Kaupallinen yhteistyö: Addnature
Myönnän kantaneeni metsään kertakäyttöastioita ja polttaneeni näitä käytön jälkeen nuotiossa. (Aika noloa, mutta satunnaisesti kenties ihan ok…)
Myönnän myös yrittäneeni tiskata ja hyödyntää palmunlehtilautasia useampaan kertaan. (Pari kertaa onnistuu, mutta pidemmälle tämä ei oikein kanna…)
Ja kyllä, myönnän käyttäneeni tuntikausia (tai oikeammin kuukausia) täydellisten retkiastioiden löytämiseen. (Huteja on tullut, mutta nyt tiedän, mikä toimii…)
—
Kun muonitettavana on viisihenkinen perhe, ei ole ihan yhdentekevää, minkälaisia välineitä metsään raahaa, mistä retkiruokansa nauttii tai minkälaisiin astioihin rahansa sijoittaa.
Nyt kun olen vihdoin saanut hankittua omalle perheellemme loistavan retkiastiaston, on aika laittaa vinkit ja kokemukset jakoon. Tässä siis listaus siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon hankkiessaan lapsiperheelle retkiastioita!
1. Pinottavuus
Ensimmäinen seikka on astioiden pinottavuus. Siis se, että ne saa kätevästi sisäkkäin, ja näin ollen mahdollisimman pieneen tilaan. Kun reppuun tai rinkkaan pitää saada mahtumaan useamman hengen varusteet, ei tilaa totisestikaan ole ylenmäärin.
Sellaiset setit, joissa samaan boksiin mahtuu yhden ruokailijan kaikki retkiastiat ja -aterimet (ks. esim. Wildo tai Primus), ovat hurjan käteviä silloin, kun jokainen retkeilijä huolehtii omista varusteistaan. Mutta, kun vanhempien vastuulla on koko perheen astia-arsenaali, kannattaa tilankäyttö optimoida toisin ja keskittyä siihen, että kulloinkin tarvittavat, yksittäiset varusteet (esim. mukit) ovat helposti saatavilla.
Kannattaa siis valita sellaiset lautaset, jotka saa kätevästi pinoon. Ja sellaiset mukit, jotka saa keskenään sisäkkäin.
Meillä on ollut pitkään käytössä kivat teräsmukit, jotka saa klipsusta reppuun roikkumaan, mutta huomattavasti käytännöllisemmäksi ovat osoittautuneet pinottavat muovimukit, (jotka kasataan pinoksi aina siten, että nuorimmaisen muki on päällimmäisenä, vanhimmaisen alimmaisena jne.).
Viimeisimpiä hankintojani tehdessäni aloin haaveilla näistä Tatonkan teräksisistä Thermo Plus Cup Tupla -termomukeista, joissa kaikki unelmaominaisuudet yhdistyvät täydellisesti toisiinsa. Tuolloin näitä ei kuitenkaan ollut saatavilla mistään viittä kappaletta. Mutta juuri nyt olisi… 🙂
2. Materiaali
Toinen oleellinen valintakriteeri on materiaali. On itsestäänselvää, ettei metsään kanneta lasia tai posliinia, mutta mikä tekee teräksestä paremman kuin muovi? Tai toisinpäin?
Jos haluaa välttää kaikessa muovia, kannattaa suunnata katseensa esimerkiksi emalilautasiin tai ruostumattomaan teräkseen (kuten tämän jutun puurokuvissa näkyviin MSR-kulhoihin).
Teräsastioiden kohdalla ehdotonta plussaa ovat mm. kestävyys ja helppohoitoisuus, mutta samalla kannattaa huomioida, että jotkut metalliastiat saattavat kuumeta hyvinkin voimakkaasti kuuman ruuan vaikutuksesta.
Muoviastiat sen sijaan saavat kiitosta erityisesti keveydestään, edullisuudestaan ja kätevyydestään. (Ks. esim. kuvissa näkyvät mustat Wildon lautaset Addnaturen sivuilta.)
Ja ehdottomasti huomionarvoinen materiaali on kotimaisen Kupilkan kestävä, ekologinen ja helposti pestävä luonnonkuitukomposiitti!
Tästä materiaalista meiltä löytyy mm. aterimet ja pikkulautaset. (Sekä myös mukit, vaikka ne eivät olekaan pinottavia…) Ja jos Kupilkan isot lautaset ja kulhot saisi kätevään pinoon, olisivat nekin varmasti päätyneet omaan retkiastiastoomme… 🙂
3. Tiskattavuus
Yksi ihan ehdoton ominaisuus retkiastioille(kin) on se, että ne voi pestä tiskikoneessa. Toki joskus voi hifistellä esim. puisten kulhojen kauneudella, mutta ainakaan meidän perheessämme ei retkikamojen purku ja pesu todellakaan lukeudu kenenkään lempipuuhiin.
On siis erittäin huojentavaa, että retken päätteeksi kaikki valitsemamme teräs-, muovi- ja Kupilka-astiat voi vaan asetella koneen puhdistettaviksi. 🙂
Itse retkellä tyydymme minimoimaan astioiden puhdistuksen. Jos kyseessä on päiväretki, pakkaamme astiat ruokailun jälkeen pussiin, ja kannamme ne likaisina kotiin pestäviksi.
Pidemmillä retkillä usein vain pyyhimme astiat talouspaperilla ja/tai huuhdomme ne vedellä ruokailujen välissä. Jos astioita on välttämätöntä tiskata luonnossa, on tietysti käytettävä biohajoavaa tiskiainetta ja muistettava suorittaa tiskaus riittävän kaukana vesistöistä (esim. tällaisessa kasaan menevässä pesualtaassa).
Mutta usein siis onneksi riittää kunnon tiskaus vasta kotona. 🙂
4. Monikäyttöisyys
Välttääkseen turhaa kulutusta ja ympäristön kuormitusta – sekä toki myös silloin, kun repputila on todella kortilla – kannattaa pinottavuuden ohella kiinnittää huomiota myös astioiden monikäyttöisyyteen. On kätevää, jos mukista voi myös syödä keittoa. Tai että lautasessa on sen verran korkeat reunat, että se toimii sekä matalana että syvänä lautasena (ks. esim. tämä Primus-lautanen, joka näkyy myös jutun loppupuolella olevassa pastakuvassa).
Jotkut tykkäävät myös sellaisista pienistä, kevyistä monitoimiaterimista, joissa samassa aterimessa on sekä lusikka, haarukka että veitsi. Meillä nämä ovat kuitenkin saaneet lapsilta kritiikkiä mm. siitä, ettei veitsi leikkaa kunnolla tai että sahalaitaterä haarukan reunassa tuntuu ikävältä.
Näinpä olen päättänyt pitää lusikan pääsääntöisesti lusikkana, haarukan haarukkana ja veitsen veitsenä. Tähän tarkoitukseen Kupilkat ovat loistavat (ks. puurokuva), mutta vielä kevyempi ja kompaktimpi vaihtoehto ovat mm. nämä Sea to Summitin lusikat, haarukat ja veitset (ks. mm. alla olevat kuvat).
5. Esteettisyys
Joku ehkä pitää tätä viimeistä kohtaa turhana, mutta itselleni tämä on loppujen lopuksi kenties kaikkein tärkein: retkiastioiden(kin) pitää olla kauniita. Ruokanautinto ei synny pelkän makuaistin avulla, vaan mm. silmillä on tässäkin kokemuksessa iso rooli. Ja ehdottoman oleellista on myös mm. se, miltä ne tuntuvat kädessä tai suussa.
Meidän perheemme ei todellakaan lukeudu siihen retkeilijäjoukkoon, joka haluaa kurittaa itseään mahdollisimman alkeellisissa oloissa mahdollisimman niukalla ravinnolla. Meille hyvä ruoka on tärkeä osa onnistunutta retkeä, ja olemmekin rahdanneet jopa kylmälaukkuja metsän keskelle…
Itse saan myös suurta iloa siitä, että voin luonnonhelmassakin asetella puurolautasten päälle kukkia tai koristella pasta-annokset yrteillä. Kannattaa kokeilla. 🙂
(Tästä esteettisyys-syystä meiltä myös löytyy nuo Kupilkan kookkaat kuksakupit… 🙂 )
10 lisävinkkiä retkiruokailuun
Retkiruokailuja suunnitellessa kannattaa huomioida myös muita pikkuvinkkejä, kuten mm. seuraavat kymmenen juttua:
- Usein kannattaa olla mukana suolaa ja pippuria, ja näitä varten löytyy näppäriä, minikokoisia sirottimia (ks. esim. GSI Salt and Pepper Shaker ja alla oleva kuva).
- Myös esim. öljyt (tai mahdollinen tiskiaine) on kätevä pakata pieniin matkapulloihin (ks. esim. Coghlans Muovipullovalikoima)
- Kun ulkolämpötila on kirpakan syksyinen, säilyvät ruuat hyvinä pitkäänkin. Kesällä säilyvyyttä voi lisätä ottamalla jotkut ruuat mukaan retkelle pakastettuina ja antaa näiden sekä toimia ”kylmäkalleina” että sulaa itse omaa tahtiaan sopiviksi. (Me mm. kannoimme viime viikonlopun Repovesi-retkellemme puuro- ja lettumansikat jäisinä pakasterasioissa.)
- Ruokatermoksissa on kätevä ottaa retkelle mukaan niin lämpimiä keittoja kuin mm. kylmää vaativia tuotteita (ks. esim. jäätelöjuttuni).
- Ruuat kannattaa valmistella mahdollisimman pitkälle jo kotona, jotta retkellä pääsee syömään riittävän nopeasti ja hyvässä hengessä.
- Jos ruokaa on tarkoitus tehdä/lämmittää nuotiolla, kannattaa ainakin lapsille varata esim. kasviksia naposteltavaksi alkupalaksi sillä aikaa, kun pääruoka valmistuu.
- Kylmällä säällä ruoka pitää pystyä syömään (ja valmistamaan) hanskat kädessä.
- Aina kannattaa olla mukana talouspaperia ja roskapussi!
- Ei kannata lannistua, vaikka esimerkiksi nuotiolättyjen paisto ei onnistuisikaan heti ensimmäisellä (tai vielä neljännelläkään) kerralla. Harjoitus nimittäin tuntuu tekevän mestarin – tai ainakin muuttavan tämänkin puuhan huomattavasti helpommaksi… 🙂
- Lisää retkiruokavinkkejä löytyy mm. näistä jutuistani:
Herkullisia retkiä!
-Johanna
Tämä juttu on kaupallinen yhteistyö urheilu- ja retkeilytarvikkeisiin keskittyvän Addnature-verkkokaupan kanssa, mutta jutun koko sisältö on tietysti täysin omani.
Addnaturen valikoimissa on tuhansia tuotteita (mm. vaatteita, jalkineita, varusteita jne.). Kaikki heidän retkilautasensa löytyvät täältä, retkimukinsa täältä ja aterimensa täältä. Koko Addnaturen retkikeittiövalikoima puolestaan löytyy täältä.
Hei, onko sinulla kokemusta miten nuo metalliastiat (mitkä tahansa niistä) kuumenevat? Haussa retkikäyttöön sopiva lautanen lämpimälle ruualle ja muovin minimoimiseksi metalli kiinnostaisi, mutta jos lapsi ei pysty pitämään lautasesta kiinni, on ehkä pakko ottaa joku muu.
Hei Minna! Kyllä nuo meillä käytössä olevat metallilautaset valitettavasti kuumenevat. On siis varmaan tarpeellista varmistaa, ettei astia ole liian kuuma, kun sen antaa lapsen käteen. Mutta toisaalta ulkona ruoka – ja lautanen – jäähtyykin kyllä aika nopeasti. Ja toisaalta ainakin mukeja on olemassa myös sellaisia, jotka eivät kuumene ulkopuolelta (esim. tuolla 1. kohdassa linkkaamani Tatonkan Thermo Plus Cup Tupla), ehkä pian joku keksii tehdä tällaisia lautasiakin… Mutta miten olisi nuo Kupilkat?