Nyt on hyvää!! Olemme paistaneet herkkupitsoja retkigrillissä ja veneen uunissa, mutta syyslomalla kokeilimme ensimmäistä kertaa tämän ruuan valmistusta nuotiolla. Ja lopputulos oli ihan superherkullinen – ei ehkä ulkonäöltään se kaikkein kaunein, mutta maultaan ihan ylivertainen. 🙂 Kannattaa ehdottomasti testata!
Taikina syntyy näppituntumalta
Ne, jotka haluavat päästä nuotiopitsan teossa kaikkein helpoimmalla, korvaavan ns. virallisen pitsataikinan esim. rieskaleivillä tai tortillalätyillä. Mutta myös taikinan teko onnistuu kohtuullisen helposti – ja sen voi valmistaa tarvittaessa jo tunteja etukäteen.
Itse sekoittelin pienen erämökkimme tuvassa seuraavat aineet kulhossa:
- Noin 6 dl jauhoja (ns. viralliset pitsajauhot ovat toki parhaita)
- 1 pkt kuivahiivaa
- Hitunen suolaa
- Reilu 2 dl vettä (Huoneenlämpöinen on ok, ei siis tarvitse lähteä välttämättä lämmittelemään. Toisaalta, jos käyttää ihan jääkylmää vettä, taikinaa olisi hyvä kohottaa jääkaapissa jopa vuorokausi… Nopeinta on siis lämmittää vesi perinteisesti kädenlämpöiseksi. 🙂 )
- Loraus öljyä
Lisäksi on hyvä varata vähän ekstraa jauhoja pohjien taputteluun ja öljyä paistamiseen.
Tästä määrästä tuli neljä paksua, nuotiopannulle sopivaa pitsapohjaa, joista riitti hyvin syötävää 2 aikuiselle ja 3 lapselle.
Aineiden määrät eivät ole kovin tarkkoja, ja oleellista onkin sekoittaa sellainen taikina, joka tuntuu käteen sopivalta.
Itse mittasin kulhoon ensin jauhot, hiivan ja suolan. Kun nämä oli sekoitettu keskenään, lisäsin vettä (määrä saattoi ylittää 2 dl) ja lorautin mukaan öljyä (sekä rypsi- että oliiviöljy käyvät hyvin.)
Tarvittaessa jauhoja voi lisäillä vielä niin, ettei taikina takerru niin valtavasti sormiin. Mutta samalla kannattaa toki huomioida, ettei taikinan kaikki pehmeys katoa! (Kun käsienpesuvettä ei ole kunnolla tarjolla, saa ylimääräisen taikinan sormista irti yllättävän hyvin esim. vauvojen iholle suunnatuilla kosteuspyyhkeillä…)
Valmis taikina laitetaan kohoamaan rauhassa liinan alle. Tunti todennäköisesti riittää loistavasti, jos käytetty vesi on ollut lämpöistä.
Tämän jälkeen taikina jaetaan sopivan kokoisiksi paloiksi ja taputellaan jauhon avulla litteiksi pohjiksi. Itse en lähtenyt kaulimaan pohjia, mutta myös tällainen ns. pannupitsaversio toimi ihan loistavasti. 🙂
Nuotiopitsan paistamisessa on kaksi kikkaa
Itse paistaminen aloitetaan tietysti tulen tekemisellä. Jos vaan malttia riittää, kannattaa antaa nuotioon syntyä kunnon kuuma hiillos – mutta jos ympärillä on kovin kärsimätöntä väkeä, syntynee hyvää pitsaa pelkissä liekessäkin. 🙂
Oleellista nuotiopitsan paistamisessa on se, että pohjaa paistetaan ensin hetken aikaa ilman täytteitä (jotta pohja ei jää raa’aksi) ja se, että täytteiden annetaan kypsyä esim. foliosta tehdyn kannen alla.
Kokonaisuudessaan paistovaiheet etenevät seuraavasti:
- Lorauta nuotiopannulle öljyä ja kuumenna pannua hetki nuotiolla.
- Aseta pitsapohja kuumalle pannulle ja paista sitä nuotiossa sen aikaa, että pohja alkaa tuntua kypsentyneeltä. (Muutama minuutti taitaa riittää.)
- Käännä pitsapohja (lorauta pannulle taas öljyä) ja lisää paistetulle pinnalle haluamiasi täytteitä. (Meillä käytössä oli Muttin valmista pitsakastiketta ja lapsilla tähän päälle pelkkää juustoraastetta. Aikuiset ottivat mukaan punasipulia, ilmakuivattua kinkkua, tomaattia ja vielä ihan lopuksi kaiken paistamisen jälkeen rucolaa.)
- Aseta pitsan päälle vahva folio. (Voit myös käyttää esim. ison, vanhan kattilan tai pannun kantta. Ja kaikkein kovimmilta hifistelijöiltä löytyy toki myös virallinen nuotiouuni. 😉 ) Kansi saa lämmön pysymään pannulla ja nopeuttaa mm. juuston sulamista.
- Paista pitsaa sen aikaa, että juusto alkaa olla sulanut. (Muista hanskat tms., kun kurkit polttavan kuuman folion alle!) Aika-arvio on varmaankin jotain viiden ja kymmenen minuutin väliltä.
- Nauti! 🙂
Meillä yhden pitsan paistamiseen meni kokonaisuudessaan arviolta ehkäpä tuo kymmenisen minuuttia. Ensimmäiset pitsat jaettiin lapsille kolmeen osaan, jotta koko jälkikasvumme pääsi yhtäaikaa syömään. Ja nämä palat oli helppo syödä ihan vaan talouspaperin päältä haukaten.
Ihan parasta pitsaa!
Kun itse sain paistettua oman, viimeisen pitsamme, hipsin hämärtyvässä illassa sisälle mökkiin ja kaadoin kuksaan lorauksen punaviiniä. Öljylamppu toi hivenen valoa pimeyteen. Ja voi että, miten hyvältä nuotiopitsa maistuikaan! Pohjakin oli ihan uskomattoman rapea.
Ihan parasta pitsaa!
Suuri suositus!
-Johanna
Lisää nuotio- ja retkieväsvinkkejä voit poimia mm. seuraavista jutuistani:
- Lapsiperheen retkieväät – 11 hyväksi havaittua vinkkiä: https://outdoorfamily.fi/lapsiperheen-retkievaat/
- Nuotiopopcornia ja muita hyviä retkieväsvinkkejä: outdoorfamily.fi/nuotioruokaa/
- Ideoita nuotiogrilliin ja pääkaupunkiseudun paras telttaretkipaikka: outdoorfamily.fi/nuotiogrillaus/
Seuraathan Outdoor Familyä myös Facebookissa ja Instagramissa!