Lähteelä

Tällainen on Lähteelän ulkoilualue Porkkalassa

Kauniita rantakallioita ja ulkoilupolkuja, tulipaikkoja ja omaan käyttöön varattava rantasauna, palveleva kioski-ravintola ja etäämpänä lintutorni, telttapaikkoja ja soutuveneiden vuokrausta. Sellaista ihanaa saaristotunnelmaa, johon pääsee helposti myös maitse.

Lähteelä / vierasvenesatama

Lähteelä sijaitsee Porkkalassa, Kirkkonummella. Se ei ole sitä ihan samaa retkeilyaluetta, johon Porkkalasta puhuttaessa yleensä viitataan (ks. juttu), vaan niemen itälaidalla sijaitseva, tuntemattomampi kokonaisuus, joka kattaa, paitsi mantereen puolella olevia alueita, myös useita saaria.

Lähteelä
Lähteelä

Kun me saavuimme mereltä päin Lähteelän vierasvenesatamaan yhtenä elokuun alkupäivänä, oli suurimpina toiveinamme saada vene kiinni sähkötolppaan ja päästä peseytymään. Kovin paljoa muuta emme uskaltaneet odottaa, sillä kuulopuheet olivat onnistuneet mustamaalaamaan tätä Helsingin kaupungille kuuluvaa ulkoilualuetta. Valitettavasti. Ja ilmeisen virheellisesti.

Juuri edellisenä päivänä oli viereisessä Stora Svartön saaressa eräskin kippari kauhistellut kovaan ääneen Lähteelän juopottelijoita. Ja netistä olin lukenut muutaman vuoden takaisen jutun, jossa kuvailtiin rantaa rumentavia pressurakennelmia. Mutta toisaalta olin nähnyt myös kauniita Instagram-kuvia ja lukenut Lähteelän kehittämishankkeesta. Odotukset olivat ristiriitaisia. Mikä olisikaan tämänhetkinen todellisuus…?

Lähteelä / satama

Lähteelä – monipuolisia palveluita ja hienoa saaristotunnelmaa

Kun kulkee vähän varpaillaan, onnistuu kiinnittämään huomion jokaiseen yksityiskohtaan. Mikä on ensivaikutelma? Miltä rakenteet näyttävät? Onko siistiä? Kuuluuko häiritsevää mekastusta?

Lähteelän ulkoilualue

Kun me ohjasimme omaa purjevenettämme aloittelijan epävarmuudella kohti laituria, oli vastassa välittömästi auttavia käsiä. (Kiitos!!)

Kun me touhotimme tutkimaan aluetta, tuli alueen ainoa möykkä omasta perheestämme. (Anteeksi!!)

Kun me lähdimme kulkemaan pitkin rantoja, olivat idylliset rantapöydät ja maahan jääneet painaumat liki ainoita viitteitä aikaisemmista pressutelttarekennelmista. (En olisi arvannut mitään, ellen olisi tiennyt!)

Ja kun me kapusimme nauttimaan rantasaunan löylyistä, ei siistimpää ja tunnelmallisempaa oikein olisi voinut olla. (Niin ihanaa!)

Lähteelän ulkoilualue Porkkalassa

Lähteelä oli kaunis, siisti ja rauhallinen. Kioskissa palveli ystävällinen nuori. Valikoima oli runsas ja aamuksi olisi voinut tilata tuoreita sämpylöitä. Lapset ihastuivat terassin keinuun ja lainasivat innoissaan tarjolla olevia sulka- ja jalkapalloja.

Lähteelän kioski / ravintola
Lähteelä / terassi

Vuokrattavana oli myös mm. sup-lautoja ja soutuveneitä, joiden kanssa kuka tahansa voisi tutustua alueeseen kuuluviin saariin (kuten mm. Stora Svartöhön, josta voit lukea jutun täältä).

Lähteelässä vuokrataan sup-lautoja
Lähteelä / soutuveneiden vuokraus

Lähteelän päähuusseissa oli paperia ja niiden edustalla kunnollinen käsienpesupaikka. Täällä kelpasi olla.

(Mutta jotta en vahingossa loisi ihan liian idyllisiä mielikuvia, on mainittava myös ravintolaterassin räikeät Olvi- ja Sandels-mainokset, ja se, että me tosiaan olimme paikalla elokuisena arkipäivänä. Heinäkuisena viikonloppuna on kenties eri meno… Ehkä. En tiedä. Osaakohan joku kertoa?)

Mutta tämä meidän kokemuksemme oli siis mitä hienoin! Laiturissa oli muutamia veneitä, saunavuoron sai helposti, metsäpoluilla pääsi kulkemaan ihan uskomattomassa rauhassa jne.

Opasteita Lähteelän ulkoilualueella
Lähteelän metsissä
Mustikat

Oli upeaa päättää ilta lähemmän rantasaunan löylyissä ja pulahtamalla kylmään mereen – monta kertaa. Oli ihanaa vaipua uneen oman veneen lempeään keinuntaan. Ja oli ihan huippua herätä rauhassa saariston tunnelmaan.

Lähteelä / sähkösauna
Lähteelä / sähkösaunan oma uimalaituri
Lähteelän satamassa

Retkipolku lintutornille

Aamiaisen jälkeen lähdimme tutustumaan Lähteelän ulkoilualueeseen laajemminkin. Sataman ja autoille tarkoitetun pysäköintialueen välillä kulkee noin 1,5 kilometrin mittainen retkipolku (per suunta), ja aivan siellä p-paikan lähellä on myös korkea lintutorni, josta voi hyvällä säällä tähyillä kauas Porkkalan saaristoon.

Lintutorni / Lähteelä
Näkymä Lähteelän lintutornista
Lähteelä / lintutorni

Matka kulkee osin hyväpohjaista kulku-uraa, osin ihastuttavaa polkua ja osin kunnollista hiekkatietä.

Sataman suunnasta kuljettaessa pääsee alkumatkasta seurailemaan välkehtelevää merenrantaa, mutta samalla sukeltamaan mitä vihreimmän metsän siimekseen.

Lähteelä / polku lintutornille
Lähteelän ulkoilualue

Vajaan kilometrin kuluttua lintutornille menevä reitti erkanee rannasta, mutta tarvittaessa voi käydä piipahtamassa rannan puolella vaikkapa huussissa.

Samalla alueella on myös septitankin tyhjennyslaituri sekä ehkä noin 100 metrin päässä vuokrattava puusauna laitureineen (kuva alla). (Meidän testaamamme sähkösauna puolestaan löytyy ihan satama-alueen kupeesta. Sitä ei ole merkitty jutun lopussa näkyvään karttaan.)

Lähteelä / puusauna

Pysäköintialueella näkyy merkkejä sekä alueen menneistä ajoista että meneillään olevasta kehittämisestä. Opaskyltti hohtaa uutuuttaan, mutta kaikkea vanhaakaan ei ole poistetttu.

Alueen laitamille lepäilee jopa useita maitokärryjä, joita saa lainata telttailutavaroiden kuljettamiseen. (Koko matkan pysäköintialueelta satamaan pystyy kulkemaan esim. rattailla, mutta ihan lintutornin juurelle niille ei pääse.)

Maitokärryt

Lähteelä ei siis ehkä ole se kaikkein erämaisin telttailupaikka, mutta voi että, miten hienoon, kesäiseen saaristoelämään siellä pääseekään uppoutumaan. 🙂

-Johanna

Lähteelä / uimakoppi
Lähteelässä

Lähteelän alueella saa retkeillä ilmaiseksi, mutta teltta- ja satamapaikoista veloitetaan pieni maksu. (Tarjolla on telttapaikkoja myös esim. kuukaudeksi tai koko kesäkaudeksi.) Alueella ei ole suihkuja, mutta puu- ja sähkösaunaa vuokrataan halukkaille 25-35 eurolla / 1-1,5 h. Halukkaat voivat myös osallistua alueen ylläpitoon vapaaehtoisella maksulla sekä tietysti hyödyntämällä ravintolan ruoka-, juoma- ja vuokrauspalveluita.

Lisäinfoa Lähteelästä löytyy heidän omilta verkkosivuiltaan (lahteela.fi) sekä mm. Helsingin kaupungin sivuilta.

Porkkalan toisesta puolesta voit puolestaan lukea juttuni osoitteesta outdoorfamily.fi/porkkala/ ja Stora Svartö -saaresta osoitteesta outdoorfamily.fi/stora-svarto/.

Seuraathan Outdoor Familyä myös Facebookissa ja Instagramissa!

Lähteelä ja Porkkala / kartta
Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *