Munkit retkikeittimellä

Munkkien paistaminen retkikeittimellä – Näin onnistut!

Kuvittele se hetki, kun olet hiihdellyt keväthangilla pitkän pätkän ja kroppa alkaa jo vähän väsyä. Aurinko paistaa ja lumi kimmeltää. Vielä on pieni matka lähimmälle kahvituvalle, mutta hetken päästä saat haukata hyvällä omallatunnolla uunituoretta sokerimunkkia. Ja hörpätä päälle lämmintä mehua. Oi, että.

Ja mikä parasta: jos lähiseudulla ei ole tarjolla valmiita munkkeja, voit tehdä näitä myös itse – yllättävän helposti!

Tai mieti sitä kesäpäivää, jolloin istutte koko perheen voimin kauniilla kalliorannalla. Lapset nauravat rantavedessä ja itse ihailet, paitsi jälkikasvuasi, myös upeita maisemia. Mukananne on eväskori, josta nostelet viltille termospulloja, marjoja ja hedelmiä – sekä kaikkien riemuksi munkkeja. Tai vieläkin parempaa: pelkän taikinan, josta voitte yhdessä paistaa ehkä maailman parhaimmat retkiherkut. 🙂

Munkit retkikeittimellä / Munkkien paistaminen retekikeittimellä

Suuri vappuhitti!

Meillä noustiin viime viikonloppuna retkieväiden saralla ihan uudelle tasolle, kun paistoimme vapun kunniaksi munkkeja metsän keskellä. Näistä tuli ihan uskomattoman hyviä! Ja koko valmistusprosessi oli sen verran antoisa, että mitä todennäköisimmin seuraavaa paistokertaa ei tulla odottamaan kokonaista vuotta. 🙂

Munkkeja retkellä

Aineet noin kymmeneen pikkumunkkiin

Näitä vappumunkkejamme varten olin tehnyt kotona valmiiksi taikinan, josta paistoimme muutaman tunnin kuluttua valmiita munkkeja pienellä, kaasukäyttöisellä retkikeittimellä. (Tekemästäni taikinasta tuli 12 suhteellisen pientä, pyöreää munkkia.)

Perusohjeen taikinan tekoon nappasin Myllyn Paras -sivuilta, ja käyttämäni aineet (ko. ohjeesta hieman sovellettuina) olivat seuraavat:

  • 2,5 dl maitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • vajaa 1 tl suolaa
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 rkl kardemummaa
  • 1 muna
  • n. 8 dl vehnäjauhoja
  • n. 35 g sulatettua margariinia

sekä

  • paistamiseen öljyä n. 6 dl
  • pinnalle sokeria n. 1 dl
Munkkien paistaminen retkikeittimellä

Munkkien paistaminen retkellä / valmistusvaiheet

Valmistus tapahtui seuraavasti:

A) Ennakkoon kotona

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
  2. Liuota hiiva maitoon.
  3. Sekoita mukaan suola, sokeri, kardemumma ja muna.
  4. Lisää jauhoja vähitellen, aluksi vatkaten ja lopuksi vaivaten.
  5. Lisää sulatettu margariini taikinaan vaivaamisen loppuvaiheessa.
  6. Jätä taikina kohoamaan liinan alle lämpimään, vedottomaan paikkaan.
  7. Pakkaa kohonnut taikina eväskassiin. (Lämpimällä säällä taikinan voi toki ottaa mukaan kassiinkin kohoamaan. Itse sujautin valmiin, hyvin kohonneen taikinan muovipussiin, mutta muille vinkiksi, että taikinapussia ei kannata sulkea tiiviiksi, vaan jättää mahdollisuus vapaalle lisäturpoamiselle… )
  8. Pakkaa mukaan myös:
    • retkikeitin, sopiva keittoastia, kansi (ylikuumenemisen varalle), reikäkauha sekä kuumuutta kestävät hanskat (+ tarvittaessa tulitikut)
    • sokeria tiiviskantisessa astiassa (esim. pakasterasiassa)
    • öljyä, tiiviskorkkinen pullo sekä lisäksi esim. suppilo, jonka avulla saat jäähtyneen öljyn lopuksi pullotettua takaisin kotiin vietäväksi
Munkkeja retkikeittimellä
Munkit retkikeittimellä / Munkkien paistaminen retkellä

B) Perillä retkikohteessa

  1. Valitse retkikeittimelle tasainen & turvallinen alusta ja varaa kaikki tarvikkeet lähettyville.
  2. Kaada öljy keittoastiaan (n. 5 cm), käynnistä keitin ja kuumenna öljy kuumaksi.
  3. Testaa kuplivan öljyn kuumuutta pienen taikinanokareen avulla. Kun öljy kuplii taikinan ympärillä ja taikina alkaa tummua, on öljy riittävän kuumaa.
  4. Pyöritä taikinasta suunnilleen lapsen nyrkin kokoisia palloja ja nostele ne reikäkauhan avulla varovasti öljyyn. (Muista muutenkin varovaisuus polttavan öljyn kanssa!)
  5. Kun alapuoli näyttää tummuneen (muutaman minuutin päästä), käännä munkit toisin päin ja odota jälleen joitain minuutteja, jotta alapuolikin ehtii kypsyä.
  6. Nosta munkit varovasti pois öljystä reikäkauhan avulla.
  7. Pyörittele ne heti sokerissa.
  8. Paista seuraavat munkit samalla tavoin samassa öljyssä.
  9. Nauti!
  10. Kun kaikki munkit on paistettu ja öljy on jäähtynyt, pullota / purkita öljy takaisin kotiin vietäväksi. (Älä siis kaada sitä luontoon, vaan hyödynnä sitä vielä uudestaan kotona ja hävitä lopuksi sekajätteen mukana.)
Munkkien paistaminen retkikeittimellä

Herkullisia retkiä!

Johanna

Muita eväsvinkkejämme löydät osoitteesta: outdoorfamily.fi/category/ruoka/.

Seuraathan Outdoor Familyä myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.