistuksesta voi lukea lisää tästä jutusta.)

Raaseporin linnan MOBO-kartta sisältää yhteensä neljätoista helppoa rastia, ja radan lähtöpiste on lipunmyyntitalon kulmalla. Tämä on kyllä ihan huippulisä linnavierailuun!

MOBO-suunnistus / Raaseporin linna
MOBO-suunnistus / Raaseporin linna
MOBO-suunnistus / Raaseporin linna

Idyllinen retkipolku viehättävässä ympäristössä

Eikä tässä suinkaan ollut kaikki. Linnan, pihapiirin ja mm. suunnistusmahdollisuuden lisäksi Raaseporin linnalta lähtee mitä suloisin Lemmenpolku kohti Forngårdenin talomuseota.

Puoli kilometriä pitkä Lemmenpolku kulkee lammashaan läpi ja ylittää kauniin Raaseporin joen. Perillä Forngårdenissa odottaa idyllinen, 1800-luvun saaristolaistila, jonka rakennukset on kerätty eri puolilta Snappertunan pitäjää. Pääsyliput ko. museoon maksavat aikuisilta 2 €, mutta niin lapset kuin museokortin haltijatkin pääsevät tutustumaan sisätiloihinkin ilmaiseksi. (Lisätietoja kohteesta löytyy täältä.)

Lemmenpolku / Raaseporin linna
Raaseporin joki
Forngårdenin talomuseo
Forngårdenin talomuseo

Avoinna kesällä ja syyskuun viikonloppuina

Raaseporin linna on tunnettu kesäkohde, mutta onneksi linnan portit ovat avoinna vielä syyskuun viikonloppuina, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10-17. Kannattaa käydä!!

Raaseporin linna

-Johanna

Lisätietoa Raaeporin linnasta löytyy linnan omilta verkkosivuilta raaseporinlinna.fi sekä mm. Luontoon.fi- ja Retkipaikka-sivustoilta.

Forngårdenin talomuseon aukioloajat kannattaa varmistaa erikseen. Lisätietoja: http://www.lansiuudenmaanmuseot.fi/forngardenin-talomuseo/.

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *