Kolista puhuttaessa ensimmäiset mielikuvat ovat usein ne huikeat kansallismaisemat, jotka avautuvat Ukko-Kolin laelta. Se kaunis näkymä, joka levittäytyy avarana kohti Pielistä.
Mutta tiedätkö, mitä kaikkea muuta Koli tarjoaa? Oletko tehnyt veneretken Pielisen hiekkarantasaarille? Piipahtanut kiehtovalle luolalle? Käynyt ihastelemassa vesiputousta? Tai testannut kulkea Herajoen yli kahluuvaijerin avulla?
Tähän juttuun olen koonnut kuusi kutkuttavaa kohdetta, joissa itse vierailimme koko perheen voimin viimeisimmällä Kolin matkallamme, eli juhannuksen ex tempore -retkellämme.
1. Pielisen Hiekkasaaret ja pitkä, kapea saarijono
Kun seisoo Ukko-Kolin laella, edessä aukeaa saarten raidoittama Pielinen. Kirkkaana kimmeltävästä vedestä kohoaa useita kapeita harjanteita, jotka lukeutuvat Kolin kansallispuiston alueeseen.
Näitä me ihastelimme edellisen kerran hiihtolomalla – ja haaveilimme siitä, että pääsisimme pian suppailemaan saarijonon rannoille.
Suppailusuunnitelmat vaihtuivat juhannuksena kuitenkin veneretkeen, sillä kaksi viidestä perheenjäsenestämme oli tuolloin uinti- ja kastumiskiellossa… (8-vuotiaamme käsi oli kipsattu pyöräilyhaaverin johdosta ja perheemme isä oli juuri saanut otsaansa neljä tikkiä lyötyään päänsä purjeveneemme puomiin…)
Mutta olipa ihan huippua, että mm. Koli Campingin respasta sai vuokrattua perämoottorilla varustetun soutuveneen muutamalla kympillä muutamaksi tunniksi. Unelmaretki sai siis mahdollisuuden toteutua. 🙂
(Myös esim. Koli Active vuokraa kanootteja, kajakkeja ja SUP-lautoja. Lisäksi saarille järjestetään opastettuja veneretkiä. Ks. tämä linkki.)
Me suuntasimme kulkumme kohti kaukana häämöttäviä mäntyjä. Nousimme maihin Iso-Korpin saaressa ja ihastelimme lähes autiota kauneutta. Oli hienoa hiekkarantaa, laguunimaista eksotiikka, uskomatonta veden kirkkautta. Oli upeutta, hienoutta ja ihanuutta.
Levitimme eväsvilttimme rantahiekkaan. Nautimme ja ihastelimme. Ja pian jatkoimme matkaamme kohti uusia saaria.
Viisi tuntia kului hujauksessa. Tutkittavaa olisi riittänyt useaksi päiväksi.
Toukokuun puolivälistä heinäkuun 17. päivään asti Pielisen pienimmille saarille on maihinnousu kielletty lintujen pesimärauhan takia, mutta Iso-Korpilla ja isommassa Hiekkasaaressa on luvallista jopa telttailla. Näistä (kuten muutamista muistakin) löytyy myös tulipaikkoja sekä jopa huusseja.
Mutta mitä kauneimpana juhannussunnuntaina ei ihmisiä kulkenut koko Pielisellä nimeksikään. Ihan uskomatonta.
Hiekkasaarista voit lukea lisää Retkipaikkaan kirjoittamastani jutustani sekä meitä inspiroineesta, aiemmasta Retkipaikka-jutusta.
2. Pirunkirkko – 33 metriä pitkä luola ihan parkkipaikan kupeessa
Yksi ihan ehdoton hitti Kolilla on myös Pirunkirkoksi nimetty luola. Luola löytyy helposti Rantatien varrelta, noin 12 km päästä Kolilta kohti etelää. Tien varressa on infotaulu sekä pysäköintialue muutamalle autolle. Kävelymatkaa itse luolalle tulee vain parisen sataa metriä.
Luolalle kulkevalle reitille on rakennettu järeät metalliportaat, eikä oikeasta suunnasta oikein voi erehtyä.
Itse luola on 33 metriä pitkä, Z-kirjaimen mallinen rakoluola, joka tekee aika varmasti vaikutuksen jokaiseen pieneen (ja isompaankin) seikkailijaan. Ja otsalamppujen valossa tutkimusmatkasta voi saada entistä enemmän irti. 🙂
(Mutta matkalla ja luolan ympäristössä on tietysti oltava erityisen tarkkana, jottei putoa rotkoon tms.!!)
3. Tarhapuron putous – vesiputous kansallispuiston ytimessä
Lisähohtoa Koli-seikkailuihin tuo myös Tarhanpuron putous, eli kaunis vesiputous keskellä vehreää kansallispuistoa.
Tarhapuron putoukselle lähtee noin 800 metrin mittainen reitti Likolahden pieneltä parkkipaikalta, muutaman kilometrin päästä Kolin keskuksesta, Rantatien varrelta.
4. Kahluuvaijerin avulla Herajoen yli
Jos janoatte vielä luola- ja vesiputousseikkailun jälkeen lisää elämystä kesäpäiväänne, on yksi mitä mainioin mahdollisuus ajaa esimerkiksi Rykiniemen pienelle parkkialueelle ja käydä testaamassa kahluuvaijerin käyttöä. (Tämä P-alue näkyi Kolin leirintäalueelta ostamassamme retkeilykartassa, muttei Luontoon.fi-sivulla.)
Tuolla pääsee hyppäämään suoraan Herajärven kierroksen varrelle ja sukeltamaan uskomattoman helposti sellaiseen seikkailuun, jota ei ihan joka paikassa ole tarjolla.
Herajoen ylitse kulkee vaijeri, jonka molemmissa päissä roikkuu kahvoilla varustettuja köysiä. Pitämällä näistä kiinni, pääsee ylittämään virtaavan joen. (Vaijeri on käytössä sulan maan aikaan.)
Meillä 9-vuotias seikkailijanalku oli erityisen innoissaan tästä kokemuksesta, ja 6-vuotiaskin yletti juuri ja juuri pitämään kiinni köysistä. 🙂
5. Telttayöt Pielisen rannalla
En tiedä, voiko olla hienompaa kokemusta, kuin herätä lämmittäviin auringonsäteisiin mitä kauneimman vesistön äärellä. Ihastella teltan edessä olevan hiekan pehmeyttä ja veden kirkkautta…
Kolin kansallispuistossa tällaisen elämyksen voi kokea Rykiniemen kauniilla telttailualueella – mutta myös yleisellä leirintäalueella muutaman kilometrin päässä kansallispuiston ytimestä.
Me olimme valinneet tällä kertaa tuon jälkimmäisen vaihtoehdon ja pystyttäneet ison camping-telttamme muiden juhannusretkeilijöiden joukkoon. Mutta voi että, miten kaunista olikaan. 🙂
6. Huippujen kierros – 1,4 km:n lenkki Kolin vaikuttavimmissa maisemissa
Ja eihän toki kannata unohtaa niitä huikeita kansallismaisemiakaan!
Jo Kolin huipulla sijaitsevan hotellin pihalta aukeaa mitä kauneimmat maisemat, ja vain 400 metrin päässä kohoaa Ukko-Kolin laki.
1,4 kilometrin mittainen huippujen kierros on matkaltaan lyhyt, mutta vaikuttavuudeltaan erittäin suuri. Sen kulkeminen edellyttää lapsilta malttia, rauhallisuutta ja tottelevaisuutta, aikuisilta stressinsietokykyä ja vahvoja hermoja. Mutta tästä huolimatta se kannattaa ehdottomasti kokea!
Reitti lähtee Luontokeskus Ukon vierestä kauniita portaita pitkin kohti Ukko-Kolia (ks. kartta). Täältä se jatkaa kohti Paha-Kolia ja edellen Akka-Kolin maisemiin. (Me tosin kävimme Akka-Kolilla ennen Paha-Kolia…)
Ukko-Kolille pääsee kiertämään myös portaatonta reittiä esim. lastenvaunujen kanssa, mutta muuten reitille osuu kyllä suuriakin nousuja – ja useita vaaran paikkoja.
Kaikkien kolmen Koli-huipun ympäristössä on jättimäisiä pudotuksia, mutta samalla myös ihan mielettömän hienoja maisemia.
Ukko-Kolilta ja Paha-Kolilta näkymät avautuvat Pieliselle, Akka-Kolilta myös päinvastaiseen suuntaan. Akka-Kolin juurella on myös mm. suosittuna vihkipaikkana toimiva Hiljaisuuden temppeli.
Kannattaa käydä!
Suuri suositus koko Kolille!
Lisää nähtävää ja koettavaa Kolille voit poimia esim. Luontoon.fi-sivulta.
-Johanna
Kolilta voit lukea myös talvisen juttuni Laskettelua Kolin kansallismaisemassa.
Seuraathan Outdoor Familyä myös Facebookissa ja Instagramissa!