Pellinki / Vävars Gård / Stuga

Pieni paratiisi Pellingissä (eli mökkivinkki Porvoon saaristoon)

Kaupallinen yhteistyö: Vävars Gård

Meri kimmeltää kirkkaana ja aurinko paistaa. Lapset ampaisevat rantakiville. Pian kuuluu innostuneita riemunkiljahduksia.

Mökin tuvasta aukeaa näkymä merelle. Kaikki on valtavan kaunista.

Vävars stuga / Mökki / Pellinki

Olemme saapuneet Porvoon saaristossa sijaitsevalle Pellingin saarelle ja ajaneet lossilta vielä pienen matkan kohti Äggskärin selkää.

Hiekkatien päässä näkyy pieni, vaaleansininen mökki. Ja tässä mökissä me saamme viettää yhden illan ja yön – ennen kun astelemme Tove Janssonin jalanjäljissä Island Riddlesin metsäseikkailuun (ks. juttu).

Vävars stuga / mökki / Pellinki

Uniikkia tavallisuutta

Tämä Vävarsin tilan stuga on tavallaan sellainen ihan tavallinen suomalainen kesämökki, johon tuodaan juomavesi mukana kaupungista, lämmitetään sauna puilla ja tehdään tarpeet pihan perällä sijaitsevaan huussiin.

Mutta tässä kaikessa tavallisuudessaan tämä pieni mökki on jotain ihan maagista. Se on juuri sitä uniikkia hienoutta, jota koko ikänsä Suomessa elänyt ihminen ei kenties osaa edes arvostaa – mutta jonka edessä moni muu lumoutuu. Tämä on pieni paratiisi. Ehkäpä pala maailman suurinta kauneutta.

Huussi
Huussin muumikuvia
Vävars stuga / rantaa / Pellinki

Tove Janssonin lapsuusmökin naapurissa

Vävarsin mökki on yksi niitä harvoja mökkejä, joita Pellingissä on tarjolla viikko- (tai viikonloppu)vuokralla kenelle tahansa lomailijalle. Samalla se on yksi niistä mökeistä, jotka sijaitsevat aivan sen vuokramökin naapurissa, jossa Tove Jansson vietti lapsuuden kesänsä.

Nämä ovat ne maisemat, jotka loivat pohjaa muumitarinoille. Tässä ympäristössä Tove Jansson sai inspiraation rakastetuille hahmoilleen. Ei siis ole ihme, että Vävarsin huussinkin seiniltä löytyy muumikuvia. 🙂

Mutta muuten muumeja ei täällä alleviivata. Vuokraisäntämme ei mainitse niistä mitään. Antaa saaristoidyllin riittää sellaisenaan. Ja se todellakin riittää.

Vävars stuga / rantaa / Pellinki
Vävars stuga / mökki / Pellinki
Vävars Gård / stuga / mökki / Pellinki

Kaikkein parasta on maisema

Vävarsin rantamökistä löytyy saunan lisäksi tupa, pieni keittiö ja makuuhuone. Makuuhuoneessa on parisänky ja tuvan puolella levitettävä vuodesohva. (Ja tähän sohvaan meidän kolme poikaamme mahtuivat ihan loistavasti nukkumaan.)

Vuonna 2013 perusteellisesti kunnostettu mökki on täynnä pieniä, kauniita yksityiskohtia. On kukallisia posliiniastioita ja pitsiverhoja. On keinutuoli ja vanhoja Hackmanin aterimia.

Kaikki tuntuu jotenkin aidolta ja hienostelemattomalta. Saaristolaistunnelma ei ole päälleliimattua.

Vävars Gård / stuga / mökki / Pellinki
Vävars Gård / stuga / mökki / Pellinki

Mutta kaikkein parasta on se maisema, joka avautuu tuvan ikkunasta. Näkymä levittäytyy suoraan merelle. Tällaiseen maisematauluun kelpaa kattaa mukanamme tuomamme ilta- ja aamupalat. Parempaa paikkaa ei ihan helpolla löydä.

Näkymä merelle
Näkymä merelle
Äitienpäivä / osa aamupalasta

Ja hienous jatkuu ulkona. Lapset ovat aivan innoissaan niistä kaikista ”aarteista”, joita meri on tuonut rantaan. He rakentavat romuista oman kioskinsa, ja tuskin malttavat lopettaa leikkiään sen paremmin illalla kuin uudestaan aamullakaan.

Lasten rantakioski

Rantakivet hurmaavat. Sup-lauta lasketaan vesille. Ja pienen matkan päässä on vielä naapurimökin kanssa yhteinen hiekkaranta. (Siis ikioman rannan lisäksi.)

Vävars Gård / stuga / mökki / Pellinki
Vävars Gård / stuga / mökki / Pellinki

Lapset intoutuvat juoksemaan saunasta uimaan jääkylmään veteen. Uudestaan ja uudestaan. Tämä kaikki on ihan täydellistä.

Suppailemassa Pellingissä
Uimassa Pellingissä / Vävars Stuga
Vävars stuga / auringonlasku

”Tullaan tänne koko kesäksi!”

Aamulla pakkaamme tavaramme ja siivoamme mökin. Edessä on Island Riddlesin Kuinkas sitten kävikään? -seikkailu. Hienous saa jatkoa. (Lue juttu täältä.)

Kun iltapäivällä ajelemme Pellingistä kohti kotia, lapset vaativat minua soittamaan heti Vävarsin isännälle ja varaamaan mökin käyttöömme mahdollisimman pian koko viikoksi.

”Ei kun koko kuukaudeksi!!”

Vielä en ole tätä tehnyt, mutta joitain viikkoja on kuulemma touko-, kesä- ja elokuussa vapaina. Ja hinta on tuolloin vain 400 €. Siis koko viikolta!!

Suosittelen todellakin tarttumaan tilaisuuteen! 🙂

-Johanna

Vävars Gård / stuga / mökki / Pellinki
Vävars Gård / stuga / mökki / Pellinki

Lisätietoja Vävarsin tilan rantamökistä löytyy osoitteesta vavars.fi ja varauksen voi tehdä täällä. (Huom! Nyt korona-aikaan mökkiä mm. desinfioidaan jokaisen kävijän jälkeen.)

Pellingin muista palveluista voit lukea osoitteesta: visitpellinge.fi.

Pellingin kaupalle, Söderbo-Bodeniin, voi tilata ruokaostokset myös valmiiksi odottamaan noutoa. Kaupalta saa myös mm. vuokrata polkupyöriä ja sup-lautoja: soderboboden.fi.

Island Riddlesin Kuinkas sitten kävikään? -teemaretkestä löydät juttuni täältä ja lisäinfoa voit lukea osoitteesta: islandriddles.com.

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

04 comments on “Pieni paratiisi Pellingissä (eli mökkivinkki Porvoon saaristoon)

  • Syyskuussa möksälle , Direct link to comment

    Hei! Mulla olis muutama kysymys tuosta mökistä. Ensinnäkin oliko sinne helppo löytää? Mistä avaimet haettiin? Ja oliko saaren kaupassa myytävänä juomavettä? Ja kuinka lähellä lähin naapuri oli vai saiko mökillä olla ihan omassa rauhassa? 🙂
    Kiitos bloggauksesta ja hienoista kuvista!

    • Outdoor Family , Direct link to comment

      Hei! Me olimme sopineet treffit omistajan kanssa tiettyyn tienristeykseen ja löysimme perille helposti. Itsellämme oli mukana juomavettä, mutta mökilläkin odotti valmiiksi useampi vesikanisteri. Uskoisin kyllä, että kaupassakin myydään vettä, mutta tämä kannattaa varmistaa suoraan heiltä (soderbyboden(at)gmail.com). Mökin vieressä oli naapuri lähellä, mutta oman vierailumme aikana heistä ei näkynyt / kuulunut muuta kuin auto. Eikä kuulemma koskaan muulloinkaan heistä ole ollut yhtään mitään häiriötä. 🙂 Lähellä on myös toinen vuokrattava mökki, ja hiekkaranta on tämän mökin kanssa yhteinen. Tuolla rannalla näimme hetken ajan myös toisen perheen, mutta muuten saimme olla täysin omassa rauhassamme. Ja menisimme todellakin milloin vaan uudestaan tuonne! Ihana paikka! Mökin omistaja on myös erittäin avulias ja kertoo varmasti mielellään lisää kaikista käytännön jutuista yms. (Ja puhuu kyllä myös suomea. 🙂 ) Kannattaa ehdottomasti kysellä lisää! (info(@)vavars.fi)

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *