Keväinen Hanko on aktiivilomailijan unelmakohde – 10 vinkkiä koko perheelle

Kaupallinen yhteistyö: Visit Hanko

Kevätaurinko saa Hangon kadut elävöitymään. Talven rauha on pikkuhiljaa väistymässä kesäisen vilskeen tieltä. Golfkenttä on auennut pääsiäisenä, Tennisstadion vappuna. Myös kartingradalle pääsee jälleen ajamaan, ja mm. pyöräreitit kutsuvat polkemaan.

Mutta yhä rannoilla vallitsee levollisuus. Vielä on aikaa nautiskella pikkukaupungin seesteisestä tunnelmasta – ja poimia samalla parhaat herkut tämän unelmakohteen runsaasta aktiviteettitarjonnasta.

Tähän juttuun olen koonnut mm. lukuisia lajivinkkejä sekä majoitus- ja ruokaehdotukset. Lopussa on myös erityistärppinä uusi ulkoilmatapahtuma, Outdoor Hanko.

Oletko menossa?

Keväinen Hanko - aktiivilomailijan unelmakohde

1. Tennis

Tennis on todellinen Hanko-klassikko.

Aivan Casinon kupeessa ja Plagenin rannan vieressä komeilee Hangon Tennisstadion hurmaavine kahvilarakennuksineen. Massakenttiä on kymmenen ja plexikenttiä neljä. Lisäksi kilometrin päässä sijaitsee upouusi Regatta Courts -tennishalli ja sen neljä kenttää.

Nykyisten massakenttien paikalle rakennettiin ensimmäiset kentät jo 1880-luvulla, ja samoilla kentillä on järjestetty koko Suomen ensimmäinen tenniskilpailu vuonna 1905.

Nykyään Hangon tenniskesä täyttyy vapaasti varattavista vuoroista, lukuisista kursseista, Tennisviikosta sekä mm. useista muista kilpailuista. Lisäksi Hangon lukiossa on tarjolla jopa erillinen tennislinja!

Aloittelija löytää Hangosta laadukasta yksityisopetusta ja monia eritasoisille soveltuvia kursseja. Kouluikäisille on tarjolla myös mm. viiden päivän mittaisia Junior Super Camp -leirejä, joihin ovat tervetulleita myös kaikki ulkopaikkakuntalaiset lapset.

Tenniskursseista löydät lisäinfoa täältä ja yleisesti Hangon tenniksestä osoitteesta hankotennis.fi.

Hangon Tennisstadion sijaitsee osoitteessa Appelgrenintie 12.

Keväinen Hanko / tennis

2. Golf

Toinen Hangon ykköslajeista on golf. Kaupungissa sijaitsee Suomen eteläisin golfkenttä ja tarjolla on maan pisin pelikausi. HanGolf on 18-reikäinen kenttä kauniissa metsämaisemassa, seitsemän kilometrin päässä Hangon ytimestä.

Kenttä on monien kokeneiden pelaajien suosiossa, mutta myös aloittelijat toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi lajin pariin. Varsinaiselle kentälle pääsyyn vaaditaan Green Card, mutta range on avoin kaikille. Kuka tahansa voi lainata klubitalolta mailat ja mennä treenaamaan lyöntejä ja puttausta harjoitusalueelle. Korillisen palloja saa parilla eurolla.

Rangella järjestetään myös avoimia Green Card -kursseja, ja seuraava on vuorossa 27.-28.5.2023. Lisäksi Pro Matias Meriläinen tarjoaa yksityistunteja ja henkilökohtaisia kursseja niin lapsille kuin aikuisille. Ja ihan huippua on, että Hangon golfkentän keskiviikkotreeneihin saavat osallistua täysin veloituksetta kaikki kouluikäiset lapset – asuinpaikasta riippumatta!

Lisäinfoa HanGolfin kursseista yms. löytyy osoitteesta hangolf.fi ja itse kenttä osoitteesta Kirkkotie 28.

Keväinen Hanko / golf / HanGolf

3. Karting

Kenties hieman tuntemattomampi – mutta sitäkin hauskempi! – Hanko-hitti on karting. Hankoniemen pohjoislaidalta, ihan Silversandin leirintäalueen vierestä, löytyy paikka, joka teki omiin lapsiimme erittäin suuren vaikutuksen heti ensikäynnillä. Tänne on kuulemma ehdottomasti päästävä pian uudestaan!

Hangon kartingrata tarjoaa täyden palvelun ajokokemuksen. Paikan päältä saa tarvittavat varusteet ja opastuksen, ja ajamaan pääsevät niin lapset kuin aikuiset. Myös täydelliset noviisit.

Rata on avoinna ennakko- ja säävarauksella toukokuun alusta lokakuun puoliväliin, ja ajamisen hurmaa pääsee fiilistelemään 25 eurolla per henki (10 minuutin ajo sekä tarvittavat varusteet & opastus).

Tarkemman hinnaston, ajanvarauskalenterin yms. löydät osoitteesta hankorental.fi ja itse radan osoitteesta Aarne Karjalaisen tie.

Keväinen Hanko / karting

4. Keilaus

Hangossa onnistuu myös koko perheen klassinen suosikkilaji, keilaus. Rukki Arenan vierestä löytyy matala, vaatimattoman näköinen rakennus, jonka sisältä paljastuu monta rataa, leppoisa kahvila ja jopa tilaussauna.

Keilaamaan pääsee kuka tahansa, ja erikseen tilattavien rännireunojen avulla laji on palkitsevaa myös pienille lapsille. Hallilta saa lainaan kengät ja pallot.

Perjantai- ja lauantai-iltaisin Hangossa keilataan hohtovalojen sykkeessä (20€/h/rata).

Muut hinnat, aukioloajat yms. löytyvät osoitteesta hangonkeilailu.fi ja halli osoitteesta Urheilukatu 5.

Keväinen Hanko / Hangon keilahalli
Keväinen Hanko / keilahalli

5. Muut lajit

Hangossa on tarjolla myös mm. Padel-kenttiä, ratsastusta, kesällä suppausta, minigolfia yms.

Ja toki kaupungin valikoimissa on myös useita täysin ilmaisia liikuntamahdollisuuksia. Rannat ja luontopolut ovat kaikkien vapaasti kuljettavissa. Pyöräiltävää riittää lähes loputtomiin. Eri puolilla kaupunkia on veloituksettomia frisbeegolf-ratoja, ja esim. Keskuskoulun vieressä sijaitsevassa Feffe Parkissa voi kuka tahansa pelata jalka- ja koripalloa, skeitata, skuutata yms.

Lisäksi kaupungissa sijaitsee useita kivoja leikkipuistoja lapsille, ja esim. Regattarannassa on vapaassa käytössä beach volley -kenttä, Plagenin rannassa puolestaan mm. kiipeilyteline, keinut yms.

Keväinen Hanko / Feffe Park / skuuttaus

6. Välinevuokraus

Eikä kaikkia välineitä suinkaan tarvitse omistaa. Mm. vuokrapyöriä on saatavilla useista paikoista, ja Hanko Rental Bike vuokraa jopa fatbikejä ja sähköavusteisia täysjoustopyöriä. Ja myös lapsille on tarjolla kaksi fatbikeä!

Hangon matkailutoimistosta saa sen aukioloaikana veloituksetta lainaan mm. frisbeegolfkiekkoja ja kirjastosta kirjastokortilla mm. jalkapalloja, koripalloja, tennis, sulkapallo- ja padelmailoja sekä lukuisia muita välineitä.

Pienempien varusteiden lisäksi Hangossa tarjotaan vuokralle myös jopa veneitä, ja esimerkiksi Skipperin Fleet-veneet on jo laskettu vesille Itäsatamassa.

7. Vieraskoti FolkiaCenter

Aktiiviseen viikonloppuun liittyy oleellisesti myös mukava majoitus ja hyvä ruoka.

Yksi erinomainen, ympärivuotisesti toimiva, majoitusvaihtoehto on Vieraskoti FolkiaCenter. Kyseessä on entiset Evangeliska Folkhögskolanin tilat Esplanadilla, aivan K-Supermarketin, Haagapuiston ja mm. Feffe Parkin vieressä.

Vanha, komea päärakennus on keskittynyt tänä päivänä kuntouttavaan pajatoimintaan. Matkailijat saavat yöpyä vuonna 1990 rakennetussa asuntolatalossa. (Ks. FolkiaCenterin historia.)

Keväinen Hanko / FolkiaCenter
Keväinen Hanko / Vieraskoti FolkiaCenter

Tarjolla on siistejä huoneita, joihin kuhunkin sisältyy pedatut sängyt, omat WC-ja suihkutilat sekä mm. aamiainen. Lisäksi rakennuksesta löytyy viihtyisiä yhteistiloja, joissa voi nauttia aamiaista, tehdä / lämmittää ruokaa yms.

FolkiaCenterin aamiainen koostuu valmiisiin eväsrasioihin pakatusta kokonaisuudesta (sämpylä, mehu, maito, jogurtti, karjalanpiirakka yms.) sekä erikseen tarjolla olevista mysleistä, muroista, kahvista, teestä jne.

Valmiiksi pakatun aamiaislaatikon ansiosta on helppo suunnata rantaan eväsretkelle vaikkapa heti päivän aluksi. 🙂

Illalla puolestaan on mukava hyödyntää FolkiaCenterin erikseen varattavaa saunaa. 🙂

Lisätietoja FolkiaCenteristä löydät osoitteesta www.folkiacenter.fi.

8. Ravintola Bravas

Toimivien majoitusten ja monenlaisten aktiviteettien lisäksi Hanko pursuaa myös loistavaa ruokaa. Lukuisat ravintolat ja kahvilat avaavat ovensa kesäksi, mutta muutamat ovat avoinna ympäri vuoden. Yksi näistä on Itäsatamassa sijaitseva Bravas.

Bravas tarjoaa Välimeren ruokaa, hyviä juomia, rentoa yhdessäoloa sekä mm. merinäköalan. Tunnelma on loistava ja maut kohdillaan. Suuresta Tapas All Stars -lajitelmasta riittää koko perheelle, ja lapsetkin pääsevät testaamaan mitä monipuolisempia makuja.

Ihan huippua!

Lisätietoja Ravintola Bravaksesta löytyy osoitteesta bravas.fi.

Keväinen Hanko / Ravintola Bravas
Keväinen Hanko / Ravintola Bravas

9. Silversand

Toinen kiehtova ruokapaikka on Camping Silversand.

Silversand sijaitsee Hankoniemen pohjoislaidalla, ja siellä voi saunoa ja majoittua ympäri vuoden. Ravintola lepää talvisin, mutta nyt kevään myötä ovat Silversandinkin pizzauunit taas kuumenneet – ja tarjolla on rentoa nautiskelua auringonlaskua ihaillen.

Lisäinfoa Silversandista on osoitteessa silversand.fi.

Keväinen Hanko / Camping Silversand

10. Outdoor Hanko -messut 27.-28.5.2023

Silversandissa kannattaa vierailla milloin tahansa, mutta erityisesti sinne kannattaa suunnata 27.-28.5.2023. Tuolloin nimittäin alueella järjestetään Outdoor Hanko -messut.

Outdoor Hanko on uusi, koko perheelle soveltuva tapahtuma, jonka yhteydessä on mahdollista testata lukuisia erilaisia urheilulajeja surffauksesta soutuun, fatbike-pyöräilystä sähköskuuttailuun. Tapahtumassa saa myös tutustua retkeilyyn, leiriytymiseen sekä lukuisten näytteilleasettajien tarjontaan (mm. Kabe, Helkama, Drop, Lapelland, Pure Electric Scooter jne.). Myös kaikki alueen saunat ovat lämpiminä ja vapaasti käytettävissä messulipun hinnalla (päivälippu 10 €, max. 14-vuotiaat 0 €).

Lisätietoja messuista löydät osoitteesta outdoorhanko.fi/.

Keväinen Hanko / Silversand
Keväinen Hanko / Silversand

Yleisesti Hangon tarjonnasta löydät tietoa osoitteesta visithanko.fi sekä aikaisemmista Hanko-jutuistani:

sekä lisäksi Hangon kansallista kaupunkipuistoa käsittelevästä Retkipaikka-jutustani.

Aktiivisia kevätpäiviä Suomen eteläisimmässä kaupungissa!

-Johanna

Seuraathan seikkailujamme myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *