Stora Svartö – hurmaava retkisaari Kirkkonummella

Kun vuoden pahin myrsky on juuri saavuttamassa meidänkin kotisatamamme, on uusien veneretkien sijaan hyvä tilaisuus palata hetkeksi kesän lempeisiin päiviin. Niihin hetkiin, jolloin tuulta oli vain parisen metriä ja aurinko lämmitti vielä herttaisesti…

Stora Svartö

Yksi näistä kesän retkistämme suuntasi Stora Svartö -nimiseen saareen. Kyseinen saari sijaitsee Kirkkonummella, noin kilometrin päässä mantereesta. Saari lukeutuu Helsingin kaupungin virkistysalueisiin ja on osa Lähteelän ulkoilualuetta (ks. juttu Lähteelästä).

Stora Svartön kallioilla
Stora Svartö

Merkittyä reittiä kivikkoiseen satamaan

Stora Svartöhön pääsee helposti vaikkapa melomalla tai vuokraamalla soutuveneen Lähteelästä. Mutta samalla kyseinen retkisaari tarjoaa hienot puitteet myös isommilla veneillä kulkeville.

Stora Svartön kallioilta löytyy useita kiinnityslenkkejä, mutta lisäksi siellä on arviolta parillekymmenelle veneelle tarkoitettu tukeva laituri poijuineen ja kiinnityslenkkeineen.

Saaren ympäristö on kivikkoista, ja satamaan saapuessaan kannattaakin arvostaa varovaisuutta. Muutamat (jopa 1,8 metrin syväyksellä varustetut) veneet saapuivat Stora Svartöhön suoraan itäpuolella kulkevalta väylältä.

Me itse puolestamme seurasimme tarkasti luoteen puolella kulkevaa väylää ja täältä satamaan johtavaa, merkittyä reittiä, jonka syvyydeksi mainitaan Satamaopas-lehdessä 1,6 metriä.

Stora Svartö / laituri

Heinäkuun viimeinen viikonloppu

Satamassa oli jo keskipäivällä runsaasti veneitä ja rannat täyttyivät kesälomiaan lopettelevista ihmisistä. Oli heinäkuun viimeinen lauantai ja moni oli viettämässä viimeistä yötään ennen paluuta pääkaupungin kotisatamiin.

Aurinko paistoi ja ilmassa väreili loppukesän rennon hienostunutta tunnelmaa. Oli kivaa ja kaunista. Tälle saarelle kelpasi lähteä tekemään tutkimusmatkojaan…

Pieniä seikkailijoita Stora Svartössä
Stora Svartön kallioilla
Saariston kauneutta

Keittokatoksia, huusseja, kaivo

Saaren palveluihin lukeutuu huusseja, keittokatoksia ja mm. kaivo (jonka vesi ei taida olla juomakelpoista). Myös telttailu on sallittua.

Lisäksi paikalla vierailee aamuin illoin Lähteelän väkeä keräämässä pienet satamamaksut ja samalla tarjoamassa mahdollisuutta tilata saarellekin syötävää.

Stora Svartö / yksi keittokatos

Hyvät puitteet seikkailuun

Mutta voi ihanuus itse saarta! Me seikkailimme täällä pitkin autioita rantoja ja upeita kallioita. Me sukeltelimme metsän siimekseen ja poimimme mustikoita. Me tutkimme vanhoja, kiehtovia raunioita. Pojat hihkuivat innoissaan löytäessään myös käärmeen nahkoja ja muita ”ihan huikeita aarteita”… 🙂

Käärmeen nahka
Stora Svartö

Vaikka satamassa oli lauantaina täyttä, ei isossa osassa saarta näkynyt ketään muuta kulkijaa. Ja sunnuntain aikana myös satama tyhjeni.

Stora Svartö / satama

Pikkuhiljaa taivas täyttyi pilvistä ja sade kasteli kalliot. Samalla yksi vene toisensa jälkeen suuntasi keulansa kohti Helsinkiä. Pian hiljaisessa saaressa oli lisäksemme vain muutama ihminen.

Oli rauhallista. Oli raikasta. Oli ihanaa.

Me paistoimme illalla veneen uunissa pitsaa (ks. ohje) ja pelasimme Afrikan tähteä. Lapset pulahtelivat uimaan. Oli hurjan kivaa.

Uimaan veneestä
Stora Svartö

Lopulta maanantaina mekin hyvästelimme Stora Svartön ja suuntasimme pienen matkan viereiseen Lähteelään. Täällä meitä odottivat sauna, sähköt ja niin paljon muuta – joista voit lukea oman juttunsa osoitteesta outdoorfamily.fi/lahteela/. 🙂

Ihania meriretkiä! Ja paljon lempeitä kesämuistoja!

-Johanna

Stora Svartö / puuhun kiinnitetty keinu

Muita veneilyaiheisia juttujani löydät osoitteesta outdoorfamily.fi/category/veneily/.

Seuraathan Outdoor Familyä myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *