Kaupallinen yhteistyö: Bikester.fi
Siinä me sitä vaan ajeltiin. Meri kimmelsi vieressä ja aurinkokin paistoi juuri niin nätisti, kuin kaikissa klassisen idyllisissä kesäkuvissa. Polku oli hyväkuntoinen, ja nuorimmaisenkin pyörä rullasi hienosti eteen päin.
Joutsenet pitivät sukukokousta lahdenpohjukassa. Pikkulinnut lauleskelivat. Esikoinen paineli nokitellen kallioille.
Me olimme tulleet koko perheen pyöräretkelle Kopparnäsiin, yhteen eteläisimmän Suomen hienoimmista maastopyöräilypaikoista. Ja miten huippua olikaan huomata, että näistä mahtavista maisemista tosiaan löytyi helppoa poljettavaa myös alle kouluikäiselle.
Inkoon Kopparnäs on ehdottomasti yksi niistä pyöräilypaikoista, joita varten kannattaa nostaa pyörät auton perään ja suunnata retkelle. Mutta jo pelkästään ihan eteläisimmästä Suomesta löytyy monta muutakin hienoa pyöräilypaikkaa, joissa perheen pienimmätkin pääsevät testailemaan maastoajoa. Tämä juttu on kooste näistä.
Mukana ovat ne muutamat paikat, joissa olemme itse jo ehtineet hakea tuntumaa maastopyöräilyyn, mutta listalta löytyy lisäksi lukuisia sellaisia poimintoja, jotka vaikuttavat luetun / nähdyn / kuullun perusteella sen verran houkuttelevilta, että suunnittelemme seuraavia retkiämme juurikin näiden suuntaan…
Ja lisää mahdollisia kohteita kuulemme tietysti mielellämme! Alle saa siis toki jättää omia kommentteja, vinkkejä jne. 🙂
Viralliset maastopyöräilyreitit
1. Fiskars
Yksi Suomen ehkä legendaarisimmista maastopyöräily- eli MTB-paikoista on Fiskars, jonne rakennettiin vuosien 2016-2017 aikana kattava, kaikille avoin maastopyöräilyverkosto. Yhteensä Fiskarsista löytyy useita kymmeniä kilometrejä eri tasoisia reittejä, ja lisäksi Fiskars Village Trail Centerissä on Etelä-Suomen suurin pyörävuokraamo (ks. www.rolloutdoors.com/fi/fiskars/).
Ihan loistavaa Fiskarsin MTB-reitistössä on mm. se, että vaikka mukaan mahtuu erittäin haastaviakin reittejä, on alueella tarjontaa myös ihan aloittelijoille (ks. kartta). Aivan Fiskarsin kylän ytimestä, Paja-aukiolta, lähtee viiden kilometrin (Borgbyträsket) ja seitsemän kilometrin (Mullkärret) mittaiset, helpot, vihreät reitit hiekkatietä pitkin kohti etelää.
Lisäksi samasta startti-pisteestä voi suunnata toiselle helpolle, viiden kilometrin mittaiselle lenkille (Kattkärr) joen vartta koilliseen. Me valitsimme ensimmäiseksi lenkiksemme tämän.
Jätimme oman automme pienelle pysäköintialueelle Mannerheimintien viereen, aivan Pump Track -radan kupeeseen, ja täältä ampaisimme pyörillä takaisin alas mäkeä varsinaiselle reitille. Kattkärr-reittiä ei ole merkitty maastoon, joten varsinkin alkumatkasta on hyvä varmistaa oikea suunta kartasta.
Reitti kulkee alkumatkan hiekkatietä joen vieressä, ja tultaessa T-risteykseen kääntyy oikealle (noin kilometrin kohdalla) sekä jatkaa edelleen pienen matkan tietä pitkin kaartaen vasempaan. Hetken kuluttua päästään latupohjaan rakennetulle, parin kilometrin mittaiselle maastopätkälle.
Polku on pääasiassa helppoa, hyväpohjaista uraa, mutta mukana on myös runsaasti korkeuseroja, pikkuisen kalliota ja jopa pätkä pitkospuita. Ympyrälenkin alku- ja loppupisteessä on mahdollista testailla myös pientä sahanpuruista muokattua ajopätkää. Paluu kylälle tapahtuu samaa hiekkatietä kuin tulokin.
Lisätietoja Fiskarsin pyöräilymahdollisuuksista sekä mm. kartta, reittiselostuksia yms. löytyy osoitteesta fiskarsvillagetrailcenter.fi/.
2. Oittaa
Yksi pääkaupunkiseudun kiinnostavankuuloisista MTB-reiteistä on Espoon Oittaalle vuoden 2019 lopussa valmistunut 1,3 kilometrin mittainen rata.
Reitti on arvioitu vaikeustasoltaan helpoksi, ja siitä on annettu Trailforks-sivustolla seuraavanlainen luonnehdinta: ”Kumpuilevaa singleträkkiä, osittain sorastettua reittiä, jonkinverran kalliota ja muuten perus metsäpohjaa”. Hyvän kuvan ko. reitistä saa täältä löytyvästä, MTB Suomen ajovideosta.
Reitti sijaitsee Oittaan latujen/kuntoradan vierestä. Ja alueellahan on muutenkin mitä loistavimmat ulkoilumahdollisuudet hiekkarannasta, luontopolusta ja kiintorasteista mm. Angry Birds -leikkipuistoon jne.
3. Vantaan Vierumäki
Toinen pääkaupunkiseudulta löytyvä, vauhdikkaille lapsillekin soveltuva (?) MTB-reitti on Vantaan Korsossa sijaitseva Vierumäen XCO-rata. Reitti on 4 kilometrin mittainen ja sen varrelle on rakennettu kallistettuja kurveja, tukin ylityksiä, kivikoita eli rock gardeneita sekä pudotuksia eli droppeja. Vaativimmissa kohdissa on kuitenkin olemassa myös helpompi kiertotie. Reitti kulkee osittain luonnonsuojelualueella, eli on vielä tavallistakin tärkeämpää pysyä merkityllä radalla!
Lisätietoja Vierumäen XCO-radasta sekä mm. video reitistä löytyy Korson Kaiun verkkosivuilta.
Yleiset ulkoilupolut
4. Luukki
Pyöräily on sallittua myös monilla ns. tavallisilla ulkoilureiteillä, mutta tällöin(kin) on tietysti huomioitava myös muut ulkoilijat ja sovitettava oma vauhti kävelijöiden joukkoon sopivaksi.
Yksi tällainen helppoon maastopyöräilyyn soveltuva koko perheen kohde on Espoossa sijaitseva (mutta Helsingin kaupungin omistama) Luukin ulkoilualue. Alueella on useita (maksullisia) pysäköintipaikkoja, erimittaisia reittejä, kahvila sekä mm. leirintäalue. Alue on todella kaunis, mutta samalla käsittääkseni erittäin suosittu. Ja erityisesti kesäviikonloppuisin voi tulipaikoilla olla hyvinkin rentoa menoa…
Alueeseen tutustuminen pyörillä mahdollistaa pitkienkin lenkkien kiertämisen, ja näinpä mekin poljimme eräänä rauhallisena toukokuun perjantaina suunnilleen yhdeksän kilometrin mittaisen ”seitsemän lammen kierroksen”.
Lenkki on selvästi opastettu ja kulkee pääsääntöisesti leveää hiekkauraa pitkin. Polkeminen on muuten helppoa, mutta korkeuserot tuovat reitille omat haasteensa.
Maisemallisesti tämä ”seitsemän lammen kierros” on hurjan kaunis, ja pitkät pätkät saa polkea aivan eri lampien rannoilla. Matkan varrella on myös useita taukopaikkoja sekä pari tulipaikkaa & huussia (ks. kartta).
Leveät kulku-urat eivät normaalisti houkuttele lapsiamme kovin pitkille patikkamatkoille, mutta pyörällä meno oli Luukissakin hyvin antoisaa. 🙂 Suositus!
5. Nuuksion Pohjoinen Portti
Toinen helppoon pyöräilyyn soveltuva alue pääkaupungin kupeessa on Salmen ulkoilualue eli Nuuksion Pohjoinen Portti Vihdissä. Tämäkin on Helsingin kaupungin omistama ulkoilualue ja pitää sisällään erimittaisia, helposti ajettavia reittejä sekä mm. luontopolun, leirintäalueen, kahvilan jne. Alueella on myös mahdollista vuokrata fatbikejä (ks. biking.fi).
Omista pyöräilykokemuksistamme Nuuksion Pohjoisella portilla voit lukea mm. tästä ja tästä jutustani. Ja yksi varteenotettava pyöräilymatka on latupohjaa pitkin kulkeva, yhteensä reilun 10 kilometrin mittainen reitti, joka lähtee Pohjoiselta Portilta ja kulkee Pikku-Parikkaalle (lue tämä juttu ko. paikasta) sekä sieltä edelleen toista reittiä takaisin (ks. kartta).
Salmen ulkoilualueella voi pyöräillä myös pienillä metsäpoluilla, mutta Pikku-Parikkaan kohdalla alkaa Nuuksion kansallispuiston alue, jolloin on ehdottomasti pysyttävä vain pyöräilyyn sallituilla poluilla. Ks. Nuuksion pyöräilyreitit esim. tästä kartasta.
6. Kuusijärvi
Kiinnostavalta kuulostaa myös pyöräily Vantaan Kuusijärveltä komeaa siltaa pitkin Sipoonkorven kansallispuistoon, esim. Bisajärven tulipaikalle, jonne tulee matkaa suuntaansa 3 km. Lisäksi voi vaikkapa pyöräillä Kuusijärven ympäri. Myös Sipoonkorven kansallispuistoalueella pyöräily on sallittua – kunhan pysyy selvästi erottuvilla poluilla ja ottaa muut poluilla kulkijat huomioon.
Lisätietoa Sipoonkorven kansallispuistosta löydät täältä ja kartan suoraan täältä. Kuusijärven ulkoilualueesta löytyy infoa puolestaan täältä.
7. Hanko
Hanko on legenda. Myös maastopyöräilyn saralla. Kaupungista löytyy kilometrikaupalla hienoa hiekkarantaa ja toinen toistaan kauniimpia rantapolkuja. Koko kaupungin kiertää helppo, 26 kilometriä pitkä rengasreitti, josta voi halutessaan napsia vain pienempiä paloja.
MTBReitti.fi-sivustolta voi käydä lukemassa tarkempia tietoja tästä Hangon MTB-reitistä sekä lataamassa GPS-jäljen.
Tänne me menemme seuraavaksi. 🙂
8. Kopparnäs
Ja erityismaininta vielä Kopparnäs-Störsvikille! Kuten tuossa jutun alussa kerroin, teimme parisen viikkoa sitten ihan unelmien pyöräretken Inkoon ja Siuntion rajalla sijaitsevaan Kopparnäsiin. Ko. paikka on Uudenmaan virkistysalueyhdistys UUVIn ylläpitämä ulkoilualue, jonne ollaan juuri mm. rakennettu uusia tulipaikkoja, huusseja yms. – vanhojen tilalle ja rinnalle.
Me olemme itse telttailleet tuolla Kopparnäsin kauniilla kallioilla pariin otteeseen (ks. tämä ja tämä juttu), mutta pyöräretki oli ensimmäinen lajiaan.
Olin poiminut UUVIn sivuilta vinkit helpoista pyöräilypätkistä (vaikeitakin löytyy!), ja näinpä pysäköimme automme Sandfjärdenin P-paikalle, josta lähdimme polkemaan kohti Rävbergetiä (ks. vanha, hyvä kartta tämän juttuni lopusta).
(Kannattaa huomioida, että hyväkuntoinen polku lähtee heti P-paikan kohdalta. Jos menet ensin rantaan ja sieltä toiselle polulle, joudut ajamaan (=taluttamaan) aluksi hyvinkin haastavan pätkän…)
Polku kulkee rannan tuntumassa ja on helppoa ajettavaa. Suunnilleen puolentoista kilometrin kohdalla tulee kiva, pieni kalliopätkä (Brändöskatan), ja tämän jälkeen suunnataan hetkeksi hitusen enemmän sisämaahan. Polun varrella ei ole opasteita, mutta eksymisen vaara ole kovinkaan suuri, jos on vilkaissut kartasta oikeat suunnat.
Kun aletaan lähestyä Östervikeniä ja Rävbergetiä, metsäreitti vaihtuu ajotien reunaan. Matkalla ohitetaan useampikin pysäköintialue, huussi ja tulipaikka. Mutta kannattaa ehdottomasti jatkaa vielä vähän eteenpäin; Rävbergetin laella aukeavat nimittäin ihan mielettömän upeat maisemat!
Matkaa Sanfjärdenistä Rävbergetiin tulee kolmisen kilometriä – ja takaisin pääsee samaa reittiä.
Jos voimia on vielä jäljellä palattaessa Sandfjärdeniin, kannattaa polkaista pieni lisäpätkä viereiselle Sandvikenin hiekkarannalle (selvästi alle 1 km suuntaansa). Ja halutessaan täältä päässee helppoa reittiä vielä Störsvikin luonnonsuojelualueen läpi Puhdistamolle asti (Sandfjärdenistä ehkäpä pari kilometriä).
Suuri suositus!
Spesiaalipaikat
9. Paloheinä Trail Center
Niihin tilanteisiin, kun haluaa – kauniiden maisemien tai pitkien lenkkien sijaan – treenata teknisiä taitoja tai pitää vaan eri lailla hauskaa, löytyy jo pelkästään pääkaupunkiseudulta useita Pump Track – ja BMX-ratoja, Bike Parkkeja sekä Helsingin Paloheinästä myös mm. erillinen Trail Center.
Paloheinä Trail Centerissä on useita erilaisia ja eritasoisia alamäkireittejä, joissa voi treenata maastopyöräilytaitoja. Reitit ovat pituudeltaan keskimäärin 300 metriä, ja ylös noustaan omin lihasvoimin.
Lisätietoja Paloheinä Trail Centeristä löytyy mm. MTB Suomi -sivustolta ja Trailforksista.
10. Bike Parkit
Jos haluaa päästä hissillä Paloheinää korkeamman mäen päälle ja keskittyä erityisesti alamäkiajoon, voi suunnata talvella laskettelukäytössä oleviin rinteisiin. (Ja muistaa erityisen suojaavat kypärät yms.!) Moniin pieniinkin laskettelukeskuksiin on kehitetty viime vuosina erilaisia MTB-reittejä.
Eteläisimmässä Suomessa näitä Bike Parkeja ovat mm. Nuuksio Bike Park Espoossa, Talma Bike Park Sipoossa ja Påminne Bike Park Raaseborgissa. Hissiliput maksavat pikkupaikoissa suunnilleen pari-kolmekymppiä päivä, ja osasta paikoista löytyy myös pyörävuokraamot.
Alamäkiajosta kannattaa lukea lisää esim. Bike Park Finland -sivustolta, josta löytyy monia aiheeseen liittyviä artikkeleita, parkki-esittelyjä jne.
11. Pump Track -radat
Kaikille soveltuvaa kikkailua pääsee puolestaan kokeilemaan Pump Track -radoilla. Veloituksetta. Nämä ns. pumppuradat koostuvat erilaisista kummuista ja kaarteista, joilla edetään tavallisen polkemisen sijaan ”pumppaamalla”, eli liikuttamalla kehoa ylös ja alas. Radat ovat normaalisti lyhyitä (maksimissaan satoja metrejä), ja pienimmät pyöräilijät voivat ihan loistavasti mennä ajelemaan niille myös potkupyörillä.
Pump Track -ratoja löytyy mm. Espoosta Espoonlahden urheilupuistosta ja Puolarmaarin ulkoilukeskuksesta. Helsingissä ”pumppaamaan” pääsee ainakin Roihuvuoressa ja Pihlajamäessä.
Myös esim. Fiskarsissa on monien pitkien maastopyöräreittin ohella myös sorapohjainen Pump Track -rata korkean mäen päällä, Mannerheimintien vieressä (ks. kartta ja kuva alla).
12. BMX-radat
Kun puhutaan BMX-pyöräilystä, ei olla virallisesti enää tekemisissä maastopyöräilyn kanssa (ks. pyöräilyn eri lajit). Mutta tästä huolimatta BMX-radoilta voi hakea kivaa ja hyvää treeniä myös maastoajoon. 🙂
BMX-radat ovat noin 300-400 metrin mittaisia, ja niiltä löytyy lähtöportti ja tähän liittyvä lähtölasku sekä useita suoria, joissa on erilaisia kumpuja, hyppyjä sekä kallistetut kaarteet. Virallisesti BMX-radalla ajetaan erillisillä, pienillä BMX-pyörillä, mutta yleensä kaikille avoimille radoille, ilmaisille saa toki mennä ajamaan myös mm. maasto- ja potkupyörillä.
BMX-ratoja löytyy mm. Kivikon liikuntapuistosta Helsingistä sekä Matinkylän urheilupuistosta Espoosta (kuvat alla). Lisäinfoa BMX-pyöräilystä ja radoista voi lukea BMX Racing Finlandin sivuilta. Ja aito ensikertalaisten käyttäjäkokemus Espoon radasta löytyy tästä muutaman vuoden takaisesta jutustani. 🙂
Miten kuljettaa pyörät?
Mutta miten päästä paikalle? Jos pyöräilykohteeseen on muutamaa kilometriä pidempi matka, ei ainakaan pienemmiltä taida jäädä perille pääsyn jälkeen enää oikein voimia itse kohteessa ajamiseen. Ja aika harva aikuinenkaan polkaisee päiväseltään esim. Helsingistä Fiskarsiin ja takaisin…
Pienten lasten pyörät saattaa saada mahtumaan sellaisenaan auton takakonttiin, mutta harvassa ovat ne autot, joihin saisi mahdutettua aikuisten pyörän – saatikka koko viisihenkisen perheen pyörät… Mutta onneksi on lisävarusteita! 🙂
Me olimme jo pitkään haaveilleet pääsevämme tekemään koko perheen pyöräretkiä myös lähimetsiä pidemmälle – ja suunnilleen kuukausi sitten tämä mahdollistui, kun tilasimme Bikesteriltä pyöränkuljetustelineet.
Hankimme oman automme perään Eufab Amber 4 -telineen, johon mahtuu neljä pyörää. Pienimmän pyörän olemme näillä toukokuisilla päiväretkillämme nostaneet suoraan automme isoon takaluukkuun. Tulevaisuuden pidempiä reissuja (ja valmiiksi täyttä takakonttia) varten hankimme kuitenkin samalla viidennellekin pyörälle erillisen kattotelineen (Thule Free Ride) suksiboksin viereen sijoitettavaksi. 🙂
Täällä ollaan siis jo valmiina valloittamaan polkien niin Iso-Syötteet kuin Lapin tunturit, Keski-Suomen retkipolut ja Kainuun vaarat. 🙂 Entä siellä? Onko teillä kokemusta maastopyöräilystä lasten kanssa? Entä pyörien kuljettamisesta poikkeuksellisen kivoihin kohteisiin?
Jos innostuit itsekin pyöräilyalueidenne laajentamisesta, voit vilkaista Bikesterin tämän hetken pyöränkuljetustelinevalikoiman täältä. Ja samasta paikastahan (siis Bikester.fi) löytyy myös niin itse pyörät kuin kaikki lisävarusteetkin. (Itse tilasin meille kaikille myös mm. juomapullontelineet ja omaan pyörääni tällaisen Red Cyclinging satulalaukun. 🙂 )
Lisäinfoa erilaisista maastopyöräilyreiteistä puolestaan löydät mm. osoitteista mtbreitti.fi, mtbsuomi.com ja jalki.fi.
Hauskoja pyöräretkiä!
-Johanna
Seuraathan seikkailujamme myös Instagramissa ja Facebookissa!
Hyvä ja kattava postaus maastopyöräreiteistä, joille voi jokainen osallistua. Kiva!
Kiitos! Tosi kiva kuulla, että tykkäsit jutusta! 🙂 -Johanna
Tässä oppaassa on lähinnä lyhyitä ”temppuratoja”. Eikö meiltä löydy reittejä pidemmille, 30-40 km, retkille? Ja sellaisia mihin pääsee ilman autoa, siinä on ekologisuus kaukana, jos pitää hankkia kuljetusvälineet.
Kiitos viestistäsi! Toki Suomesta löytyy tuollaisia useiden kymmenien kilometrien reittejä, ja moniin päässee jopa jukisilla. Tämän jutun ideana oli kuitenkin nostaa esiin sellaisia kohteita, joissa alle kouluikäisetkin lapset pääsevät testailemaan maastoajoa. 🙂