Salamajärven kansallispuisto / Vasan kierros

Salamajärven kansallispuisto yllättää postiivisesti

Kun näkee upeita kuvia tykkypuisista tuntureista tai pakahduttavan kauniista saarista, nousevat odotukset helposti korkeuksiin. Kun tietää, että odotettavissa on jotain poikkeuksellisen hienoa, eivät wau-elämyksetkään tule yllätyksenä.

Mutta silloin, kun ajattelee tekevänsä vain pikaisen pyörähdyksen maastossa tai pitävänsä pienen paussin pitkällä ajomatkalla, saattaa kokea jotain hyvinkin yllättävää. Sellaista positiivista kutkutusta, joka onnistuu ylittämään olemattomat odotukset moninkertaisesti.

Meille kävi näin Salamajärven kansallispuistossa.

Upea kansallispuisto keskellä ei mitään

Salamajärven kansallispuisto sijaitsee keskisessä Suomessa, suunnilleen siinä Vaasan korkeudella, noin tunnin ajomatkan päässä E75-tieltä länteen, eli eteläsuomalaisen silmin niin sanotusti ”keskellä ei mitään”.

Mutta ajettaessa etelästä pohjoiseen ei tule suurtakaan koukkausta piipahtaa tässä poikkeuksellisen hienossa luontokohteessa – joka ei suinkaan ole saanut kansallispuistostatustaan syyttä.

Salamajärven kansallispuisto / Vasan kierros

Suurta kauneutta metsäpeuran mailla

Me itse teimme pikaretken Salamajärvelle ajaessamme syyslomalla Lapista kohti koti-Espoota. Tie muuttui pienemmäksi ja punapipoiset metsästäjät alkoivat täyttää tienvartta. Olimme saapuneet metsäpeuran asuinmaille. Täällä eleli parisen tuhatta kruunupäätä. Ja täällä tuo kerran jo sukupuuttoon kuollut eläin oli saanut paikan jopa kansallispuiston virallisena tunnuksena. Mutta me emme onnistuneet näkemään yhtäkään eläintä.

Sen sijaan näimme jotain muuta: valtavan suurta kauneutta, jossa yhdistyivät auringon säteet, alkutalven lumi, veden kimallus, pitkospuiden ihanuus ja mm. suoluonnon suloisuus. Me kiersimme ainostaan kahden kilometrin mittaisen Vasan kierroksen, mutta jo tämä reitti riitti todistamaan Salamajärven kansallispuiston upeuden. Puisto on ehdottomasti käymisen arvoinen.

Salamajärven kansallispuisto / Vasan kierros / pitkospuut

Pienistä luontopoluista pitkiin vaelluksiin

Salamajärven kansallispuistossa riittää kuljettavaa useaksi päiväksi. Merkittyjä, Peuran polun reitistöön kuuluvia, reittejä on liki 60 km, ja Hirvaan kierroksella (58 km) voi toteuttaa todellisen vaelluksen. Mutta alueella on myös useita huomattavasti lyhyempiä reittejä, kuten Sysilammen suunnalla Lasten luontopolku (1,5 km + 1,4 km) ja Pakosuon kierros (4,3 km) sekä Koirasalmesta lähtevät, järviä kiertävät, Metsäperäläisen taival (6,2 km) ja Vasan kierros (2 km).

Jos meillä olisi ollut reilummin aikaa, olisimme varmasti suunnanneet oman kulkumme isomman Koirajärven ympäri Metsäperäläisen taipaleelle, mutta tuona lokakuisena lauantaina valitsimme reitiksemme pienen Vasan kierroksen. Ja voi ihanuus, miten kaunis tämä olikaan!!

Salamajärven kansallispuisto / Vasan kierros

Ihastuttava pikku reitti kauniin järven ympäri

Vasan kierros lähtee Koirasalmen luontotuvan pihasta (Koirasalmentie 1220, Kivijärvi) ja kiertää Pienen Koirajärven. Matkan varrella on useita luontopolkutauluja, joissa kerrotaan metsäpeuran elämästä. Alkumatka reitistä on esteetöntä, mutta pitkät matkat kuljetaan myös hurmaavia pitkospuita pitkin, aivan järven rannassa.

Salamajärven kansallispuisto / Vasan kierros

Reitillä ohitetaan myös komea pirunpelto, ja loppumatkasta kuljetaan hiekkatietä takaisin luontotuvalle. Mutta tämä tiepätkäkin on poikkeuksellisen kaunis kulkiessaan kapeaa, Koirajärvien välistä kannasta pitkin!

Salamajärven kansallispuisto / Vasan kierros / pirunpelto
Salamajärven kansallispuisto / Vasan kierros

Tarjolla monipuolisia palveluita

Kun me palasimme omalta pikku retkeltämme Koirasalmelle, suuntasimme kahvilaan nauttimaan kahvit, mehut ja sämpylät – ja jatkoimme jälleen matkaamme kohti seuraavaa kansallispuistoa. Mutta tänne Salamajärven kansallispuiston ytimeen olisi hyvin voinut jäädä myös mm. saunomaan ja yöpymään – vaikka useammaksikin yöksi.

Rannasta löytyy ihastuttava sauna, jota lämmitetään ympäri vuoden, ja majapaikkoja on valittavina niin luontotuvalta, vuokrakämpiltä, kodasta kuin esim. kesäaitoista. Lisäksi tarjolla on mm. monenlaista välinevuokraa. Näistä kaikista löytyy lisäinfoa osoitteesta koirasalmi.com.

Salamajärven kansallispuisto / Koirasalmi / Rantasauna
Salamajärven kansallispuisto / Koirasalmi
Salamajärven kansallispuisto / Koirasalmi

Olipa kaunista!

-Johanna

Lisäinfoa Salamajärven kansallispuistosta löytyy myös mm. Luontoon.fi-sivuilta, Retkipaikasta ja oheisesta Outdooractive-palvelusta.

Muista kansallispuistoretkistämme löydät juttuja täältä.


Seuraathan seikkailujamme myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *