15 x kansallispuistot talvella – Mikä on oma suosikkisi?

Valkoisia hankia ja tykkylumipuita, pitkiä hiihtoretkiä ja hauskoja liukurilaskuja, tasapainoilua vaativia pitkospuita ja lumeen peittyneitä riippusiltoja, kosken kuohua, rotkon jylhyyttä, mielettömiä maisemia, yöpymistä kodassa, seikkailua otsalamppujen valossa jne.

Talviset kansallispuistomme mahdollistavat mm. kaiken tämän – sekä paljon, paljon muuta.

Kun lumi peittää maan, sulkeutuu osa kansallispuistoihin johdattavista pikkuteistä. Kaikkia parkkipaikkoja ei aurata, eikä kesäreittejä huolleta. Mutta tästä huolimatta talviset kansallispuistomme tarjoavat toinen toistaan upeampia elämyksiä. Monissa puistoissa on erillisiä talvireittejä. Useissa voi hiihtää ja lumikenkäillä. Lähes kaikissa pääsee tulistelemaan nuotiolla. Ja kaikissa saa nauttia.

Tähän juttuun olen koostanut 15 sellaista koko perheen kansallispuistoretkeä, jotka me olemme itse toteuttaneet lumen laskeuduttua poluille tai pakkasen puraistua lammet jäähän. Mukana on muutamia suosituimpia seutuja, mutta myös niitä kaikkein rauhallisimpia kohteita, joissa saa kulkea jopa ainoana ihmisenä keskellä lumista maisemaa.

Mikä näistä on oma suosikkisi?

Kansallispuistot talvella

1. Liukulumikengillä Riisitunturilla

Yksi ikimuistoisimmista ja upeimmista kansallispuistokokemuksistamme on liukulumikenkäretki Riisitunturilla. Tuona helmikuisena päivänä oli pakkasta liki 30 astetta ja puut olivat kuorruttuneet unelmien tykkyyn. Kauneus oli sanoinkuvaamatonta.

Vaikka kova pakkanen kutistutti suuria retkisuunnitelmiamme, saimme kokea upean talvielämyksen.

Kiersimme Kuusamon Eräkaupasta vuokraamillamme liukulumikengillä suositun, reilun neljän kilometrin mittaisen Riisin Rääpäsy -lenkin. Ko. lenkki on hyvin suosittu, eli polku on normaalisti tallottu vahvaksi ja sen pystyy talvellakin kiertämään tavallisilla kengillä – ellei juuri ole satanut valtavasti uutta lunta. Mutta toki lumi- tai liukulumikengillä retkeen saa lisähohtoa. 🙂

Lisää tästä retkestä voit lukea osoitteesta: outdoorfamily.fi/riisitunturi-karvapohjasukset/.

Riistitunturin talvireittien kartan löydät täältä.

Lisätietoa yleisemmin Riisitunturin kansallispuistosta löytyy Metsähallituksen sivuilta: www.luontoon.fi/riisitunturi sekä mm. Retkipaikasta.

Kansallispuistot talvella / Riisitunturi
Kansallispuistot talvella / Riisitunturi

2. Liukuririemua Sallassa

Sallaan, Suomen tuoreimpaan kansallispuistoon, saimme pienen ensiraapaisun viime huhtikuussa, kun matkasimme kiinnostavien retkikohteiden kautta kohti UKK-puistoa ja Saariselän keväthankia.

Sallassa pienen päiväretkemme kohteena oli Iso Pyhätunturin huippu ja siellä komeileva näkötorni. Tunturin huipulle kulkee viitoitettu lumikenkäreitti, Taivaan tavoittelijan taival. Kokonaisuudessaan tämän ympyräreitin pituus on 4,7 km, mutta matka lyhenee hieman, jos kulkee vain huipulle ja takaisin.

Meillä oli tarkoitus lähteä kulkemaan reittiä lumikengillä, mutta koska polku näytti hyvin tallotulta, pinkaisimmekin matkaan pelkillä talvikenkillä – eväät repussa ja liukurit käsissä.

Huipun tornista oli huikeat maisemat, ja liukurilasku rinnettä alas oli niin kivaa, että lapset nousivat tunturin laelle aina vaan uudestaan ja uudestaan. 🙂

Sallan talvireittien kartan löydät täältä ja lisätietoja Sallan talvireiteistä osoitteesta www.luontoon.fi/salla/talvireitit.

Yleistä lisätietoa Sallan kansallispuistosta löytyy osoitteesta www.luontoon.fi/salla sekä esim. retkipaikka.fi/salla/.

Kansallispuistot talvella / Salla

3. Yöretki Urho Kekkosen kansallispuistossa

Jos pitäisi valita kaikkein upein talviretkemme, olisi viimekeväinen hiihtovaelluksemme (1 yö) erittäin kova ehdokas.

Vuokrasimme Kiilopäältä ahkiot ja suuntasimme latuja pitkin talviseen upeuteen. Ensimmäisenä päivänä hiihdimme reilut 10 km, yön vietimme Rautulammen uusilla tuvilla, ja seuraavana päivänä jatkoimme matkaamme reilut 11 km Niilanpään kautta takaisin Kiilopäälle.

Tämä retki oli äärettömän onnistunut, ja lisää siitä voit lukea pitkästä jutustani, osoitteesta outdoorfamily.fi/hiihtovaellus-ukk-rautulampi/.

Urho Kekkosen kansallispuistosta löytyy lisätietoja mm. osoitteista www.luontoon.fi/urhokekkosenkansallispuisto ja retkipaikka.fi/urho-kekkosen-kansallispuisto/.

Kansallispuistot talvella / UKK

4. Pieni riippusiltaretki Oulangan kansallispuistossa

Oulangan kansallispuisto on helppo – ja samalla poikkeuksellisen upea – retkikohde puolen tunnin päässä Rukan laskettelurinteiltä. Se on toki ihan omankin retkensä arvoinen, mutta samalla kohde toimii loistavana välipäiväaktiviteettina lasketteluloman yhteydessä.

Me olemme talviaikaan tehneet Oulangan kansallispuistossa pienen riippusiltaretken Juuman P-alueelta Myllykoskelle. Matkaa tälle patikkapätkälle tulee noin 1,5 km suuntaansa, ja se on osa Pientä Karhunkierrosta. Lyhyen – mutta sitäkin antoisamman – reitin varrella pääsee näkemään peräti kaksi riippusiltaa sekä lisäksi mm. Myllykosken entisöidyn Myllytuvan.

Reitti on hyvin suosittu, minkä johdosta se on talviaikaankin yleensä tamppaantunut käveltäväksi. Toisaalta polku, ja erityisesti sen varrella olevat portaat, saattavat olla aika ajoin hyvinkin liukkaita, eli nastakengätkään eivät välttämättä ole pahitteeksi.

Oulangan kansallispuiston talvireitteihin voit tutustua osoitteessa www.luontoon.fi/oulanka/talvireitit, ja yleistä lisäinfoa ko. puistosta löytyy osoitteesta www.luontoon.fi/oulanka sekä esim. retkipaikka.fi/oulangan-kansallispuisto/.

Kansallispuistot talvella / Oulanka
Kansallispuistot talvella / Oulanka

5. Hiihtoa, laskettelua ja kansallimaisemia Kolilla

Koli on yksi niitä kansallispuistokohteita, joissa olemme nautiskelleet lukuisia kertoja. Laskettelurinteet sijaitsevat suoraan kansallismaisemassa ja Ukko-Kolin huikeat näkymät ovat tavoitettavissa jo miniretkellä.

Matkaa parhaisiin maisemiin on vain muutama sata metriä (ks. linkki), mutta talvella kannattaa huomioida, että Ukko-, Akka- ja Paha-Kolin huippujen suuntaan kulkeva kävelyreitti voi olla erittäin liukas. Pienten lasten kanssa on hyvä olla myös erityisen tarkkana, sillä pudotukset ovat paikoin hyvinkin isoja. Mutta maisemat sitäkin upeampia!

Kansallispuistot talvella / Koli

Kolin kansallispuistoon voi tutustua myös hiihtäen, ajettuja latuja pitkin. Vaaraladut ( 3 ja 7 km) ovat metsän siimeksessä kulkevia ympyräreittejä, mutta parhaisiin maisemiin niitä pitkin ei pääse.

Laskettelusta Kolilla voit lukea tästä jutustani: outdoorfamily.fi/laskettelu-koli/.

Kesäisestä Kolista puolestaan löytyy kattava juttuni osoitteesta: outdoorfamily.fi/kesa-koli/.

Kolin talvireitteihin voi tutustua osoitteessa: www.luontoon.fi/koli/reitit/talviretkeily ja koko kansallispuistoon osoitteessa www.luontoon.fi/koli. Paljon lisäinfoa löytyy myös Retkipaikan sivuilta: retkipaikka.fi/koli/.

Kansallispuistot talvella / Koli

6. Raskas rotkoretki vaikuttavassa Hiidenportissa

Hiidenportin kansallispuistossa vierailimme viime talvena Vuokatti-lomamme yhteydessä. Kyseessä on jylhä ja rauhallinen kansallispuisto Kainuun sydänmailla.

Ajomatkaa Vuokatista Hiidenporttiin, Palolammen pysäköintialueelle, tulee tunnin verran. (Tie Palolammelle aurataan läpi vuoden, mutta lumisateiden jälkeen neliveto ei ole liioittelua…)

Latuja tai varsinaisia talvireittejä Hiidenportista ei löydy, mutta lumikenkäily ja umpihankihiihto onnistuu kyllä. 🙂 Ja oman retkemme aikaan Hiidenkierrokselle oli jopa tehty kapea kulku-ura, ja me lähdimme matkaan rohkeasti tavallisilla talvikengillä. Talviretkeilijät vaikuttivat kuitenkin olevan harvassa, eikä polku ollut talloutunut tiiviiksi. Tämän seurauksena upottavasta, viiden kilometrin mittaisesta, retkestä tuli yllättävän raskas.

Hiidenkierroksella pääsee näkemään vaikuttavan rotkon, ja lyhimmillään tämä ympyrälenkki on 3 km. Mutta jos haluaa jatkaa kulkemista rotkon reunaa myötäillen Porttilammen laavulle, tulee kokonaismatkaksi 5 km.

Hiidenkierros ei ole kaikkein helpoin talviretkikohde, mutta ehdottoman hieno se on. Tosin uskon, että rotko on vielä paljon hienompi silloin, kun lammet ja jylhyys eivät ole peittyneet paksun lumivaipan alle. :).

Lisätietoja Hiidenportin kansallispuistosta löydät mm. osoitteista www.luontoon.fi/hiidenportti ja retkipaikka.fi/hiidenportin-kansallispuisto/.

Kansallispuistot talvella / Hiidenportti
Kansallispuistot talvella / Hiidenportti

7. Patikkapäivä Kurjenrahkan kansallispuistossa

Omalla kohdallamme yksi positiivisimmista yllättäjistä on ollut Kurjenrahkan kansallispuisto Turun kupeessa. Toki olimme kuulleet, että paikka on hieno, mutta emme olleet silti ymmärtäneet, miten hieno se oikein onkaan.

Kurjenrahkan kansallispuisto on nimensä mukaisesti kurkien kotipaikka, mutta tämän lisäksi se tarjoaa kauneutta myös talvella.

Me poikkesimme Kurjenrahkaan edellisjouluna, matkalla sukuloimaan Espoosta Raumalle. Reitiksemme valitsimme kuuden kilometrin mittaisen Savojärven kierroksen. Tämän reitin varrella pääsi kulkemaan pitkospuita, ihailemaan lammen rantaa sekä mm. näkemään vanhan Kuhankuonon rajakiven, joka toimii edelleenkin seitsemän kunnan rajakivenä.

Olipa kiva paikka. 🙂

Lisätietoja Kurjenrahkan kansallispuistosta löydät mm. osoitteista www.luontoon.fi/kurjenrahka ja retkipaikka.fi/kurjenrahkan-kansallispuisto/.

Kansallispuistot talvella / Kurjenrahka

8. Hiihtoretki Lauhanvuoressa

Samaisen joululoman aikana vierailimme myös muutamassa muussa kansallispuistossa. Yksi näistä oli Lauhanvuoren kansallispuisto Pohjanmaan ja Satakunnan rajalla.

Ajoimme auton parkkiin Lauhanvuoren laelle ja vedimme sukset jalkoihimme. Juurikaan muita hiihtäjiä ei seudulla tuolloin näkynyt, emmekä ihan saaneet selvyyttä latujen varsinaisista reiteistä. Mutta hyvät sivakoinnit teimme – tosin osittain umpeen sataneilla laduilla.

Erityisen ihastuttavaa reittimme varrella oli Lauhan taukopaikka laavuineen, vuokrakämppineen ja mm. huusseineen. Söimme eväitä laavulla ja haaveilimme yöstä mitä suloisimmassa kesäkämpässä. 🙂

Retkemme lopuksi olisimme vielä mieluusti kavunneet Lauhanvuoren laella sijaitsevaan näkötorniin, mutta kannattaa huomioida, että tämä on avoinna ainoastaan kesäisin.

Lisätietoja Lauhanvuoren kansallispuistosta löydät mm. osoitteista www.luontoon.fi/lauhanvuori ja https://retkipaikka.fi/lauhanvuori/.

Kansallispuistot talvella / Lauhanvuori

9. Kanjonikierros Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuistossa

Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuisto on tunnettu laajoista suoalueistaan ja mittavasta linnustostaan, mutta suoluonnon lisäksi puistosta löytyy myös täysin toisenlaista maisemaa, kanjonitunnelmissa kulkeva Katikankierros (2 km).

Katikankierros on upea elämys, mutta vaativuuden ja liukkauden johdosta sitä ei suositella talviretkikohteeksi. (Huomasin tämän juuri Luontoon.fi-sivuilta…)

Me kuitenkin lähdimme Katikankierrokselle joulukuisena iltapäivänä, auringon jo alkaessa laskea taivaanrannan taakse. Reitti johdatti meidät ikivanhaan kuusikkokuruun, ja sen varrelle mahtui huikea määrä portaita (jotka tosiaan olivat paikoin liukkaita).

Täällä todellakin kannattaa käydä! Viimeistään kesällä.

Lisätietoja Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistosta löytyy osoitteista www.luontoon.fi/kauhaneva-pohjankangas sekä https://retkipaikka.fi/kauhaneva-pohjankangas/.

10. Otsalamppuretki Seitsemisessä

Seitsemisen kansallispuisto ansaitsi varmasti useammankin päivän retken, mutta me otimme pienet alkupalat tästä klassikkokohteesta parin kilometrin mittaisella otsalamppuretkellä.

Talvinen pimeys oli jo laskeutunut Ylöjärven metsiin, kun lähdimme kiertämään Seitsemisen luontokeskukselta alkavaa Runokangas-ympyräreittiä. Reitti ei ole varsinainen talvireitti, mutta tästä huolimatta se on usein helposti kuljettavissa myös lumen aikaan.

Runokangas-luontopolun erityisyys on – nimen mukaisesti – runojen yhdistyminen luontoon. Pienen reitin varrella on seitsemän graniittista runotaulua.

Lisätietoja Seitsemisen kansallispuistosta löydät osoitteista www.luontoon.fi/seitseminen ja https://retkipaikka.fi/seitseminen/.

11. Miniretki lintutornille Puurijärven ja Isosuon kansallispuistossa

Satakuntalainen Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto on lintuparatiisi, eli yksi niistä kohteista, jotka tarjoavat kokijalleen eniten kenties muulloin kuin talvella. Mutta toki kohteessa oli kiva piipahtaa myös talvella. 🙂

Me poikkesimme Puurijärven ja Isosuolla ajaessamme vaarin luota Raumalta takaisin kohti koti-Espoota, käytyämme ensin luistelemassa Köyliönjärven jäälle ajetulla retkiluistelureitillä.

Puurijärven ja Isosuon kansallispuistossa kulkee kaksi pientä reittiä, joista me valitsimme edestakaisin kuljettavan reitin Kärjenkallion lintutornille. Tästä reitistä ensimmäiset 400 metriä on esteetöntä kulkua esteettömälle lintulavalle, ja tästä toiset 400 metriä pienempää polkua pitkin tornille. Lintulavan vieressä on myös Puurijärven linnuista ja kasveista kertova opastuskatos.

Lisätietoja Puurijärven ja Isosuon kansallispuistosta löydät osoiteista www.luontoon.fi/puurijarvi-isosuo ja https://retkipaikka.fi/puurijarvi-ja-isosuo/.

Kansallispuistot talvella / Isojärvi-Puurisuo
Kansallispuistot talvella/ Isojärvi-Puurisuo

12. Jättimäisiä ikihonkia Pyhä-Häkin kansallispuistossa

Pyhä-Häkin kansallispuistossa, Saarijärvellä, voi retkeillä ympäri vuoden, mutta retkipoluilla ei ole varsinaista talvikunnossapitoa. Näinpä lumisena talvena lumikengät saattavat tulla tarpeeseen.

Kun itse vierailimme Pyhä-Häkissä, oli maassa vasta ensilumi, eikä kulkemisessa ollut haastetta. Kiersimme reilun kolmen kilometrin (3,2 km) mittaisen Mastomäen polun. Polku kulkee vanhassa aarniometsässä, ja sen varrella pääsee näkemään satoja vuosia vanhoja puita ja jättimäisiä ikihonkia. Lisäksi reitiltä löytyy pitkospuita ja Riihinevan suopätkä.

Lisätietoja Pyhä-Häkin kansallispuistosta löytyy osoitteista https://www.luontoon.fi/pyha-hakki ja https://retkipaikka.fi/pyha-hakin-kansallispuisto/.

Kansallispuistot talvella / Pyhä-Häkki
Kansallispuistot talvella / Pyhä-Häkki

13. Salamarakkautta Salamajärven kansallispuistossa

Vain reilun tunnin päässä Pyhä-Häkistä sijaitsee toinen suhteellisen rauhallinen kansallispuisto, Salamajärvi. Me yhdistimme nämä molemmat keskisen Suomen kansallispuistot samalle paluumatkallemme yhdeltä Lapin matkalta takaisin Uudellemaalle.

Tällöin oli vasta lokakuun loppu, mutta Salamajärvenkin kansallispuistoon oli jo satanut lumi. (Varsinaisesti ei siis ehkä voi puhua talviretkestä, mutta koska luminen tunnelma oli jo läsnä ja koska Salamajärvi hurmasi meidät täysin, haluan nostaa senkin mukaan tähän koosteeseen.)

Me kiersimme Salamajärven kansallispuistossa Koirasalmelta lähtevän, parin kilometrin mittaisen Vasankierroksen (ei talvikunnossapitoa). Reitti kiertää Pienen Koirajärven, ja voi ihanuus, miten kaunis se onkaan!

Tästä retkestämme voit lukea lisää osoitteesta outdoorfamily.fi/salamajarven-kansallispuisto/.

Yleistä lisätietoa Salamajärven kansallispuistosta löydät osoitteesta www.luontoon.fi/salamajarvi sekä myös mm. retkipaikka.fi/salamajarven-kansallispuisto/.

Kansallispuistot talvella / Salamajärvi

14. Mm. korkeuksiin kohoava palotorni Rokuan kansallispuistossa

Kolmas lokakuinen lumiretkemme on kuuden kilometrin mittainen patikkapolku Rokuan kansallispuistossa.

Rokuan kansallispuistosta löytyy useita talvireittejä ja hiihtolatuja, mutta kannattaa huomioida, että kesäreiteille ei kannata koittaa suunnata silloin, kun lumi on jo maassa. Ei, vaikka olisi vasta lokakuu.

Me koimme Rokuan kansallispuistossa hienon retkipäivän, eikä Pookinpolulle satanut, pieni lumimäärä haitannut etenemistä. Sen sijaan vettyneet autotiet ja GoogleMapsiin luottaminen tekivät tästä päivästä astetta haastavamman…

Lisää Rokua-retkestämme voit lukea osoitteesta outdoorfamily.fi/pookinpolku-rokuan-kansallispuisto/.

Laajemmin infoa Rokuan kansallispuistosta ja mm. talvireiteistä puolestaan löytyy osoitteesta www.luontoon.fi/rokua. Paljon tietoa on myös Retkipaikan sivuilla: retkipaikka.fi/rokuan-kansallispuisto/.

Kansallispuistot talvella / Rokua

15. Kotayö Teijon kansallispuistossa

Viimeisenä nostona vielä kotayö Teijon kansallispuistossa, eli yksi sellainen joulukuinen retki, jolloin vedet olivat jäässä, mutta maa ei ollut vielä peittynyt lumeen.

Tämä reilun vuoden takainen kotayö Vicksbackinlahdella oli ensikosketuksemme Teijon kansallispuistoon, mutta samalla se oli sen verran hieno elämys, että koko seutu jäi kutkuttamaan kovasti. Ehkäpä pian pääsemme myös saunomaan Matildajärven rannalle? Ja kiertämään vähintäänkin sen Matiladanjärven kierroksen, joka meiltä jäi viimeksi puolitiehen…?

Joulukuisesta kotayöstämme voit lukea osoitteesta outdoorfamily.fi/kota-teijon-kansallispuisto/.

Yleisesti Teijon kansallispuistosta löydät tietoa osoitteesta https://www.luontoon.fi/teijo sekä mm. retkipaikka.fi/teijon-kansallispuisto/.

Kansallispuistot talvella / Teijo

Mukavia talviretkiä! Mikä on oma suosikkisi? Tai missä kansallispuistossa haluaisit päästä käymään? 🙂

-Johanna

Kaikki kansallispuistoihin liittyvät juttuni (siis myös mm. kesäiset) löydät osoitteesta: outdoorfamily.fi/category/kansallispuistot/.

Seuraathan seikkailujamme myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa, jos tykkäät ja jaat! Kiitos!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *