Pinaattiletut nuotiolla

Pinaattiletut nuotiolla – Resepti, ohjeet ja vinkit

Oletko kokeillut paistaa pinaattilättyjä nuotiolla?

Me itse olemme aikaisemmin nauttineet tätä lasten yhtä toiveruokaa ihan äärettömän näppärästi lämmittämällä kaupan valmiita pikkulettuja tulilla. Näin eineslättyihinkin saa herkullisen paistopinnan ja ripauksen retken makua. Mutta onhan se silti eri asia istua rauhassa nuotion ääreen ja seurata, miten taikina kypsyy ja reunoihin alkaa ehkäpä syntyä jopa röpöläistä pitsiä…

Viime viikonloppuna me kokkasimme näitä ruuaksi luokiteltavia herkkulättyjä ihan alusta alkaen mökkirannan nuotiolla. Koko taikinan paistamiseen meni aikaa reilusti toista tuntia, ja yhteensä isoja lättyjä syntyi reilut kymmenen. (Jos teitä on maksimissaan viisi henkeä ja uskot yhden kookkaan letun riittävän kullekin, voit hyvin puolittaa taikinan…)

Pinaattiletut nuotiolla

Ohje oli seuraavanlainen:

Valmistusaineet

  • 6 kananmunaa
  • 1 litra maitoa
  • 2 pussia pakastepinaattia sulatettuna (yht. 300 g)
  • n. 1 tl suolaa
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • n. 0,5 dl öljyä
  • paistamiseen reilusti voita / margariinia / öljyä
Pinaattilettutaikinaa

Valmistusvaiheet

  1. Vatkaa munien rakenne rikki.
  2. Lisää muut ainekset munien joukkoon ja vatkaa aineet sekaisin.
  3. Anna taikinan turvota hetki (esim. puolisen tuntia).
  4. Sytytä nuotio ja polta pieni hiillos. Pidä tulta yllä.
  5. Kuumenna nuotiopannulla kunnon nokare esim. Oivariinia – ja lisäksi vielä vaikka loraus öljyä.
  6. Kaada lettutaikinaa kuumalle pannulle sen verran, että pohja peittyy juuri ja juuri.
  7. Paista lättyä asettamalla pannu hetkeksi kuumaan liekkiin ja nostamalla toiseksi hetkeksi lepäämään kauemmas. Toista tätä lähelle-kauemmas-taktiikkaa, kunnes lätty tuntuu irtoavan pohjasta. (Halutessasi voit myös hytkytellä pannua välillä paiston aikana…)
  8. Käännä lettu leveän lastan avulla. Tai tietysti heittämällä, jos osaat!
  9. Paista toistakin puolta hetki samalla systeemillä.
  10. Nauti esim. raejuuston, puolukoiden ja puolukkahillon kera.
Pinaattiletut nuotiolla

Lisävinkkejä

1. Varaa sopiva paikka ja riittävästi aikaa

Lettujen paistamisessa on hyvä huomioida se, että sitä ei suinkaan pidä alkaa tehdä kiireessä tai liian suuressa nälässä. Myöskään suosittujen retkeilyalueiden nuotiopaikkaa ei ole oikein soveliasta varata omaan käyttöön kovin suuren taikinamäärän paistamisen ajaksi… (Pari lättyä paistaa kohtuullisen nopeasti, mutta ison perheen runsaaseen ateriaan kuluu kohtuuttoman paljon aikaa, jos nuotiovuoroa on odottelemassa myös muita retkeilijöitä…)

Itse olemme paistaneet lettuja pääasiassa silloin, kun käytössämme on ollut oma tulipaikka (mm. vuokratupaöiden yhteydessä) tai esim. sellaisissa kohteissa, joissa olemme tienneet olevan useampia nuotioita. Ja voi, miten huippua tämä onkaan ollut!

(Tosin ihkaensimmäisen kerran erehdyimme kokeilemaan lättyjen paistamista Nuuksion suosituimmalla keittopaikalla lammen ja jyrkkien kallioiden vieressä, kolmen päättömästi säntäilevän taaperon kanssa… Vastaavaa en todellakaan voi suositella kenellekään… Huoh.)

Pinaattilettuja ja parsakaalia nuotiolla

2. Vältä pohjaan palaminen ja puuroutuminen

Siinä, missä ensimmäinen lettujenpaistopaikan valintamme ei osunut ihan nappiin, eivät myöskään itse letut todellakaan onnistuneet. Et siis suinkaan ole ainoa, jos pannullesi syntyy ohukaisen sijaan hiiltynyt kasa puuroa…

Kokemuksen kautta olen oppinut paistamaan oikein kelvollisia lättyjä, ja ensisijainen vinkki on se, että pannulle todellakin pitää laittaa riittävästi rasvaa. Ja tämä rasva (+ pannu) kannattaa kuumentaa, ennen kun laittaa päälle taikinaa.

Toinen kikka on se, että pannua ei pidä yhtämittaa samalla etäisyydellä tulesta, vaan tekee nopeita piipahduksia suurimmassa kuumuudessa ja antaa välillä taikinan levähtää kauempana.

Kolmanneksi kannattaa välttää taikinan kypsyyden jatkuvaa testailua lastan kanssa. Tämä on nimittäin takuuvarma keino saada lätty palasiksi… Sen sijaan lättyä voi aika ajoin vähän heilutella pannun avulla. Kun lettu tuntuu irtonaiselta, se on valmis käännettäväksi.

Jos haluaa varmistaa, ettei letut pääse palamaan pohjaan, voi myös käyttää maitona Valion punaista Kiehua. (Tämän maidon idea on siis se, ettei se pala pohjaan.) Sen jälkeen, kun itse olen valinnut tämän maidon, ei yksikään kymmenistä paistamista letuista ole enää epäonnistunut. 🙂 ( Tämä kommentti ei ole minkäänlainen maksettu mainos tai yhteistyö. 😉 )

3. Helppoutta retkelle

Lettutaikinan voi hyvin valmistaa kotona valmiiksi ja kuljettaa retkipaikalle esim. isossa, tiiviissä pullossa. (Ennen taikinan paistamista pulloa kannattaa vielä ravistaa.) Jos taikinan valmistaa retkellä suoraan pulloon, kannattaa ottaa mukaan suppilo tms., jotta kaikki aineet saa helposti sujautettua pulloon. Aineiden sekoittaminen onnistuu helposti ravistamalla tiiviisti suljettua pulloa.

Ihan huippukäteviä ovat myös valmiit ohukaistaikinapussit, joihin riittää lisättäväksi vain vesi. Näitä me olemme käyttäneet mm. veneretkillä (ks. juttu).

Ja toki valmisletutkin ovat edelleen oikein oivallista retkievästä. Ja näitähän löytyy monelta valmistajalta ja monentasoisina, myös vegaanisina.

Pinaattiletut ja parsakaalia nuotiolla paistettuna

4. Lisukkeet

Sellaisille letuille, joiden taikinaan ei ole lisätty pinaattia, sopii täytteeksi erilaiset hillot, marjat ja vaikkapa kermavaahto. Pinaattilettujen lisukkeena sen sijaan voi tarjota perinteisesti esim. raejuustoa ja puolukkahilloa.

Lettujen rinnalle voi myös paistaa vaikkapa parsakaalia ja maustaa ne sitruunalla, valkosipulilla, suolalla ja pippurilla.

Muita lisukevaihtoehtoja ovat esim. savulohi ja ranskankerma tai vaikkapa fetajuusto ja avokado – kaikki sitruunalla & mustapippurilla maustettuna.

Ja meillä lapsille maistuvat pinaattiletutkin loistavasti ihan sellaisinaan. 🙂

Herkullisia retkihetkiä!

-Johanna

Muita retkieväsvinkkejämme löytdät osoitteesta: outdoorfamily.fi/category/ruoka/!

Seuraathan seikkailujamme myös Instagramissa ja Facebookissa!

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *