Kaupallinen yhteistyö: Muurla
Arvaa, mikä oli ensimmäinen asia, jota aloin miettiä, kun olimme tehneet kaupat ikiomasta purjeveneestä?
Kyllä: ruoka.
Jo keväällä selailin läpi kaikki netin parhaat veneruokavinkit ja varasin kirjastosta liki jokaisen purjehdus- ja veneilyaiheisen teoksen. Googlailin kuvia kaikkein ihanimmista veneastioista ja haaveilin niistä toinen toistaan herkullisimmista retkistä, jotka tulisivat toteutumaan – kunhan ensin pääsisin purjehduskurssille ja saisimme veneen kunnolla vesille. (Ko. kurssi siirtyi koronan vuoksi alkukesästä loppukesään…)
Poimin myös herkällä korvalla konkariveneilijöiden ruokavinkkejä ja talletin mieleeni muiden hyväksi havaitsemia ideoita (parhaat klassikot, vinkit uunituoreeseen leipään jne.).
Kuulin kiinnostavia suosituksia, joista joihinkin suhtauduin jopa hitusen skeptisesti – mutta jotka osoittautuivatkin käytännössä mitä parhaimmiksi. (Kiitos mm. Eliisa säilykekanavinkistä! Ja anteeksi, etten voinut uskoa, että se todella on niin hyvää…)
Astioiden suhteen pohdin mm. kauneutta ja käytännöllisyyttä, kestävyyttä ja kotimaisuutta, helppokäyttöisyyttä ja monitoimisuutta. Ja miten iloinen olinkaan löydettyäni Muurlan valikoimista mitä ihanimman kattauksen emaliastioita! (Ja miten huippua onkaan, että iso osa näistä on juuri nyt jättialessa, ks. tämä linkki!!!)
Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Mutta samalla uskon syntyneen sellaisen syvän suhteen, joka kestää sukupolvelta toiselle. Nostalgisen romanttisena jo kuvittelen, miten lapsemme muistavat vielä aikuisina ne veneellä olleet siniset kulhot ja ne jokaisen omat, emaliset muumimukit. Ja sen sinisen kattilan, jota pystyi käyttämään myös nuotiolla! Ja koko sen setin, joka vielä vuosikymmentenkin kuluttua katetaan rantakallioille…
Mutta siis itse asiaan: Tässä alla on koottuna kymmenen poimintaa niistä parhaimmista vinkeistä, jotka haluan itse ehdottomasti muistaa ensi kesänkin retkillä. Ja kaikilla tulevilla.
Poimi ihmeessä nämä talteen myös itsellesi! (Ja hyödynnä yhtälailla myös vaikkapa matkailuauto- ja telttaretkillä! 🙂 )
1. Lohikeitto (Todellinen klassikko)
Lohikeitto on klassikko. Siis juuri se ruokalaji, joka löytyy jokaisen itseään kunnioittavan saaristoravintolan listalta. Ja se, jonka koko meidänkin perheemme äänesti veneretkiemme ensisijaiseksi vakioruuaksi.
Jos veneessä on jääkaappi ja riittävän tehokkaat akut, ei tuotteiden kylmäsäilytys aiheuta ylimääräistä mietintää. Mutta jos teidänkin veneessä on himmailtava jääkaapin käyttöä tai tyydyttävä perinteisiin kylmälaukkuihin, ei kalaa tietenkään voi säilöä montaa päivää. Mutta ensimerkiksi ensimmäisen retkipäivän ruokana se on mitä mainioin!
Lisäsäilyvyyttä kalalle saa käyttämällä esim. lämminsavustettua lohta, ja nopeuttaakseen valmistusta veneellä (ja vähentääkseen samalla jätemäärää), voi kalan perata ja kasvikset halutessaan pestä/kuoria ja pilkkoa valmiiksi jo kotona. (Jos siis tämän ruuan tekee jo ensimmäisenä päivänä.)
Ohje:
Oma lohikeitto-ohjeemme on yksinkertainen, mieto ja ns. aika tavallinen. Mutta samalla sitäkin maistuvampi myös lasten mielestä. 🙂 Ohje on mukaelma aikoinaan Valion maitotölkistä kopioimastani reseptistä, ja siitä riittää hyvin meidän 5-henkiselle perheellemme (josta osa syö erittäin runsaasti ja osa hyvinkin niukasti).
Myös muut tämän jutun reseptit on mitoitettu vastaavalle joukolle.
- 8 dl vettä
- 8 kokonaista maustepippuria
- 2 laakerinlehteä
- 1 sipuli
- n. 1 kg perunaa
- n. 3 porkkanaa (Tätä ei ole mukana Valion ohjeessa, mutta erityisesti kuopuksemme haluaa mukaan nimenomaan porkkanaa.)
- n. 600 g perattua lohta
- 1 tl suolaa
- 2 dl ruokakermaa
- 1 dl tilliä
Kuumenna vesi kattilassa. Lisää pippurit, laakerinlehdet ja hienonnettu sipuli. Keitä n. 5 min. Lisää perunat ja porkkanat pieninä kuutioina. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää nahaton ja ruodoton kala kuutioiksi leikattuna. Mausta suolalla. Anna kiehua hiljaa pari minuuttia. Lisää kerma ja hienonnettu tilli. Tarjoa ruisleivän kanssa.
2. Savukala (Sitä parasta veneruokaa)
Savukala ja uudet perunat. Savukala ja tuoreet kesäkasvikset. Savukalaa leivän päällä. Jne.
Jos kalakeitto on veneruokaklassikko, on sitä ehdottomasti myös savukala muissakin muodoissaan.
Ihastuttavinta on ostaa tuoretta savukalaa satamasta suoraan kalastajalta, mutta autiolla saarella ja oman kalaonnen puuttuessa, kelpaa loistavasti myös kaupan valmisversio.
Lisukkeeksi voi keittää perunoita ja pilkkoa salaattia, ja yksi hyvä ja helppo kastike on esim. Järvikylän valmis tuoretillipesto.
3. Broileri-riisipaistos säilykekanasta (Uskomattoman hyvää)
En olisi voinut uskoa, että säilykekana voi olla hyvää. Saatikka NÄIN hyvää! Kun kuulin vinkin säilykekanan hyödyntämisestä pitkillä retkillä, olin toki samaa mieltä siitä, että on kätevää, jos mukana on lämpimässä säilyviä elintarvikkeita. Mutta samalla totesin tökerösti meidän jättävän lihapuolen syömättä, jos ainoa vaihtoehto on säilyke…
Mutta miten väärässä olinkaan! Jopa kriittiset lapsemme pitivät tätä auringonkukkaöljyssä olevaa Lagomin kanafilettä poikkeuksellisen mureana ja herkullisena. Aikamoista.
Ko. kanaa voi hyödyntää mm. salaateissa, tortilloissa, pitsoissa, pastoissa jne. Itse teimme yhdellä tämän kesän veneretkellämme helppoa broileri-riisipaistosta, johon löysin alkuperäisen ohjeen Hella & houkutus -blogista.
Ja tämä oli sen verran hyvää, että se saa vakiopaikan veneruokalistallamme!
Ohje:
- 3 dl basmatiriisiä
- 1 sipuli
- 1 paprika
- 1 porkkana
- 5 dl vettä
- 1 kanaliemikuutio
- säilykekanaa öljyssä oman mielen mukaan (esim. 300 g, mutta meillä tätä olisi haluttu reilusti enemmän…)
- mustapippuria
- pari kevät- tai ruohosipulin vartta
- kourallinen korianteria
- kourallinen suolapähkinöitä
Valuta kattilan pohjalle reilusti öljyä kanatölkistä ja kuumenna. Paista riisiä hetki öljyssä. Lisää pilkotut kasvikset ja paistele hetki. Kaada joukkoon vesi ja murustele kanaliemikuutio. Anna kypsyä miedolla lämmöllä, kunnes riisit ovat kypsiä (n. 10-15 min.). Lisää joukkoon kana ja pilkottu kevät-/ruohosipuli. Mausta mustapippurilla (ja tarvittaessa vielä suolalla tai esim. soijakastikkeella). Jaa paistos kulhoihin ja ripottele päälle korianteria ja suolapähkinöitä.
4. Avokadopasta (Ideaalia säilyvyyttä)
Yksi kuulemamme vinkki loistavaksi veneruuaksi on avokadopasta. Tätä Gullichsenien muutaman vuoden takaista hittiruokaa olemme me(kin) tehneet kotona kymmeniä kertoja, mutta se mikä siitä tekee erinomaisen veneruuan, on ainesten säilyvyys. Kun matkaan lähtiessä ostaa pussillisen kovia avokadoja, ovat ne muutaman päivän päästä juuri täydellisiä käytettäviksi. Ja parmesanjuustokin säilyy yllättävän pitkään yllättävänkin lämpimässä.
Ohje:
(Tämä ohje on yksinkertaistettu lapsiperhesovellus alkuperäisestä reseptistä.)
- 1 valkosipulinkynsi
- (halutessasi pala chiliä)
- 1 lime
- 3 avokadoa
- suolaa
- mustapippuria
- n. 0,5 dl oliiviöljyä
- kourallinen basilikaa
- kourallinen persiljaa
- reilusti parmesania (1-2 dl)
- 400-500 g spagettia
Pilko valkosipuli (ja chili) ja laita kulhoon. Purista limen mehu mukaan. Halkaise avokadot, poista niistä kivet, ruuduta sisus veitsellä ja kaiverra se lusikan avulla kulhoon. Hienonna yrtit kulhoon ja raasta juusto mukaan. Lisää myös suola, pippuri ja oliiviöljy. Sekoita. Keitä spagetti hyvin suolatussa vedessä. Lorauta noin desi keitinvettä kastikkeen sekaan ja valuta pasta. Pyörittele spagetti kastikkeen sekaan ja raasta päälle vielä parmesania ja rouhi mustapippuria. Voit myös lisätä yrttejä. Nauti! 🙂
5. Kananmunat (Monta plussaa)
Yksi superyksinkertainen mutta samalla ravitseva ruokavinkki on kananmuna. Munat säilyvät huoneenlämmössä viikkoja, ja niistä saa keittämällä tuhtia ravintoa niin aamu- ja iltapalaksi kuin vaikkapa lounaspöytään. Ja vaihtelun vuoksi kananmunista syntyy helposti mm. erilaisia munakkaita. Suositus!
6. Pikalounaat liikkeessä (Oleellista iso muki ja vettä termarissa)
Kun edessä on pitkä purjehduspäivä, ei aikaa oikein voi varata monimutkaisten lounasruokien valmistamiseen. Tällöin – kokeneempien mukaan – on parasta keittää aamulla termariin reilusti vettä ja hyödyntää ihan vaan valmiita pussiruokia, siis sellaisia keittoja, nuudeleita, pikapastoja yms., jotka laitetaan isoon kuppiin, kaadetaan kuumaa vettä päälle ja annetaan tekeytyä kannen alla muutama minuutti.
Helpointa on syödä nämä pikaruuat isosta, kahvallisesta mukista, joita Muurlalta löytyy lukuisia malleja 3,7 dl:n (ja jopa 8 dl:n) koossa.
Ja ihan parasta on se, että näihin mukeihin myydään myös kansia! Siis sellaisia, joiden alla ruoka hautuu kaatumatta ja joihin saa myös pillin! Ja myös sellaisia perinteisiä kahvikansia, joista voi vauhdissakin juoda kahvinsa läikyttämättä. Suuri suositus!!
Ja valmisruokien kyytipojaksi kannattaa voidella valmiiksi eväsleivät, ja pilkkoa matkaan myös reilusti esim. kasviksia. Ja toki merellä maistuvat myös mm. keksit tai muut herkut. 🙂
7. Esipaistetut leivät (Nostalgista ja supernopeaa tuoreutta)
Enpä olisi uskonut, että vielä joskus palaan siihen reilun parinkymmenen vuoden takaiseen intooni herkutella esipaistetuilla patongeilla, jotka on pakattu tiiviiseen vakuumimuoviin…
Mutta, mutta… Niinpä vaan nappasin kopin purjehdusopettajani vinkistä, ja suuntasin Prisman leipäosastolle tutkimaan tällaisia hyvin säilyviä kestotuotteita. Ja valikoima oli valtava! Oli siemensämpylää ja ranskalaista chiapattaa, oli erilaisia patonkeja ja monenmuotoista vehnästä.
Ja kyllä vaan: Olihan se nyt hienoa pikapaistaa veneen pienessä kaasu-uunissa tuoreet aamusämpylät – mitä helpoimmin, nopeimmin ja näppärimmin.
Tämä vinkki pääsi siis ehdottomasti jatkoon! (Ja varmasti tulen testaamaan näitä leipiä myös nuotiolla. 🙂 )
8. Lätyt (Lisää vain vesi!)
Jos joku kuuluu retkeen, niin lätyt!
Voit toki sekoitella taikinan tavalliseen tapaan munista, maidosta ja jauhoista, mutta ihan superkätevää on hyödyntää retkillä sellaisia valmiita lättyjauhosekoituksia, joihin pitää lisätä vain vesi.
(Huom! Myynnissä on myös sellaisia ”valmis”pusseja, jotka vaativat nesteen lisäksi myös mm. munat, eli kannattaa olla tarkkana valitessaan nimenomaan se versio, johon todella riittää vain vesi. Näitä löytyy esim. Sunnuntailta.)
Ja valmiiden lettujen päällä maistuvat tuoreet marjat (joita voi hyvällä tuurilla poimia myös rannan metsiköistä), mutta toki voi hyödyntää myös säilyviä hilloja ja halutessaan vaikka pursotettavia valmiskermavaahtoja.
Ja ihan parastahan ovat suolaiset lätyt vaikkapa lohitäytteellä! 🙂
9. Pitsa (Toimii niin retkigrillissä kuin uunissakin)
Yksi herkullisimmista ruuista myös retkillä on itsetehty pitsa. Sen voi valmistaa esim. retkigrillissä tai – jos veneestä löytyy uuni – toki myös uunissa.
Meidän oli tarkoitus kantaa elokuun alun veneretkellämme grilli rantakalliolle ja nautiskella niin maisemista kuin ulkoilmastakin samalla, kun herkuttelisimme pienillä pitsoilla. (Vrt. tämä Ruostejärven juttu.)
Rankkasade siirsi suunnitelmamme sisätiloihin, mutta pitsa maistui ehdottoman hyvältä myös veneen lämpöisessä kajuutassa, sateen ropinaa kuunnellessa…
Omassa veneessämme on pieni uuni, johon Muurlan monikäyttöinen Vappu-vuoka (32 cm) sopii ihan täydellisesti. Ensin teimme uunipellille oman pitsaversion lapsille, ja tämän jälkeen ko. vuokaan runsaan vuokapitsan aikuisille. Ja kylläpä vaan oli hyvää. 🙂
Ohje:
Oma retkipitsaohjeemme on napattu alunperin Jennie Gillanderin Veneruokaa-kirjasta (Minerva 2016), ja se on modifioituna seuraavanlainen:
- 1 pkt kuivahiivaa
- Reilu 2 dl vettä
- 1 rkl öljyä
- 6 dl jauhoja (+ hieman ekstraa takinan käsittelyyn)
- hitunen suolaa
Sekoita hiiva veden, öljyn ja suolan joukkoon kulhossa. Kaada jauhot mukaan ja sekoita. (Lisää tarvittaessa vettä.) Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
Tomaattikastikkeen voit valmistaa itse tai oikaista hyödyntämällä valmisversiota. Täytteet voit valita mieleisiksesi, esim.:
- tomaattikastiketta
- mozzarellajuustoa
- punasipulia
- valkosipulia
- ilmakuivattua kinkkua
- tomaattia
- rucolanversoja
Grillillä paistettaessa kohonneesta taikinasta muotoillaan pieniä pitsoja, joita paistetaan kuumalla ritilällä parisen minuuttia sellaisinaan. Tämän jälkeen lisätään grillatulle puolelle tomaattikastike ja muut kuumennusta haluavat täytteet. Pitsat nostetaan takaisin grilliin, grillataan suorassa lämmössä taas pari minuuttia ja lopuksi kypsennetään kannen alla muutama minuutti.
Uunissa paistettaessa paistetaan myös ensin pelkkää pohjaa uunista riippuen noin 10 minuuttia, jonka jälkeen lisätään tomaattikastike, juustot, sipulit, tomaatit yms., ja jatketaan paistamista, kunnes pohja on kypsä. Mm. ilmakuivattu kinkku ja rucola lisätään vasta kypsän pitsan päälle.
Oi, että miten hyvää. 🙂
10. Monikäyttöiset astiat (Täysi kymppi Muurlan emaliastioille!)
Tuo ”pitsavuokamme” on siis ihan huippu omaan veneuuniimme, mutta tämän lisäksi se on aivan loistava mm. salaattiastiana, pannukakku- ja piirakkavuokana, kalalle, tarjoiluastiana jne.
Ja kaiken lisäksi se – kuten kaikki muutkin Muurlan kaksinkertaisesti emaloidut hiiliteräsastiat – kestää myös sekä avotulta että tiskikonetta. Niin huippua!
Ja ihan huippua on myös se, että nämä samaiset astiat ovat muutenkin kestäviä, kevyitä, täysin turvallisia jne. Niissä voi huoletta säilyttää ruokaa, ja niin kulhoihin kuin mukeihin löytyy tosiaan jopa tiiviitä kansia, joiden ansiosta niissä voi kuljettaa valmiita ruokia ja säilyttää mahdollisia ruuanloppuja.
Me olemme veneretkillämme pakanneet saarissa tekemiämme tutkimusretkiä varten pienet eväät ko. purkkeihin, ja hyödyntäneet mukeja kansineen mm. mustikanpoiminta-astioina. Nämä ovat ihan parhaita! Suuri suositus!
-Johanna
Muurlan verkkosivut löydät osoitteesta muurla.com .
Vappu keittiössä -sarjan emalituotteet ja mm. leikkuulaudat täältä ja muumituotteet täältä.
JA HUOMAATHAN, ETTÄ ESIM. MUKIT JA KULHOT ON SAATAVILLA JUURI NYT SUUNNILLEEN PUOLEEN HINTAAN!!!
Veneretkille sopivat toki myös monet sellaiset ruuat, jotka ovat loistavia muillakin retkillä. Tälläisiä löydät esim. tästä jutusta: Lapsiperheen retkieväät – 11 hyväksi havaittua vinkkiä.
Kaikki ruoka-aiheiset juttuni puolestaan löydät osoitteesta: outdoorfamily.fi/category/ruoka/.
Seuraathan Outdoor Familyä myös Instagramissa ja Facebookissa!
Loistavia vinkkejä ja osa onkin ollut jo meillä veneessä vakioruokina. Tuota kanaa on pakko testata, sillä varsinkin pitkillä reissuilla täytyy olla välillä hyvin luova ruokien kanssa, kun kylmäsäilytystilat ovat kortilla.
Valmiin lettutaikinan jatkojalostamiseen sain vinkin venekerhomme lettukesteillä. Letuista saa entistä makoisempiä, kun lisää mukaan Kardemummaa, extra suolaa ja sokeria. Kannattaa testata!
Kiitos Laura! Kuulostaa hyvältä! 🙂 Supermielellämme otamme vastaan kaikki muutkin vinkit. 🙂 -Johanna