Frisbeegolf

Ensikosketus frisbeegolfiin – näin pääset alkuun

Oletko kokeillut frisbeegolfia? Siis sitä lajia, jossa heitetään frisbeekiekkoja koreihin? Ja yritetään läpäistä metsään tai esim. puistoon laadittu rata mahdollisimman vähin heitoin? Siis lajia, joka on vähän niin kuin golfia, mutta jota voi kuka tahansa mennä kokeilemaan ihan ilmaiseksi ja täysin ilman ennakkotaitoja?

Frisbeegolf ei ole aikaisemmin lukeutunut omaan lajirepertuaariimme, vaikka koreja on näkynyt mm. useiden hotellien pihapiirissä ja erilaisilla ulkoilualueilla. Mutta pääsiäisen aikaan innostuimme googlettamaan, mistä löytyisi lähimmät frisbeegolfkentät ja mitä tarvittaisiin lajin testaukseen – ja jo muutaman tunnin päästä olimme pyöräilleet parin kilometrin päässä sijaitsevalle harjoitusradalle kolmen uuden frisbeen kanssa. 🙂

Frisbeegolfia lasten kanssa

Edessämme aukesi kiva kalliomaisema ja kolme frisbeegolfväylää. Viereisen koulun pihalla oli fudiksen pelaajia, leikkijöitä ja muutamia muita ulkoilijoita, mutta frisbeeradan saimme noin tunniksi täysin omaan käyttöömme – jopa vähän yllättäen.

Kaikki viisi perheenjäsentämme innostuivat heittelemään frisbeekiekkoja koreihin, mutta kovinkaan hillityn ja hallitun pelin makuun emme tällä ensidebyytillämme päässeet. Yksi halusi omia ns. driverimme, toinen putterimme. Malttia ja keskittymistä olisi vaadittu edes hitusen enemmän, mutta ainakin teoriassa laji sopii ihan loistavasti jo 6-vuotiaalle kuopuksellemmekin. Ja toki myös nuoremmille.

Tällä meidän ensikerrallamme lasten suurin into syttyi, kun 9- ja 7-vuotiaamme keksivät kiertää radan ns. joukkueena; toinen heitti ensimmäisen heiton ja toinen jatkoi tästä.

Mutta mikä olisi ollut oikeaoppista?

Frisbeegolf lasten kanssa

Frisbeegolfin säännöt

Suomen frisbeegolfliiton verkkosivuilta, frisbeegolfliitto.fi, löytyy kattavasti tietoa, paitsi lajin syvällisemmästä harrastamisesta, myös aivan alkeista. Ja näiltä sivuilta myös me poimimme ensivinkit lajin aloitukseen. Eli:

1. Frisbeegolfissa on tarkoituksena heittää frisbee (eli liitokiekko) metalliseen maalikoriin mahdollisimman vähillä heitoilla.

2. Peli aloitetaan ensimmäisen väylän avauspaikalta eli tiiltä. Ryhmän jäsenet heittävät vuorollaan. Tämän jälkeen siirrytään kiekkojen luokse, ja seuraava heitto lähtee siitä, mihin ensimmäinen kiekko on pysähtynyt. (Käytössä olisi siis hyvä olla jokaiselle oma kiekko tai vaihtoehtoisesti erilliset, pienet merkkauskiekot tms.)

3. Heittämistä jatketaan kunnes kiekko on maalikorissa. Kun väylä on pelattu loppuun, siirrytään seuraavallle väylälle.

4. Pelin on voittanut se pelaaja, joka on kiertänyt koko radan vähimmillä heitoilla.

Viralliset frisbeegolfin säännöt löytyvät täältä.

Frisbeegolfratoja löytyy joka puolelta Suomea.

Millainen frisbee?

Yleensä frisbeegolfrataan kuuluu 9 tai 18 väylää – aivan kuten ns. perinteisessäkin golfissa. (Meidän viimeviikkoisessa radassamme tosin oli vain kolme väylää, minkä johdosta kyseessä olikin ns. koululaisrata.)

Ja perinteisen golfin tavoin myös frisbeegolfissa käytetään erilaisia kiekkoja (vrt. mailoja) sen mukaan, millainen heitto on tarkoitus tehdä. Ammattilaisilla on käytössään kymmeniä erilaisia kiekkoja erilaisia heittoja varten, mutta aloittelijalle riittää loistavasti esim. kolmen kiekon setti. Ja jo yhdelläkin kiekolla pärjää aivan hyvin!

Frisbeegolfia voi pelata millä tahansa frisbeellä, mutta koska peliä varten on kehitetty myös omia, juuri tähän tarkoitukseen suunniteltuja frisbeekiekkoja, kävimme mekin ostamassa ruokakauppareissun yhteydessä Prismasta parisen kymppiä maksaneen kiekkosetin.

Tämä setti pitää sisällään a) ns. driverin, b) lähestymis- eli midrangekiekon ja c) putterin.

Driveri on tarkoitettu avausheittoihin. Sen reuna on kapea ja sillä on mahdollista heittää hyvinkin pitkälle. Midrangekiekko on tarkoitettu ns. keskimittaisiin lähestymisheittoihin, ja se on paras valinta, jos hankkii vain yhden kiekon. Leveäreunaisella putterilla puolestaan tehdään läheltä heitettävät korit. 🙂

Näitä frisbeekiekkoja myydään urheiluliikkeissä ja mm. tavarataloissa. Peruskiekot maksavat kympin verran ja kolmen kiekon aloittelijasetin saa helposti parilla-kolmella kympillä.

Kiekkojen valinnasta voi lukea halutessaan lisää vaikkapa BudgetSportin sivuilta.

Frisbeekiekot

Mistä löytyy kenttä?

Me keksimme lähteä kokeilemaan frisbeegolfia nähtyämme lajin pelaajia Puolarmaarin ulkoilualueella ollessamme itse menossa yhtenä iltana suunnistamaan.

Googlettamalla löysimme nopeasti frisbeegolfradat.fi-sivuston, jossa luetellaan lajiin tarkoitettuja ratoja eri puolilta Suomea. Ja näitä löytyy kaikkialta! (Siis tosiaan useita satoja ratoja Hangosta aina Utsjoelle asti, ks. kartta.)

Espoossa ratoja on ko. listauksessa 6 kpl, Helsingissä 8 kpl ja esimerkiksi Vantaallakin 6 kpl. Osa radoista on 18-väyläisiä, lyhyimmät puolestaan vain 3-väyläisiä. Myös ratojen haastavuudessa on eroja, mutta tuolla Frisbeegolfradat-sivustolla kunkin radan yhteydessä kerrotaan, minkä tasoiselle pelaajalle kyseinen rata on tarkoitettu.

Eli menkää ihmeessä kokeilemaan! Me mennään varmasti uudestaan. 🙂

-Johanna

Frisbeegolfia lasten kanssa

P.S. Toinen hauska tekemisvinkki on suunnistus. Ilmaisia, netistä tulostettavia karttoja ja aloittelijoille suunniteltuja ratoja löytyy nyt monilta suunnistusseuroilta. Kirjoitan näistä pikapuoliin oman jutun, mutta sitä odotellessa voit jo heti käydä lukemassa edellisvuotisen MOBO-suunnistusjuttuni: outdoorfamily.fi/mobo/.

Ja seuraathan Outdoor Familyä myös Facebookissa ja Instagramissa!

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *