Kirja saatu kustantajalta.
Arvaa vaan, olivatko lapset innoissaan, kun paistoimme syyslomaretkellämme popcornia nuotiolla? Tai klassisia vaahtokarkkeja järven rannalla? Ja viimeisimmällä retkellämme metsälounaaksi lohta ja perunaa – ihan supernäppärästi?
Kun alle puolet perheenjäsenistämme suostuu syömään avotulella paistettua makkaraa, ei nuotioruokien suunnittelussa voi valita sitä kaikkein helpointa vaihtoehtoa. On keksittävä jotain muuta. Ja tähän muuhun olen koittanut hakea aktiivisesti ideoita niin erilaisista retkiruokakirjoista kuin verkkosivujen paljoudestakin.
Runsaasta tarjonnasta huolimatta poikkeuksellisen hauskoja / nerokkaita / helppoja / toimivia ideoita on tullut vastaan yllättävän vähän. Mutta eipä hätää, tänä syksynä olen nimittäin saanut käsiini sellaisen ihan loistavan teoksen, jota voi suositella jokaiselle retkeilijälle! (Vaikkapa pukinkonttiin! 🙂 )
Kyseessä on Calazon julkaisema Nuotioruokaa-kirja. Tämä kirja on ihan loistava apu nuotioruokien valmistamiseen – niin kokeneelle kokkaajalle kuin ihan aloittelijallekin. Ja kuten kirjan alaotsikossakin kerrotaan, ko. teos on ”Tulella kokkaajan käsikirja” ja esittelee ”Välineet, menetelmät ja reseptit”.
Erilaisia nuotioita ja lukuisia ruuanvalmistustapoja
Ruotsalaisten Eric Toenbladin ja Ida Olssonin Nuotioruokaa-kirjassa esitellään erilaisia ruoanlaittotulia ja annetaan vinkkejä monenlaisten välineiden hyödyntämiseen. Mukana ovat niin muurinpohjapannu, grilliritilä, halsteri, tikku, hiillos, folio, pata, erilaiset uunit, lankku, paistokuoppa jne.
Kirjan ohjeilla edistynytkin nuotiokokki pääsee halutessaan hifistelemään, mutta ihan loistavaa on se, että mukana on paljon hyvinkin yksinkertaisia ohjeita. Nuotioruokaa-kirjassa ymmärretään, että ainakaan lasten kanssa ei aina ole mahdollista käyttää ruuanvalmistukseen kovinkaan paljoa aikaan – niin kivaa kuin se olisikin.
Superhelpot nuotionyytit
Yksi hyvä esimerkki kirjan superhelpoista ja kätevistä nuotioruuista on ns. vaellusnyytti. Tämä tarkoittaa sitä, että kotona kääritään folionyytteihin valmiiksi kypsiä ruoka-aineita. Vahvan foliopalan pohjalle lorautetaan öljyä ja päälle viipaloidaan kypsää perunaa ja muita haluttuja raaka-aineita.
Kirjassa vinkataan valmiista lihapullista, mutta me testasimme viimeksi lämminsavulohta. (Aikuisten nyytteihin laitoimme lisäksi pestoa, punasipulia ja tomaattia.) Ihan parasta tässä on se, ettei mukaan tarvitse ottaa erillisiä lautasia, sillä ruuan voi syödä kätevästi suoraan nyytistä. Ja lisäksi ko. ruuan voi nauttia tarvittaessa vaikka kylmänä (mikäli siis kärsivällisyys ei riitä pitkään odotteluun)…
Folio ei ole materiaalina se kaikkien ekologisin ratkaisu, mutta satunnaisten nuotioruokien valmistuksessa se on kyllä aivan loistava keksintö. Foliossa paistetut, täytetyt leivät ovat klassikkoeväitämme ja erilaiset folionyytit tulevat olemaan jatkossa vakioruokaamme. Myös mm. foliovuokien hyödyntäminen kuulostaa erittäin kätevältä.
Leivontaa ja luovuutta
Nuotioruokaa-kirjaan on nostettu ohjeita monenlaisiin pääruokiin, mutta mukana on myös mm. leivontaa ja jälkiruokia. Ja popcornien paistaminen teräsritilässä (ilman öljyä) on ihan hitti-idea!
Itse olemme ehtineet testata kirjan ohjeista tähän mennessä myös mm. tikkupullat (ihan hirveästi suolaa), ohukaiset ja omena-banaanipaistoksen. Ensi kerralla evääksi saattaa lähteä mm. rieskataikina ja foliovuoassa paistettavat kasvikset. Ja testiin päässee isosta säilyketölkistä tehty purkkiuuni. 🙂
Mitä kannattaa huomioida?
Itse suosin lähtökohtaisesti sitä, että mukana retkellä on esimerkiksi valmiiksi pilkottuja kasviksia, jotka voi syödä pahimpaan nälkään (eli ns. alkupalaksi) odoteltaessa tulella kypsyvää pääruokaa. Näin lasten nälkäkiukku ei (välttämättä) pääse kasvamaan, ja nuotiohetkellä on hyvät mahdollisuudet kehittyä ihanan rentouttavaksi.
Yksi hyvä vaihtoehto on myös se, että päiväretken pääruokana on esimerkiksi valmiiksi ruokatermoksiin purkitettua keittoa, ja nuotiolla keskitytään jälkiruuan valmistamiseen. Aika hyvältä nimittäin kuulostaa esimerkiksi paistettu omenapiiras, suoraan foliovuuasta syötävä banaani-suklaaherkku tai loimussa paistetut kanelipullat… Vai mitä sanot? 🙂
Oma lähtökohtani on se, että kaikki kannattaa tehdä mahdollisimman valmiiksi kotona – ja tulen ääressä voi keskittyä vain ruuan viimeistelyyn ja itse nautiskeluun. Ja kannattaa huomioida mm. se, että talvella ruoka on hyvä pystyä valmistamaan ja syömään hanskat kädessä!
Ja mukaan kannattaa myös aina varata tarpeeksi vaikkapa leipää (tai muuta takuuvarmasti kelpaavaa), jotta jokainen saa vatsansa varmasti täyteen.
Ja kuten Nuotioruokaa-kirjassa sanotaan: ”Kokemuksemme mukaan on paras unohtaa hienostelu ja kysyä lapsilta itseltään, mitä he haluavat syödä retkellä. Jos he pitävät ohukaisista, paista niitä. Jos he rakastavat pastaa, keitä sitä. Näin saat lapset syömään hyvin, kun olette retkellä. Hyvä ruoka, parempi mieli – myös lapsilla!”
Herkullisia nuotiohetkiä!
– Johanna
Lisää nuotio- ja retkieväsvinkkejä voit poimia mm. seuraavista jutuistani:
- Ideoita nuotiogrilliin ja pääkaupunkiseudun paras telttaretkipaikka: outdoorfamily.fi/nuotiogrillaus/
- Lapsiperheen retkieväät – 11 hyväksi havaittua vinkkiä: https://outdoorfamily.fi/lapsiperheen-retkievaat/
Eric Tornblad & Ida Olsson (kuvat): Nuotioruokaa / Suomenkielinen toimitus: Mikko Lamminpää / Calazo 2018 / ovh. 29,90 € / lisäinfoa täältä
Seuraathan Outdoor Familyä myös Facebookissa ja Instagramissa!
Moi!
Tämä kirja kuulostaakin todella hyvältä löydöltä. Retkiruoka tuppaa helposti urautumaan samoihin ruokiin, ja vaihtelu kyllä virkistää. Kiitos siis vinkistä!
Ja kiitos myös kivasta blogista, löysin tämän vasta ja sain jo paljon uusia retkipaikkavinkkejä 🙂
Kiitos Jenni! 🙂 Onpa kiva kuulla, että olet löytänyt blogini ja saanut uusia vinkkejä. Tuo Nuotioruokaa-kirja on kyllä tosiaan ehdottomasti tutustumisen arvoinen.
Foliohan on todella ekologinen vaihtoehto, 100% uusiokäytettävissä. Toki pannu on kaikista järkevin vaihtoehto, toisaalta silloin tarvitaan lautasia.