20.9.2018
”Äiti, milloin mennään taas suunnistamaan?”
Esittelyssä 8-vuotiaamme uusin suosikki: MOBO-suunnistus!
Vaikka itse olin käynyt 7-vuotiaana oravapolkukoulun ja ollut esikoiseni ikäisenä jo lukuisissa sunnistuskilpailuissa, ei tätä lajia ole tuputettu omille lapsillemme. Vaikka lapseni rakastavat juosta metsässä, ei heitä ole (ainakaan vielä) viety kunnianhimoisemmin suunnistuksen pariin.
Mutta yhtenä viime kesän päivänä keksin (vihdoin!) printata kiintorastikartan Espoon kaupungin verkkosivuilta ja suunnata vanhimman lapseni kanssa Keskuspuiston metsään. Onneksi! Tämä yhteinen suunnistusretki oli nimittäin suksee. Ihan hitti.
Samalla, kun ylipäätään aloin tutustua kotikaupunkimme kiintorastitarjontaan, bongasin myös muutama vuosi sitten kehitetyn MOBO- eli mobiilisuunnistusmahdollisuuden – ja tätä olemme nyt testanneet pariin otteeseen. Eivätkä testailumme varmasti jää tähän. 🙂
Mikä MOBO?
Kyseessä on älypuhelimeen ladattava sovellus, jonka avulla omaa puhelintaan voi käyttää niin karttana, kompassina kuin leimasimenakin. Sovelluksesta löytyy lähes 200 karttaa eri puolilta Suomea – Maarianhaminasta Inariin.
Esimerkiksi Espoossa MOBO-ratoja on Haltiassa, Kalajärvellä, Leppävaarassa ja Oittaalla. Helsingistä MOBO-kartat löytyvät Olympiastadionilta, Oulunkylästä ja Pihliksestä, ja mm. Kauniaisissa olemme itsekin jo ehtineet testata Kasavuoren rasteja.
MOBO-sovellus on alkujaan virolaisen Tarmo Klaarin kehittämä, ja Suomen lisäksi ratoja löytyy useasta muustakin maasta. Ideana on innostaa lajin pariin uusia harrastajia ja tuoda perinteiset kiintorastit nykyaikaan.
MOBO-rasteja voi mennä etsimään milloin tahansa mihin tahansa MOBO-kartalle. Halutessaan voi valita vain muutaman rastin tai vaihtoehtoisesti kiertää (monissa paikoissa) pitkänkin lenkin. Omat leimaukset tallentuvat sovellukseen, ja innostuttuaan voi yrittää kavuta sovelluksesssa näkyvälle top-listallekin…
Huomioi nämä!
Aloittaessa MOBO-suunnistusta kannattaa huomioida muutama seikka:
1. Toimivuus omassa puhelimessa
Sovelluksen pitäisi toimia niin iPhone-, Android- kuin Windows-puhelimissakin, mutta kannattaa varmistaa, että omassa puhelimessa on kompassianturi. Ilman tätä ei nimittäin taida saada sovelluksenkaan kompassia hievahtamaan. (Oman lapseni edullisesta Hyawei Y6 -puhelimesta kompassi puuttuu, emmekä harmiksemme ole mitenkään onnistuneet saamaan hänen MOBO-kompassiaan liikkumaan – kaiken maailman kalibrointiyrityksistä huolimatta…)
2. Leimaus
Leimaus tapahtuu asettamalla puhelin rastikyltissä olevan QR-koodin eteen ja ottamalla koodista kuva. (Leimausta varten puhelimeen pitää siis olla ladattuna myös jokin QR-koodin lukuohjelma!) Kuvatessa kannattaa kyykistyä tarpeeksi alas, jotta lukija osoittaa ihan suoraan koodiin. (Itselläni oli aluksi haastetta saada leimausta onnistumaan, mutta ymmärtäessäni mennä tarpeeksi matalaksi, tämäkin ongelma katosi… 🙂 )
3. Asetukset
Sovelluksen asetukset kannattaa säätää mieleisikseen! Koska esim. itse olen tottunut kääntelemään paperikartttaa kädessäni, helpottaa MOBO-suunnistusta kummasti se, että sallii kartan kääntelyn ja zoomauksen myös ruudulla.
4. Akku
Metsään lähtiessä kannattaa ehdottomasti varmistaa, että puhelimen akku on täynnä! Sovellus nimittäin kuluttaa palkkeja suhteellisen tehokkaasti…
5. Ilo
Eikä kannata unohtaa iloa! 🙂 Meillä on ollut hurjan hauskoja retkiä yhdessä esikoiseni kanssa juostessamme pitkin metsiä. (Vaikka Leppävaaran ykkösrastia etsimmekin kohtuuttoman pitkään… 😉 )
Lapsi on ollut innostunut ennen kaikkea juoksemisesta, rastien näkemisestä ja leimaamisesta – ja varmasti myös kahdenkeskisestä ajastamme.
Olemme katsoneet yhdessä kartasta reitit ja bonganneet joitain kiintopisteitä. Varsinaisen suunnistuksen suhteen en ole sysännyt lapselle mitään paineita, vaan päävastuu kartalla pysymisestä on ollut itselläni. (Ja tässä luonnollisesti on ollut apua vanhasta suunnistustaustastani…)
Ja MOBO-retkelle voi tietysti ottaa mukaan niin juomapullot kuin eväätkin. Ja samoja karttoja voi toki hyödyntää ihan perinteisessä, koko perheen metsäretkessäkin – ilman sen suurempia suunnistustavoitteita. 🙂
Hauskoja rastiretkiä!
– Johanna
MOBO-suunnistuksesta löytyy lisäinfoa osoitteesta: mobo.osport.ee ja mobo.suunnistus.fi/.