Lapland Super Skipass / Pallas

Lapland Super Skipass – Seikkailulippu neljään tunturiin

Kaupallinen yhteistyö: Lapland Super Skipass

Jo ensihetket viittasivat seikkailuun. Suomen korkein laskettelutunturi oli peittynyt sankkaan sumuun, eikä gondolin yläasemalla nähnyt montaakaan metriä eteensä. Tunnelma oli kiehtova. Me laitoimme sukset jalkaamme, otimme kartan käteemme ja liu’uimme innoissamme siihen kutkuttavaan maailmaan, joka tulisi täyttymään laskemisen riemusta ja toinen toistaan hienommista elämyksistä.

Edessämme olisi kolme laskupäivää ja neljä tunturia. Ja taskuissamme Lapland Super Skipass.

Yhdellä lipulla neljä tunturia

Lapland Super Skipass on hisslippu, jolla aukeaa yhteensä 125 rinnettä, 115 laskukilometriä ja 58 hissiä neljässä Lapin hiihtokeskuksessa: Levillä, Ylläksellä, Pallaksella ja Oloksella. Tällä yhteislipulla on mahdollista viettää kolme elämyksellistä laskupäivää neljän päivän aikana missä tahansa ko. neljästä keskuksesta – ja kokea se kaikki ainutlaatuisuus, joka näiltä tuntureilta löytyykään.

3/4-lipun lisäksi valittavana on myös 6/7-lippu, jolla saa laskea kuusi päivää seitsemän päivän aikana.

Lapland Super Skipass

Seikkailuviikon sumustartti Ylläksellä

Me suuntasimme hiihtolomamme alkajaisiksi suoraan yöjunasta Ylläkselle. Oli lauantaipäivä, ja iso osa etelän talvilomalaisista teki vasta matkaa pohjoiseen. Rinteissä oli tilaa ja ilmassa iloa.

Näillä rinteillä me lopetimme viimevuotisen laskukautemme huhtikuun loppupuolella, auringon ihanassa lämmössä. Ja juuri täällä esikoisemme koki aikoinaan ensihetkiään laskettelun parissa. Näissä maisemissa olimme myös sivakoineet lukuisat kerrat murtsikkaa, ja tälle huipulle olimme kavunneet jopa sulan maan aikaan.

Me siis tiesimme, että ympärillemme levittäytyi yksi maamme ylivoimaisesti upeimmista maisemista. Mutta nyt tämä kauneus leikki piilosta kanssamme. Tänään oli kutkuttavan sumuseikkailun aika.

Ylläs kohoaa 719 metrin korkeuteen ja sen molemmilta laidoilta löytyy oma kylänsä monine palveluineen. Etelässä on Ylläsjärvi ja Pohjoisessa Äkäslompolo. Molemmilta puolilta voi ostaa hissiliput, pysäköidä auton, vuokrata välineitä, käydä syömässä jne. Rinnepalveluita on runsaasti ja puolten välillä kulkee skibussi.

Yhteensä Ylläksellä on 62 rinnettä ja 26 hissiä, niin gondoli-, tuoli-, ankkuri, sompa- kuin mattohissejä. Ja puolelta toiselle pystyy (bussin lisäksi) siirtymään hissien ja siirtymärinteiden avulla.

(Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa välihissien aukioloajat ja huomioida se, että siirtymäreitti Godolin yläasemalta laskee loivasti Ylläsjärven puolelta Äkäslompoloon, eli toiseen suuntaan se on luonnollisesti loivaa ylämäkeä… Testattu on. 😉 )

Lapland Super Skipass / Ylläs sumussa

Ylläs tarjoaa kaikkea: Suomen pisimmät rinteet (jopa 3 km), Suomen suurimmat korkeuserot (463 m), Suomen suurimman määrän rinteitä, sekä kirkkaalla säällä vieläpä ihan mielettömän upeat maisemat. Mutta tästä huolimatta suuntaamalla lisäksi muihinkin tuntureihin, saa kokea monin verroin enemmän. Vai mitä sanot seuraavasta?

Unelmien laskupäivä legendaarisella Pallaksella

Me suuntasimme ensimmäisen laskupäivämme jälkeen Ylläsjärveltä Leville, jossa majoituimme isommalla porukalla koko hiihtolomaviikon. Ajoaika oli vain noin 45 minuuttia – eikä se ole juuri sen enempää yhdenkään Lapland Super Skipass -keskuksen välillä.

Ja jos Ylläs on huikea, on sitä myös Levi.

Mutta palataan tähän hetken päästä, sillä en malta odottaa, että pääsen kertomaan kahdesta pienemmästä keskuksesta: Oloksesta ja Pallaksesta. Nämä nimittäin todellakin kannattaa kokea!

Me ajoimme Pallakselle neljäntenä Lapin päivänämme, vietettyämme kakkospäivän Levillä ja kolmannen välipäivätunnelmissa murtsikkaa hiihdellen.

Tuo tiistaiaamu oli pakkasen suhteen tiukka, mutta sääennusteissa oli lupailtu kirkkautta. Ja Pallaksen maisemat me halusimme ehdottomasti myös NÄHDÄ. Ne ovat nimittäin jotain aivan ainutlaatuisen upeaa.

Lapland Super Skipass / Pallas

Meille Pallas on entuudestaan tuttu maastohiihtoretkiltä, luontokeskuksesta (nyt suljettu) ja mm. hotellin ravintolasta, mutta koskaan aikaisemmin emme ole nousseet tämän laen korkeimmalle huipulle laskettelusuksilla. Onneksi nyt nousimme!!!

Pallas on upea. Pallas on persoonallinen. Pallas on jotain, jolle on helppo menettää sydämensä.

Tähän tunturiin on rakennettu ainostaan kaksi ankkurihissiä ja pieni, sympaattinen kahvio kauemman hissin ala-asemalle. Mutta tämä todellakin riittää.

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston sydämessä sijaitseva Pallas on Suomen luonnollisin laskettelukeskus. Siellä on yhdeksän hoidettua rinnettä, mutta yhtäkään näistä ei tykitetä eikä niiden muotoja muokata, vaan ideana on tarjota laskemisen iloa niin luonnonmukaisesti kuin mahdollista.

Lapland Super Skipass / Pallas

Pallas on Suomen tunnetuin ja perinteikkäin vapaalaskupaikka, ja sen rinteillä on laskettu jo 1930-luvulla. Mutta vapaalaskun ohella myös hoidetut luonnonlumirinteet tarjoavat mitä upeimman kokemuksen. Siis todellakin!

Oi ihanuus, miten me nautimme Pallaksen upeista rinteistä, huikeista maisemista, legendaarisesta tunnelmasta, jonottomista hisseistä, Romanssikahvilan munkeista jne. Oli ihanaa. 🙂

Lapland Super Skipass / Pallas

Pallaksen rinteistä pisin on 2,4 km ja korkeusero on suurimmillaan 340 m. Ja koska Pallaksella tosiaan ei turvauduta lainkaan tykkilumeen, aukeaa keskus yleensä vasta helmikuun hiihtolomaviikoille.

Ja vielä vinkkinä kaikille omien lastemme kaltaisille parkkilaskijoille: Pallaksen vasemmasta reunasta löytyy myös hurmaavan huomaamattomia reilejä ja hyppyreitä.

Tänne me todellakin palaamme!

Lapland Super Skipass / Pallas

Tuntematon Olos onnistuu hurmaamaan

Mutta tuona samaisena helmikuun tiistaina me saimme kokea myös toisen uuden lasketteluelämyksen ja meille aivan ennenkokemattoman tunturin: Oloksen.

Ajoimme Pallakselta Olokselle alle puolen tunnin matkan ja suuntasimme suoraan lounaalle. Tämän jälkeen Lapland Super Skipass avasi meille portit sellaisiin rinteisiin, joihin ilman tätä lippua emme olisi tulleet kenties koskaan menemään. Ja olihan se nyt onni, että menimme!

Lapland Super Skipass / Olos

Meillä ei ollut kovin kauaa aikaa nauttia Oloksen rinteistä, sillä osa hisseistä sulkeutui tuolloin jo neljältä, mutta se, mitä ehdimme nähdä ja kokea, oli todellakin näkemisen ja kokemisen arvoista.

Oloksesta huokui hyvä ja rauhallinen henki. Sellainen ihastuttava leppoisuus ja mukava mieli. Jonoja ei ollut. Rinteissä oli tilaa. Parkki oli hyvä. Rinteet olivat kivoja, maisemat hienoja jne. Tarjolla on parikin kahvila-ravintolaa, ja ihan rinteiden juurella sijaitsee myös hotelli. Ja jopa elokuvateatteri!

Rinteitä Oloksella on yhteensä kymmenen ja hissejä neljä. Pisin rinne on 1,4 km ja korkeusero 240 metriä. Kokonsa puolesta Olos ei siis pärjää naapureilleen, mutta tästä huolimatta Olos jätti meihin suuren kutkutuksen päästä palaamaan. Ehkä jo tänä keväänä…?

Monipuolinen Levi kruunaa viikon

Mutta sitten Levi. Siis neljäs Lapland Super Skipass -tuntureista. Paikka, jossa mekin olemme jo useampana vuonna startanneet laskukautemme, mutta jonka kaikilla rinteillä lapsemme eivät ole vielä koskaan aikaisemmin päässeet kunnolla seikkailemaan.

Levi on aktiivinen ja eläväinen hiihtokeskus, jossa riittää valtavat määrät niin palveluita, rinteitä kuin muutakin tekemistä. Eturinteet avataan jo lokakuussa, ja kaikkiaan laskettavaa löytyy 44 rinteen verran. Hissejä Levillä on 26, pisin rinne on 2,3 km ja suurin korkeusero 325 m.

Lapland Super Skipass / Olos

Levi henkii kansainvälistä ilmapiiriä, ja sen rinteisiin mahtuu kaikenlaisia rinteitä ja hissejä. Mutta monipuolisuuden ja dynaamisuuden ohella Leviltäkin löytyy myös kauneutta ja luonnonrauhaa – sekä ennenkaikkea mahdollisuus todelliseen tunturiseikkailuun.

Lapland Super Skipass / Levi

Levillä rinteet levittäytyvät kaikkiin ilmansuuntiin, ja niitä laskien pääsee kiertämään koko tunturin. Ja tämä, jos mikä, on hauskaa! 🙂

Lisäksi kaikkialle levittäytyvät rinteet mahdollistavat sen, että silloinkin, kun jollain puolella tunturia viima, sumu yms. yltyvät liian koviksi, voi toiselta puolelta löytyä hyvinkin tyyni laskuparatiisi.

Lapland Super Skipass / Levi

Ja toki rinnealueista voi muutenkin valita oman suosikkinsa: joku tykkää Kaakkoisrinteiden leppoisasta rauhasta, toinen Etelärinteiden parkeista, kolmas eturinteiden menosta, neljäs Länsirinteiden haasteista ja varmaan jokainen siitä ihan parhaasta, lämmitetystä WestPoint-tuolihissistä. 🙂

Lapland Super Skipass / Levi

Kun lähtee Leville, riittää laskemista useaksikin päiväksi. MUTTA, kun lähtee samalla reissulla myös muihin Lapland Super Skipass -tuntureihin, saa kokea jotain aivan ainutlaatuisen upeaa – kenties jopa parhaan lumiloman ikinä.

Oletko jo kokeillut?

-Johanna & co.

Lapland Super Skipassista löydät lisätietoja, hinnat yms. täältä.

Lippua voi käyttää 1-4 tunturissa 3 laskupäivänä 4 päivän sisällä, ja se toimii halutessa vaikkapa kaikissa keskuksissa myös saman päivän aikana.

Tämän laskukauden startistamme ja kenties Levin parhaasta majoituspaikasta voit lukea jutun täältä.

Seuraathan seikkailujamme myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *