On unohtumatonta istua nuotiotulen ääressä ja seurata, miten hiipuvat liekit kypsentävät eväitä. On myös ihan huippua kattaa kalliolle runsaat piknikeväät ja herkutella avaraa maisemaa ihastellen. Toisaalta monesti on huojentavaa kaivaa repusta valmiiksi lämpimät ruuat ja syödä ne suoraan ruokatermoksista. Ja voi että, miten hyviltä ihan tavalliset eväsleivätkin usein maistuvatkaan! 🙂
Tähän juttuun olen koonnut meidän perheemme 11 suosikkievästä erityyppisille retkille, niin nuotiolla lämmitettäviksi kuin kotona valmiiksi tehdyiksi.
Helppoja nuotioruokia – silloin, kun tulet saa tehdä
Nuotioruoka on luksusta. Sitä retkeilyn ihannekuvaa. On niin hienoa seurailla tulen tanssia ja odotella ruuan kypsymistä. Ja odotus palkitaan. Tai sitten ei…
Metsäpalovaroituksen aikana tulta ei saa missään nimessä tehdä. Eikä toisen maille voi muutoinkaan mennä kyhäilemään omia nuotioitaan. Ja kannattaa huomioida, että ruuhkaisimpien retkireittien ruuhkaisimmilla nuotioilla ei ehkä kannata yrittää paistaa elämänsä ensimmäisiä nuotiolättyjä… (Kuten me olemme aikoinamme yrittäneet… 😉 )
Mutta voi ihanuus, miten hienoa onkaan paistaa lasten herkkuruokia rauhallisen telttapaikan tai erämökin autiolla tulipaikalla. 🙂 Ja näitä herkkuruokia meidän perheessämme ovat mm. seuraavat:
1. Hampurilaiset
Hampurilaisista on tullut telttaretkiemme vakioevästä. Olen usein muotoillut kotona valmiiksi jauhelihasta yksittäiset pihvit voipaperisiivujen väliin. Nämä olemme sitten paistaneet runsaassa rasvassa mukaamme ottamassamme pannussa – samalla kun valmiit sämpylät ovat lämmenneet ritilällä.
Olemme myös viimeistelleet tulella (kotona valmiiksi esikeitetyt) broilerifileet pihveiksemme. Ja yhtälailla ovat toimineet vaikkapa Lidlin next level -vegejauhelihasta tekemäni ohuet pihvit.
Täytteiksi lapsillemme riittää usein pelkkä ketsuppi, mutta aikuisille olen kuskannut mukaan myös majoneesia, salaattia, rucolaa, valmiiksi viipaloituja tomaatteja, punasipulisiivuja tai esim. karamellisoituja punasipuleita. (Ohje: Sulata pannulla nokare voita ja runsas lusikallinen fariinisokeria. Lisää sipulit ja paista hetki. Mausta lopuksi lorauksella punaviikietikkaa, suolaa ja pippuria.)
Joskus olemme myös paistaneet hampurilaisten väliin mm. ananasrenkaita ja pekonisiivuja. Niin hyvää. 🙂
2. Hotdogit
Ehkä kaikkein helpoin nuotioruoka ovat hodarit. Kaikki on valmiiksi kypsää ja pelkkä lämmitys riittää. Nakit (liha tai kasvis) saa helposti paistettua niin pannulla kuin ritilälläkin, ja sämpylät saavat lämpöä ja väriä nopeasti ritilällä. (Tarvittaessa nakit voi lämmittää myös kiehuvalla vedellä täytetyssä ruokatermoksessa.)
Sämpylän väliin lapset ottavat meillä hodareissakin (nakin lisäksi) usein vain ketsuppia, mutta aikuisille roudaamme mukaan myös runsaampia lisukkeita. Usein nämä ovat samoja kuin hampurilaisiinkin, mutta joskus mukanamme on ollut esim. coleslawta ja paahdettua sipulia.
Kerran täytimme hampurilaisemme myös Saara Atulan Retki-lehteen laatiman kuskusohjeen mukaan. (Ohje taisi olla vähän tämän Saaran reseptin kaltainen.)
Samassa nuotiossa hodareiden kanssa voi myös grillata lisuukkeeksi vaikkapa esikypsennettyjä maissintähkiä. 🙂
3. Nuotioleivät
Yksi helpoista ja samalla hurjan hyvistä nuotioeväistä ovat erilaiset täytetyt leivät. Meillä lapset rakastavat ihan vaan tavallista, nuotiolla lämmitettyä ruispuikulaa, jonka välissä on ketsuppia ja juustoa.
Omaa herkkuani ovat täytetyt ciapatta-leivät, joiden väliin on laitettu kotona valmiiksi esim. pestoa, mozzarellajuustoa, tomaattisiivuja, basilikaa ja ehkäpä myös ilmakuivattua kinkkua.
Leivät on myös kääritty kotona valmiiksi folioon, ja perillä kohteessa riittää pelkkä lämmitys. Ja hätäisimmät voivat tarvittaessa syödä leivät jopa ilman lämmitystä. 😉
4. Nuotiokääröt
Hurjan helppoa nuotioruokaa ovat myös muut erilaiset foliokääröt (ks. tämä aikaisempi juttuni). Ja kaikkein helpoimmalla pääsee, kun käärii vahvan folion sisään esim. valmiiksi keitettyjä perunoita, valmiita lihapullia, öljyä ja muita mahdollisia lisukkeita. Ja jälleen pelkkä lämmitys riittää.
Myös ilman tulta voi nauttia herkkuruuista
Koska erityisesti kesäisin avotulen teko on metsäpalovaroituksen vuoksi usein kiellettyä, ja koska koronakin rajoittaa tulipaikoilla hengailua, on takataskussa hyvä olla myös muita kuin nuotioruokaideoita.
Retkikeittimellä voi loihtia mitä moninaisimpia ruokia, mutta meidän suosikkejamme ovat monet kotona valmiiksi valmistellut ruuat, kuten mm. tortillat ja pitaleivät.
5. Tortillat
Tortillat ovat yksi kätevimmistä ruuista silloin, kun seurueeseen lukeutuu hyvinkin nirsoa väkeä. Valmiiden tortillalättyjen tai -veneiden lisäksi kotona on valmiiksi pilkottu purkkeihin mieleisiä täytteitä, kuten esim. kurkkua, tomaattia, paprikaa, mangoa, nektariinia, avokadoa, sipulia, salaattia, paistettua jauhelihaa, kypsennettyä kanaa jne. Lisäksi mukana on valmista salsakastiketta ja kermaviiliä. Näistä kukin voi sitten ruokahetken tullen koota mieleisensä yhdistelmän.
(Mahdolliset lihat, kanat ja mm. maitotuotteet kannattaa lämpiminä päivinä pakata esim. ruokatermareihin tai muihin kylmäbokseihin.)
6. Pitaleivät
Tortilloille hyvä vaihtoehto ovat myös pitaleivät. Näitäkin leipiä voi ostaa valmiina, mutta itse olen leiponut pitaleipiä kotiuunissa esim. mukaillen Pieni Punainen keittiö -blogin ohjetta.
Täytteeksi pitaleipiin sopivat kaikki samat lisukkeet kuin tortilloihinkin, mutta yksi herkullinen vaihtoehto on myös mm. nyhtöpossu. (Itse olen ostanut tätä Lidlin pakastealtaasta, paistanut lihan uunissa ja lisännyt siihen paketin mukana tulevan kastikkeen.) Ja yhtälailla toimivat tietysti myös erilaiset kasvisversiot!
7. Valmiit ruuat termarissa
Ruokatermari on yksi kätevimpiä keksintöjä. Siinä voi kuljettaa retkelle mitä tahansa valmista ruokaa. Itse olen mm. paistanut retkiaamuna uunissa makaronilaatikkoa, ja purkittanut tästä kullekin oman termarin mukaan retkelle. Ja esim. kalakeitto ruisleivän kanssa on meillä ihan klassikkoevästä.
8. Salaatit ja muut piknikeväät
Lämpiminä päivinä rakastan itse erilaisia salaatteja ja sitä, että luonnonhelmaan voi kattaa kauniin piknikin. Vakiosuosikkejani ovat monet Saara Atulan ja Jenni Häyrisen Brunssikirjasta (Tammi 2018) bongaamani reseptit, kuten esim. vesimelonisalaatti, jossa sekoitetaan yhteen mansikoita, kirsikkatomaatteja, vesimelonipaloja, hienonnettu punasipuli, kourallinen tuoretta minttua sekä loraus oliiviöljyä ja punaviinietikkaa, lusikallinen vaahterasiirappia sekä suolaa ja pippuria.
Toinen ikisuosikkini on samasta kirjasta nappaamani marinoidut kikherneet, joissa on mausteena valkosipulia, korianteria, sitruunamehua, oliiviöljyä, juustokuminaa, korianterijauhetta, kurkumaa, kanelia, mustapippuria ja suolaa.
Ja koska lapseni eivät (vielä) ole oppineet rakastamaan näitä herkkuja, olen pilkkonut heitä varten mukaan erilaisia kasviksia, hedelmiä yms. Ja lisäksi mukana voi olla esim. leipää, savulohta, kanaa, kananmunaa yms. (Kuten myös esim. alla olevan kuvan Island Riddlesin -retkieväissäkin, ks. juttu täältä.)
(Ja heikosti säilyvät ruoka-aineet kuljetamme jälleen ihan suosilla pienessä kylmälaukkupussissa, ruokatermarissa tms.)
9. Helpot päiväretkieväät
Tavallisen, pari-kolme tuntia kestävän päiväretken eväänä meillä toimii usein parhaiten ihan vaan eväsleivät ja valmiiksi pilkotut hedelmät ja kasvikset. Leipien tilalla suosikkievästä ovat myös esim. riisipiirakat. Ja erilaisista smoothieista saa helposti hyvää energiaa. 🙂
Parhaat jälkiruokaherkut
10. Vaahtokarkit nuotiolla
Telttaretkillemme vakiintunut jälkituokaherkku ovat nuotiolla paahdetut vaahtokarkit. Tätä lapset rakastavat. Ja tässä riittää, kun työntää vaahtokarkin nuotiotikun päähän ja pitää sitä hetken aikaa hiilloksen päällä. Niin helppoa ja hyvää. 🙂
(Joskus olemme tosin lisänneet tähänkin herkkuun myös mm. mansikoita, turkkilaista jugurttia yms., ks. outdoorfamily.fi/nuotiogrillaus/.)
11. Marjoja ja hedelmiä jäätelötötteröstä
Kesän suosituin jälkiruoka on ruokatermareissa retkipaikalle kuljetettu jäätelö (ks. outdoorfamily.fi/jaateloa-retkievaana/). Hyvänä kakkosena tulevat kuitenkin hedelmillä tai marjoilla täytetyt tötterövohvelit.
Olen ajat sitten ostanut Lidlistä kotiin tötterövohvelipaketteja ja tarjoillut näistä jäätelöä, mutta vasta Retkipaikan eväsjutun innoittamana keksin ottaa näitä samoja tötteröitä mukaan myös retkelle. Vohvelin sisään on helppo sujauttaa mieleisiään marjoja tai pieneksi pilkottuja hedelmiä. Pohjalle voi lisäksi halutessaan lusikoida esimerkiksi jugurttia tai vaikkapa suklaakastiketta. Kannattaa testata. 🙂
Herkullisia retkiä!
-Johanna
Muita retkiruokavinkkejäni löydät osoitteesta outdoorfamily.fi/category/ruoka/!
Seuraathan Outdoor Familyä myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kiitos näistä aivan ihanista vinkeistä! Tuli heti vesi kielelle 🙂
Kiitos Jenni, ihana kuulla, että vinkeistä on iloa! 🙂