Kaupallinen yhteistyö: HEIROL
Tämä on pieni kertomus kattiloista ja pannuista. Ja eväsretkistä ja ruokahetkistä. Sekä naurusta ja rakkaudesta. Samalla tämä on myös vinkkaus muutamista ihan valtavan kätevistä ja ihanista tuotteista, jotka tuovat iloa ja helppoutta niin veneelle, matkailuautoon kuin jokapäiväisiin metsäseikkailuihinkin.
Tervetuloa mukaan lukuretkelle varsinaissuomalaiseen pikkukaupunkiin, italialaisiin herkkupöytiin sekä purjeveneemme pikkuiseen pentteriin. Tarjolla historiaa, hyvää mieltä ja herkullisia ruokavinkkejä. 🙂
(Ja psst. jutun lopusta löytyy 15 % prosentin alekoodi.)
30 vuotta laatua ja rakkautta
Tämän jutun juuret ovat kolmenkymmenen vuoden takana, vuodessa 1991, jolloin kaarinalainen Heimo Lehtonen päätti lähteä yrittäjäksi ja houkutteli poikansa Rolf Moborgin mukaansa tuomaan Suomen markkinoille laadukkaita, kauniita ja käytännöllisiä keittiövälineitä.
Pieni lama-ajan autotallifirma halusi innostaa suomalaiset kokkaamaan enemmän ja nauttimaan ruuanlaitosta. Ja tätä samaa tavoitetta he toteuttavat edelleen – nyttemmin tosin arvostettuna, paikkansa vakiinnuttaneena asiantuntijayrityksenä, joka on kasvanut pikkufirmasta kansainväliseksi toimijaksi.
Yhä edelleen HEIROL on kuitenkin kotimainen perheyritys, jolla on erittäin korkeat laatuvaatimukset – ja ehkä jopa sitäkin suurempi sydän. HEIROL on myös firma, jossa nauretaan ja nautitaan, katetaan järven rantaan herkkuillallisia ja levitetään piknikviltit rantakallioille. (Kurkkaapa heidän insta ja verkkosivut!)
HEIROLissa on sellaista ihailtavaa iloa ja rentoutta, jotka rinnastuvat poikkeuksellisen sulavasti suureen kunnianhimoon ja tinkimättömään laatuun.
HEIROL on ihan idoli. Sellainen unelmieni esikuva.
Ja jos näkisit Rolfin vaimon, eli HEIROLin markkinoinnista vastaavan, italialaissyntyisen Cristinan, et voisi olla hurmaantumatta! Voi että, kunpa vaan pystyisin välittämään ympärilleni edes pienen osan tuota hänen rakkauttaan, hersyvyyttään, ihanuuttaan, osaavuuttaan ja upeuttaan!
Ja tavallaan pienen rippusen olen onnistunutkin jakamaan. 😉 Jopa vähän huomaamattani. Olen nimittäin tehnyt jo suunnilleen viidentoista vuoden ajan lasagneni Cristinan italialaisen isoäidin ohjeella (ks. resepti). Olen myös tarjoillut spagetit HEIROLin pastakauhalla, raastanut parmesaanit heidän lastallaan, pilkkonut tomaatit ja puristanut valkosipulit heidän välineillään. Olen myös keittänyt lastemme jokaikisen kotona nautitun aamupuuron HEIROLin kattilassa. Jne. Jne.
Ja joka kerta, kun suunnittelen retkieväitämme, piknikherkkujamme tms., näen itseni sellaisena Cristinan kaltaisena, ihastuttavana äitihahmona, joka pyöräyttää aamulla tuoreet sämpylät ja pakkaa eväskorin kauniisti – ja jonka onnellinen nauru raikaa heleästi kesäaamussa. (Ja vaikka todellisuus ei omalla kohdallani aina ihan vastaakaan tätä mielikuvaa, jo pelkkä ajatus tuo itselleni rutkasti iloa… 😉 )
On niin ihana nauttia ruuanlaitosta. (Silloin, kun on hyvin aikaa…)
On ihan huippua valmistaa herkullisia eväitä. (Varsinkin, jos syöjät arvostavat…)
On mahtavaa laatia veneretkillekin erilaisia menukokonaisuuksia. (Kunhan joissain kohdissa voi oikoa…)
Kunpa vaan sitä itsekin aina muistaisi, miten paljon iloa hyvä ruoka, rento mieli ja suuri sydän voivatkaan tuoda!
Superkätevät pannut ja kattilat pieniin tiloihin
Tutustuin HEIROLiin suunnilleen 15 vuotta sitten työskennellessäni heidän silloisessa PR-toimistossaan, ja noista ajoista lähtien meidän omassa kotikeittiössämme on kokkailtu päivittäin HEIROLin keittiövälineillä. Ja nämä samat kattilat ja muut välineet ovat siis jokapäiväisessä käytössämme yhä edelleen. Siis vielä noin 15 vuoden ja hyvin ahkeran käytön jälkeen! Eikä todellakaan ole tarvetta vaihtaa.
Paitsi pinnoitetut paistinpannut.
Kun kuulin HEIROLin Quick Clack Pro -sarjasta, tiesin nyt olevan aika päivittää omat pannumme uusiin. Ja hankkisin uudet kattilatkin samantien, jos meillä vaan olisi tällaisille minkäänlaista tarvetta!
Tässä Quick Clack Pro -sarjassa on kerrassaan nerokasta se, miten pienessä tilassa ne saa säilytettyä. Paistinpannuissa ja kattiloissa on irrotettavat kahvat, ja erikokoiset keitto-/paisto-osat saa pinottua näppärästi sisäkkäin.
Tämä sisäkkäisyys on ihan huippua poikkeuksellisen pienissä säilytystiloissa, kuten siis veneissä tai retkeilyautoissa, mutta aika moni kaivannee kotikeittiöönsäkin lisää tilaa ja järjestystä. Eikö? 🙂
Quick Clack Pro -tuotteisiin myydään erikseen myös kansia – niin keittämistä kuin säilytystäkin varten. Ja pinnoittamattomat teräskattilat toimivat ensisijaisen funktionsa ohella myös mm. vatkauskulhoina tai tarjoiluastioina. Niin kätevää!
Me pakkaamme pari pienintä paistinpannua ehdottomasti mukaamme lähtiessämme kesän purjehdusreissuun (isoin jäänee kotiin odottamaan ns. normikokkailuja), ja nyt muutamien käyttökertojen perusteella voin todellakin jatkaa hehkutustani. 🙂
Laatu on taattua ammattilaistasoa. Ja voi että, miten hyviä herkkuja pannuilla voikaan valmistaa! Yksi näistä yksinkertaisista, HEIROLin Cristinalta lainatuista, ohjeista on simppeli bruschetta:
BRUSCHETTA
Tarvitset:
Maalaisleipää
Valkosipulin kynsi
Laadukasta oliiviöljyä
Suolaa
Leikkaa hyvää maalaisleipää siivuiksi ja lämmitä paistinpannulla, grillissä tai uunissa. Raaputa valkosipulin kynsi kuuman ja rapean leipäviipaleen päälle. Yksi kynsi riittää neljälle leipäviipaleelle. Valuta leipäviipaleen päälle hyvää öljyä ja ripottele suolaa.
Näitä me tulemme varmasti nautiskelemaan kesän aikana useaan otteeseen veneemme pienessä pentterissä esim. keittojen seurana. Ja olen aika varma, että tämä yksikertainen bruschetta-ohje pääsee ainakin meillä myös nuotiotestiin. 🙂
Yksinkertaisia pastaherkkuja veneelle tai retkille
Muita helppoja ja nopeita, Cristinan reseptien pohjalta toteutettavia, vene- ja retkiruokia ovat mm. erilaiset pastat, kuten ihan supervaivaton sitruunapasta:
SITRUUNAPASTA
Tarvitset:
1 dl oliiviöljyä
50 g voita
1 luomusitruunan kuori
2 rkl konjakkia (Tämän voit tietysti halutessasi jättää pois, mutta tällöin ruuan maku ei pääse täysiin oikeuksiinsa…)
2,5 dl kermaa
2 rkl luomusitruunamehua
2 dl raastettua parmesaania
Suolaa ja pippuria
Hienonnettua (lehti)persiljaa
(Tuore)pastaaSulata pannulla oliiviöljy ja voi. Lisää sitruunan kuori. Sekoita muutama minuutti ja lisää konjakki ja kerma. Mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan. Pidä pannu lämpimänä, mutta älä kiehauta kermaa. Sekoita joukkoon lopuksi puolet parmesaanista. Lisää kypsä pasta kastikkeen joukkoon ja nosta lämpöä hetkeksi. Joukkoon saa mennä vähän suolaista keitinvettä, jotta kastike pysyy mehevänä. Koristele persiljalla ja tarjoile heti lopun parmesaanin kera!
Ja jos haluat pärjätä vielä vähemmillä raaka-aineilla, mutta valmistaa silti herkullisen vene-/retki-illallisen, kannattaa testata Cristinan roomalainen pastaklassikko, Cacio e Pepe. Tähän tarvitset ainoastaan spagettia, pecorinoa ja mustapippuria. Reseptin tähän ehkäpä maailman simppeleimpään ruokaan löydät täältä.
Ja lisää Cristinan (sekä myös muiden HEIROLlaisten) ruokaohjeita voit puolestaan käydä poimimassa täältä.
Teräksiset HEIROL-eväsrasiat ja -termospullot
Niihin hetkiin, kun haluat pakata eväät retkireppuihin tai piknikkoriin, löytyy HEIROLilta mitä parhaimmat, teräksiset eväsrasiat ja termospullot.
Pulloissa on tiivis kierrekorkki, hyvät termo-ominaisuudet sekä poikkeuksellisen tyylikäs design. Kokoja on kolme: 0,35 l, 0,5 l ja 0,75 l. Ja ihan huippua näissä HEIROLin juomapulloissa on – designin ohella – juurikin tuo erinomainen lämmönpitävyys, jonka ansiosta juomat pysyvät kylminä helteisinäkin päivinä jopa 24 tuntia (tai vaihtoehtoisesti kuumina jopa 12 h).
Myös eväsrasiat ovat korkealaatuista, ruostumatonta terästä, ja ne voi jopa mm. pestä astianpesukoneessa tai laittaa pakastimeen. Rasioita on saatavilla kahta kokoa: 1,26 l ja 1,56 l.
Ideoita eväsrasioiden täytteeksi voit kerätä HEIROLin reseptipankista tai vaikkapa tästä retkieväsjutustani. Muutamia esimerkkejä herkullisiksi retki- ja piknikruoiksi ovat esim. hedelmät, marjat, juustot, hillot, patongit, oliivit ja muut antipastoherkut.
Ja kannattaa ilman muuta hyödyntää näitä rasioita ja pulloja myös pienten vene- ja muiden retkijääkaappien järjestämisessä!
Klassikkokahvia retkiolosuhteissa
Vielä yksi vinkki HEIROLilta niin veneeseen kuin retkikeittimellä käytettäväksi: Bialettin klassinen mutteripannu. Tätä parempaa kahvia on vaikea saada! Ja tämä on oikeastaan sellainen ihan ehdoton must have -tuote, joka voisi hyvinkin löytyä jokaiselta veneilijältä, matkailuautoilijalta, telttaretkeilijältä jne. 🙂
Itse muistan saaneeni ensimmäiset Bialetti-kahvini parisenkymmentä vuotta sitten Roomassa, vieraillessani vaihto-opiskelijana olevan ystäväni luona, vanhan italialaisrouvan alivuokralaisasunnossa. Ja aika selvää oli, että tämän jälkeen näitä pannuja alkoi ilmestyä omaankin kotiini… 🙂 Kesän purjehdusretkelle meidän mukaamme lähtee kuuden kupin pannu.
Voit käydä täällä lukemassa ja katsomassa yksityiskohtaiset ohjeet siihen, miten HEIROLin maahantuomalla mutteripannulla syntyy se ihan täydellinen aamukahvi. Ja täällä puolestaan voit halutessasi käydä vilkaisemassa pienen infopätkän Bialettin ja kansainvälisen hyväntekeväisyysjärjestö Oceanan meriensuojeluyhteistyöstä.
Hyödynnä ALEKOODI!
Oi että, miten itse odotankaan sitä, että jo pian saamme irrottaa veneemme köydet ja pääsemme suuntaamaan HEIROL-fiiliksissä kohti saaristoa. Että voimme aloittaa aamut nauttimalla maailman parasta kahvia veneen kannella. Että saamme ampaista saariseikkailuihin uudet eväsrasiat repuissamme. Istua illalla veneen salonkiin herkullisen pastan ääreen. Ja toisena iltana testata ylistettyä pitsaa. Kolmantena kikhernepataa. Ja neljäntenä ehkä parsarisottoa.
Ja ehkäpä joku aamu todella pyöräyttää veneen uunissa jopa ne tuoreet sämpylät… 🙂
Jos itsekin haluat päästä leppoisiin HEIROL-tunnelmiin tai muuten vaan kaipaat uusia pannuja, kattiloita, eväsrasioita tai mitä tahansa muita keittiötuotteita, kannattaa suunnata HEIROLin verkkokauppaan (heirol.fi) ja hyödyntää alekoodi outdoor15. Tuolla koodilla saat 15 % alennusta kaikista 31.8.2021 mennessä tehdyistä tilauksistasi. (Alennus ei koske jo alennettuja tuotteita, ruokia, tekstiilejä eikä lahjakortin ostoa.)
Ihania retkiä ja herkullisia hetkiä! Sekä paljon iloa ja naurua! 🙂
-Johanna
Seuraathan seikkailujamme myös Instagramissa ja Facebookissa!
Konjakkista sitruunapastaa pitää kokeilla! Pakkaan aina yhtä tylsät retkieväät, joten tämä artikkeli tuli tarpeeseen inspiraationlähteeksi.
Kiitos Marja! Ihanaa, että artikkelista on iloa! 🙂