Milos / Kleftiko

Milos – poikkeuksellisen kiehtova kreikkalaissaari

Kreikan saaristo on täynnä toinen toistaan upeampia ja hurmaavampia saaria. Suurten turistirysien lisäksi Egeanmerestä kohoaa pieniä autenttisia helmiä, ja sieltä täältä löytyy jotain uniikkia ja ainutlaatuista. Yksi persoonallisista, kokemisen arvoisista kohteista on Kykladien saariryhmään kuuluva Milos.

Milos ei ole se kaikkein kansoitetuin turistikohde, mutta ei sielläkään kannata haaveilla välttyvänsä muilta matkailijoilta. Ihmiset saapuvat tälle kiehtovalle saarelle ihailemaan mm. kuun pintaa muistuttavaa rantaa, sympaattisia kalastusmajoja, huikeita luolia ja hurjia katakombeja. Oletko ollut yksi heistä?

Me vierailimme Miloksella toissakesänä osana saarihyppelyämme. Saavuimme saarelle lautalla Ateenasta, mutta ennen ko. saareen tutustumista suuntasimme lähes viikoksi vielä eteenpäin, naapurisaari Kimolokselle. (Tästä lisää tuonnempana.)

Miloksella ensisijaisena näkemistoiveenamme oli Sarakiniko, kuun pintaa muistuttava kalkkikiviranta, mutta saari tarjosi myös paljon muuta uniikkia ja upeaa. Alla niistä muutama.

1. Sarakiniko

Kun luettelee Miloksen tärppejä, ei Sarakinikoa voi jättää pois. Tietenkään. Paikka on hieno ja vaikuttava. Antoisa ja ainutlaatuinen. Se on valkoisena hohtava, vulkaaninen ranta, jota koristavat poikkeukselliset kivimuodostelmat ja jonka rannoilta löytyy mm. näyttäviä luolia sekä mahtavia hyppypaikkoja.

Sarakinikosta voit lukea kokonaan oman juttunsa osoitteesta https://outdoorfamily.fi/sarakiniko-milos-kreikka/.

Milos / Sarakiniko

2. Kleftiko

Toinen Miloksen tunnetuimmista nähtävyyksistä on Kleftiko Beach.

Kleftiko on – Sarakinikon tavoin – poikkeuksellisen vaikuttava luonnonranta, joka koostuu kallioisista luolista ja näyttävistä kivimuodostelmista.

Luin ennakkoon, että tämä ranta olisi saavutettavissa auton ja jalkapatikan yhdistelmällä, mutta majapaikkamme isäntä kertoi tuolla puolella saarta olevan käytännössä mahdotonta ajaa autolla. Me uskoimme häntä ja päätimme suunnata Kleftikolle veneellä.

Miloksella kaupataan valtavasti erilaisia veneretkiä, ja näistä elämyksistä saa halutessaan maksaa hyvinkin suuria summia. Itse olin onneksi bongannut etukäteen tiedon Kipokselta lähtevästä 3,5 tunnin veneretkestä, joka kustansi tuolloin yhdeltä hengeltä 30 €.

Delfinia Milos Boat Tours -niminen yritys järjestää kaksi kertaa päivässä tälläisiä retkiä, joiden aikana pääsee näkemään sekä Kleftikon että lähempänä sijaitsevan Gerontaksen rannat. Molemmissa kohteissa on hyvin aikaa uida, ja järjestäjä tarjoaa kaikille myös vettä, pientä syötävää sekä halukkaiden käyttöön uimapötkylät. 🙂 Kokemus oli hieno ja suositeltava!

Milos / Kleftiko

3. Klima

Kolmas Miloksen hittikohteista on Klima. Klima on valtavan sympaattinen kalastajakylä kävelyetäisyydellä Krypitin kylästä, jossa itse yövyimme.

Paikka hurmaa värikkäillä, kallion seinämään rakennetuilla taloillaan, jotka henkivät iloa, onnea, perinteitä ja klassista kreikkalaista kalastajakulttuuria. Rakennusten yläkerroksissa on ollut tapana asua ja alakerroksissa säilyttää veneitä. Nykyään joissain kylän taloista saattaa turistikin päästä yöpymään, ja osassa vajoista myydään mm. käsitöitä.

Milos / Klima
Milos / Klima

5. Katakombit

Kliman ja Krypitin väliin jää mielenkiintoinen, historiallinen alue, ja tämän alueen kenties kaikkein mielenkiintoisin kohde on Miloksen katakombit.

Klimasta pääsee kulkemaan pientä kävelypolkua pitkin suoraan näiden 100-500 jKr. rakennettujen, antiikinaikaisten hautaluolien luokse. (Tai vaihtoehtoisesti katakombeilta Klimaan, kuten me teimme.)

Maanalaisiin käytäviin ja hautahuoneisiin on mahdollista tutustua oppaan johdolla muutaman euron pääsymaksua vastaan.

Milos / Katakombit
Milos / Katakombit

6. Muut antiikkiset nähtävyydet

Milokselta löytyy katakombien ohella myös muita antiikinaikaisia nähtävyyksiä. Näistä tunnetuin on katakombien kupeessa sijaitseva Milon Venus. Tämä Afroditea esittävä, antiikin kreikkalainen marmoriveistos on peräisin noin 130–110 eKr, ja se löydettiin vuonna 1820.

Alkupeäinen veistos on siirretty Louvren taidemuseoon Pariisiin, mutta täällä aidolla paikalla on tietoa ja kopio veistoksesta.

Lisäksi saarelta, Milon Venuksen kupeesta, löytyy mm. hellenistinen teatteri, jossa kannattaa vierailla samalla patikkaretkellä katakombien ja Kliman kanssa.

Milos / Antiikin teatteri

7. Hiekkarannat

Sarakinikon ja Kleftikon kaltaisten luolarantojen ohella Miloksella on toki myös houkuttelevia hiekkarantoja – sekä halukkaille kunnon rantamenoa baareineen ja erilaisine aktiviteetteineen.

Koska itse suosimme rauhallisia poukamia, koitimme välttää suurimpia turistirantoja ja ajoimme mm. upealle Plathienan hiekkarannalle saaren pohjoisosaan. Toki täälläkin oli hyvin paljon myös muita nautiskelijoita, mutta jo auringonlasku vahvisti sen, että todellakin kannatti tulla. Oli kaunista.

Milos / Plathiena

Yksi muista rannoista, joilla vierailimme muutaman Milos-päivämme aikana, oli saaren etelärannalla sijaitseva Paleochori. Tämä ranta edustaa enemmän sellaista perinteistä turistirantaa, josta löytyy vuokrattavaksi mm. polkuveneitä. Kiehtovaksi ko. rannan tekevät sen itäreunan snorklausnäkymät.

8. Naapurisaaret

Jos vierailee Miloksella, kannattaa piipahtaa myös sen viehättävillä naapurisaarilla. Kimoloksen ja Poliegoksen rannoille järjestetään Milokselta erilaisia päiväretkiä, mutta Pollonian kylästä voi matkata lautalla pidemmäksikin aikaa Kimolokselle. Mutta tästä lisää toisessa jutussa…

-Johanna

Seuraathan Outdoor Familyä myös Instagramissa ja Facebookissa!

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *